IKKE FORSTYRR: Ikke la deg forstyrre av barn som krangler i baksetet. Ta heller gode og lange pauser. Foto: Dagbladet
IKKE FORSTYRR: Ikke la deg forstyrre av barn som krangler i baksetet. Ta heller gode og lange pauser. Foto: Dagbladet Vis mer

Norgesferie:

Advarer mot disse

Og dette er tabbene foreldre gjør bak rattet.

Publisert

Sommerferien er i full gang, og det betyr timevis med bilkjøring for mange barnefamilier.

Og i en ny undersøkelse svarer 74 prosent at de planlegger bilferie i sommer.

Nå advarer Trygg Trafikk og forsikringsbransjen mot lange bilturer med for få pauser.

- I Trygg Trafikk ser vi viktigheten av å ta en rast. Trøtte sjåfører skaper fare, utålmodige barn kan gi «økt temperatur» i bilen, så husk å ta pauser, og tenk at bilturen er en del av ferien, oppfordrer Marianne Mittet Solbraa, regionleder Trygg Trafikk Innlandet.

Redusert erstatning

- Vi har skadesaker hvor bråk og krangling fra barn i baksetet har medført ulykker på veien. Vi støtter Trygg Trafikk og deres råd om å ta pauser underveis, for dette kan bli alvorlige saker, sier Øyvind Setnes, senior forretningsutvikler i Tryg Forsikring.

- Kan det bli snakk om reduksjon i erstatningen dersom ulykken skyldes forstyrrelser fra baksetet?

- Det blir alltid blir vurdert med henhold til om det er grunnlag for grov uaktsomhet. Skadeomfanget på kjøretøyet og det å sette personers liv i fare vil alltid bli vurdert. Å rette blikket vekk fra veien fordi barn krangler i baksete er ikke bra. Førere har et klart handlingsalternativ ved å stopp bilen eller å ignorere kranglingen til barna, sier Setnes.

Hørselvern

- En kunde fortalte at han bruke hørselsvern på langturer for å unngå forstyrrelser fra barna i baksetet, men jeg er usikker på om det er å anbefale. Det finnes en rekke andre og bedre løsninger, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Mange utstyrer bilene med underholdning i baksetet i form av nettbrett, smarttelefoner eller laptoper og høretelefoner som barna kan bruke, dette kan være en god måte for å beholde roen i baksetet. Her er det viktig å sørge for at gjenstandene ikke ligger løst slik at de flyr gjennom bilen ved kraftig nedbremsing.

- Både sjåfør og passasjerer kan ha godt av pauser underveis, man har ferie – det er ingen grunn til å ha det travelt, mener Øyvind Setnes, senior forretningsutvikler i Tryg Forsikring.

- SKUMMELT: Det var et trist syn som møtte dykkerne da de tok turen ned til havbunnen i Oslofjorden. Video: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

Disse kjører mest

- Forsikringsselskapet Fremtind har de siste tre åra samlet detaljert informasjon om bilkjøringen til om lag 30 000 nordmenn. Totalt har vi informasjon om mer enn 380 millioner kjørte kilometer. Fokus har handlet mye om kjøring med flyt, d.v.s. defensiv kjørestil. Nå fokuserer vi i tillegg på uoppmerksomhet og da spesielt bruk av mobiltelefon mens man kjører, forteller Svein Skovly, som er leder for innovasjon i Fremtind

- Sommermånedene juli og august er perioden nordmenn kjører mest. Det er særlig folk i Oslo og de to nordligste fylkene, Nordland samt Troms og Finnmark, som tilbringer mye tid på veien. Sørlendingene fra Agder kjører minst i juli. De har kanskje ikke behov for å reise noe sted om sommeren? spør Skovly.

Ikke gjør dette

- Har sjåføren bare en arm på rattet, snur seg og lener seg bakover for å roe ned eller hjelpe barna – tar det ikke mange sekundene før bilen i fart endrer retning og en farlig situasjon oppstår, sier Arne Voll.

- På en lang biltur er det lite som skal til før det bryter ut kaos i et trangt baksete. Da kan det være krevende å holde konsentrasjonen oppe. En viktig huskeregel er likevel at om en er to voksne i bilen, er det den som ikke kjører som må ta ansvar for det som skjer i baksetet – IKKE sjåføren. Da er det bedre å stoppe opp og ta det derfra. Har bilen høy fart og en snur seg og flytter fokus vekk fra veien og det som skjer foran bilen, kan det sammenliknes med å bruke mobil, og alle skjønner at det er farlig, sier Arne Voll og trekker fram følgende saker som selskapet har fått inn:

Her gikk det galt

 • På ferie og trodde at barnet følte seg uvel. Snudde seg for å hjelpe barnet og bilen havnet i autovernet
 • På bilferie da en av ungene skrek høyt, helt impulsivt. Sjåføren skvatt til og kjørte inn i bil med henger foran seg.
 • Ungene koste seg med is i baksetet, men begynte å søle da isen smeltet. Kunde lente seg bakover for å hjelpe, og bil havnet i autovernet
 • Fører snur seg og retter oppmerksomheten til to barn som krangler og bråker. Veien svinger og bilen havner over i annet feil og kolliderer med bil imot. Store skader, men det gikk heldigvis bra med personer i begge biler.
 • Kjører på motorvei og har flere barn i baksetet som krangler og bråker. Snur seg og bilen treffer en midtdeler. Store materielle skader, men heldigvis ingen personskader

De beste og verste sjåførene

- Ikke nok med at det er om sommeren vi tilbringer mest tid i bilen, det er også da farten er høyest. Nesten seksti prosent av all kjøring over 110 km/t skjer i juni, juli og august. Det er derfor viktig å være ekstra oppmerksom og varsom i sommertrafikken, sier Svein Skovly og fortsetter:

Trygg kjørestil

Topp 5 bilmodeller som kjøres med en trygg kjørestil er:
1. Volkswagen Transporter/Caravelle
2. Honda CRV
3. Toyota RAV4
4. Mitsubishi Outlander
5. Volvo V70
(Kilde: Forsikringsbransjen)

- Vi ser flere tegn som tyder på at folk med barn i bilen gjennomgående kjører fornuftig. Våre tall viser at aldersgruppen 36–40 år er den gruppen som kjører minst i høye hastigheter. Aldersgruppen 41–50 år skiller seg også positivt ut.

Mens de yngste, og da spesielt guttene, råkjører mest.

Kvinnene kjører med god flyt helt fra 18-årsalderen mens vi ser et markant skift for menn i midten av trettiårene.

Fra å være harde på både gass og brems gjennom tjueåra endres atferden til en god defensiv kjørestil på nivå med kvinnene rundt 35-årsalderen. Vår hypotese er at det er små barn i bilen som har en oppdragende effekt, sier Svein Skovly.

Tips for en bedre tur

 • Snakk med barna om turen og ta de med på planleggingen
 • Ta pauser og fyll på med mat og kald drikke (sørg for at ungene går på toalettet når dere stopper)
 • Ta med lydbøker, mobil og nettbrett (Ha med et sett med hodetelefoner til hvert barn)
 • Last ned noen filmer i forkant av turen
 • Ha nok mobilladere om det er flere barn/ungdommer
 • Ha med leker til barna - husk gjerne aktivitetshefter
 • Innimellom kan store og små være med på ulike leker som navneleker, farge på bil, vitser, en historie, spørrebok osv, der alle deltar
 • Ha nok data tilgjengelig til de litt eldre barna
 • På varme dager er det smart med kjølebag
 • Ha en tom pose klar i baksetet om noen plutselig skulle bli bilsyk

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer