KAN VÆRE FARLIG: Å bruke metoden ørelys kan potensielt være farlig, og i verste fall kan man få flytende voks inn i øret, sier Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX .
KAN VÆRE FARLIG: Å bruke metoden ørelys kan potensielt være farlig, og i verste fall kan man få flytende voks inn i øret, sier Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX .Vis mer

Advarer mot behandling som skal hindre ørevondt på flyet

- I verste fall får du flytende voks inn i øret.

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Flykaptein og reiseekspert Knut Berger svarte sist uke om sammenhengen mellom trykk i flykabinen og vondt i ører og hodet.

Saken førte til flere e-poster med spørsmål og råd fra Dagbladets lesere.

Fraråder ørelys - Dette er en behandling jeg på det sterkeste vil fraråde, sier Dagbladets reiseekspert og lege ved Reiseklinikken, Gunnar Hasle, etter å ha sett rådene fra Dagbladet-leser Nina.

I en e-post snakker hun varmt om den alternative behandlingen ørelys:

- Jeg var selv kjempeskeptisk, men etter at jeg begynte med det har jeg overhode ikke vært preget av trykk i hodet, skriver hun.

Hun forteller at også sønnen har fått behandlingen siden han var liten, og at de siden de begynte med ørelys aldri har hatt problemer med å fly.

- Jeg ble kvitt flyangsten takket være dette, forteller Nina.

Kan være farlig - Ørelys kan potensielt være farlig. I verste fall kan man få flytende voks inn i øret, sier Hasle, og viser til artikkelen om ørelys på Wikipedia.

Der står det at tilhengere av metoden hevder bruken av ørelys blant annet fjerner ørevoks og utligner trykk i øret.

Metoden går ut på å tenne et hult lys i den ene enden, og sette den andre enden inn i pasientens øre.

Voks i øret I Wikipedia-artikkelen Dagbladets reiseekspert viser til, står det at metoden ifølge medisinske undersøkelser er både ineffektiv og farlig.

Den skal kunne gjøre mer skade enn nytte - for eksempel ved at voks fra lyset havner i pasientens øre.

Ørelystilhengere hevder at avfallet som kan ses i lyset etter bruk, er avfallsstoffer fra pasientens øre.

Men studier har ifølge Wikipedia påvist at lysene produserer de samme avfallsstoffene når de brennes alene, og at materialet består av voks fra lyset og sot.

Utligningsproblemer John forteller i en e-post om kona på 45 år som alltid har likt å fly, og som har flydd mye rundt i verden.

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

For cirka seks-sju år siden begynte hun å få problemer med utligningen av lufttrykket, og opplevde at trykket i ørene vedvarte  flere dager.

- Dette har ikke bedret seg og det medfører at hun nå vegrer seg for å fly. Fins det noen løsning på problemene med ørene? spør han.

Nesespray Reiselege Gunnar Hasle anbefaler å bruke nesespray -  for eksempel Otrivin eller Rhinox, 0,5 mg/ml.

- Ta deg tid. Spray først i det ene neseboret, legg deg på siden med øret på den samme siden ned, og vent i ett minutt. Ta så den andre siden, råder han.

Da pleier det å gå greit med trykkutligningen, forteller reiseeksperten og fortsetter:

- Teknikken når man skal utligne trykket er også viktig: Hold for nesen, og svelg mens du holder trykket i nesen høyt, sier han.

«Earplane» Astrid har sendt en e-post der hun forteller om øreproppene «earplane» som hun kjøper på apoteket for 75 kroner:

- På Canariøyene koster de halvparten. De siste flyturene har gått som en drøm. Hvordan de funker, kan jeg ikke forklare, men funker det gjør de, skriver hun.

Ifølge Hasle, er dette plugger som skal tette igjen ytre øregang slik at man ikke så lett påvirkes av trykkforandringene:

- Muligens kan de forsinke effekten av trykkforandringene lenge nok til at man rekker å utligne trykket i ørene. Jeg har aldri trodd på dette, men det burde jo la seg undersøke eksperimentelt, sier han.