VÆR OBS: Legestandarden i USA er generelt høy, men nå advarer SOS International sterkt mot å bruke legene hotellene anbefaler deg om du skulle bli syk under oppholdet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VÆR OBS: Legestandarden i USA er generelt høy, men nå advarer SOS International sterkt mot å bruke legene hotellene anbefaler deg om du skulle bli syk under oppholdet. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

USA-ferie

Advarer mot amerikanske hotell-leger: Du kan ende opp med gigantregning

Kan koste mer enn hele ferien. Og du risikerer å måtte betale alt selv.

(Dagbladet): USA er et av nordmenns mest populære reisemål.

Ettersom flytilbudet er blitt både bedre og ikke minst billigere de siste årene, reiser stadig flere over til New York, Florida, California eller helt andre steder.

Men der det er mange turister, oppstår det også sykdom og skader, og nordmenn er på ingen måte unntatt for denslags.

Forsikringsselskapene har flere ganger i sommer vært ute med advarsler om hvor dyrt det kan koste deg om du skulle trenge medisinsk behandling i utlandet generelt - og USA spesielt - om du ikke har reiseforsikringen i orden.

Tidligere i år skrev Dagbladet for eksempel om den norske tenåringsjenta som måtte ut med svimlende 290 000 kroner etter at hun fikk skulderen ut av ledd under en ferietur i New York.

For selv med reiseforsikring er det feller å være obs på.

Hold deg unna hotellets leger

SOS International, alarmsentralen som er bindeleddet mellom deg som reisende og forsikringsselskapet ditt hjemme i Norge, går nå ut med en kraftig advarsel om uhellet skulle være ute i form av skader eller sykdom under ferieturen i USA:

- Ikke benytt hotellets leger! Det kan koste mer enn hele feriebudsjettet.

- Hotell-leger er veldig vanlig i turistområder som Florida, New York og Califorina, sier lege Poul Crone i SOS International.

- Dette er leger som hotellene anbefaler deg om du spør. Men vår anbefaling er klar: Unngå å bruke dem, skriver Crone i en pressemelding, og forklarer:

- Årsaken er at disse legene sjelden aksepterer betaling via reiseforsikringsselskap, men «tvinger» pasienten til å underskrive en bindende kontrakt hvor man ofte må betale en høy sum for behandlingen med kredittkort.

Dekkes ikke automatisk

Faktisk er det ikke gitt at reiseforsikringen din dekker utgiftene i etterkant om du har skrevet kontrakt med en lege anbefalt av hotellet.

- Det er riktig, bekrefter direktør for Medical Division i SOS International, Karin Tranberg, overfor Dagbladet.

- Hotell-legene kan påføre deg utgifter som forsikringsselskapene ikke dekker.

- Når man skriver under på den slags avtaler, vil man ofte skrive under på at man selv er ansvarlig for utgiftene om selskapet ikke dekker den. Hotell-legene tar urimelige priser og selskapene dekker kun nødvendige rimelige utgifter.

- Vi forstår jo godt at det er bekvemt og kan føles trygt at legen kommer til deg på hotellet, men de tjenestene er gjerne voldsomt overpriset og det kan også være vanskelig å forstå hva de egentlig krever betaling for, sier Tranberg.

- Det er forskjellig praksis i de forskjellige forsikringsselskapene, men har man ikke kontaktet alarmsentralen først, og skriver kontrakt med en av disse legene, risikerer man altså å måtte stå for utgiftene selv, sier hun.

Syke regninger

- Med en kontrakt i hånden har hotell-legen sånn sett fritt spillerom, og det synes godt på regningene, sier Crone.

- Når kontrakten først er underskrevet, fanger bordet, og da kan hverken SOS International eller våre partnere stille garanti for betalingen.

- Vi har sett eksempler på priser fra 2000 dollar (i overkant av 16 000 norske kroner) og helt opp til 6500 dollar (i overkant av 53 000 norske kroner) på mindre diagnoser som ville koste rundt 250 dollar (ca. 2050 norske kroner) på en «urgent care-klinikk».

- Hva skal man så gjøre om man blir syk eller skadet?

- Ring til alarmsentralen som er tilknyttet din reiseforsikring. De har erfaring og rutine på dette, og finner den beste løsningen, sier Crone.

Og gjør man det, er man også så godt som sikret å få utgiftene dekket over forsikringen.