Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sommerferiestart:

Advarer mot feriekaos på Gardermoen

Venter 110 000 passasjerer i dag.

MØT I GOD TID: Husk å planlegge reisen godt, og sørg for at du er godt forberedt til å gå gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
MØT I GOD TID: Husk å planlegge reisen godt, og sørg for at du er godt forberedt til å gå gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Skal du reise fra Gardermoen i helga? Da må du regne med lange køer og mye ventetid.

– Møt opp ekstra tidlig, råder informasjonssjef i Avinor på Gardermoen, Joachim Westher Andersen.

– Vi regner med at publikumsrekorden på 101 000 passasjerer fra nyåpningen av Gardermoen den 28. april blir slått fredag. Vi har et estimat på ca 110 000 passasjerer. Det kan bli flere og det kan bli færre, sier Wester Andersen.

REKORDKLAR: Informasjonssjef Joachim Wester Andersen i Avinor på Gardermoen tror publikumsrekorden ryker i dag. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
REKORDKLAR: Informasjonssjef Joachim Wester Andersen i Avinor på Gardermoen tror publikumsrekorden ryker i dag. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Sendte ut varsel

Også pakkereiseselskapet Apollo har gått ut med SMS-varsel til alle sine kunder som skal reise avgårde i dag.

– Vi anbefaler dem å møte opp ved Gardermoen minst tre timer før avreise, mot to timer til vanlig, sier administrerende direktør Erik Haug. Og han beroliger eventuelt stressede passasjerer:

SMS-VARSEL: Apollo-direktør Erik Haug sendte ut varsel til sine passasjerer før helgens utfart fra Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
SMS-VARSEL: Apollo-direktør Erik Haug sendte ut varsel til sine passasjerer før helgens utfart fra Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

– Vi kommer ikke til å reise fra noen som har møtt opp i god tid. Men vi ønsker at våre gjester skal få en god opplevelse, og at de skal unngå opplevelser som på Gardermoen sist helg, der det ble amper stemning og tilløp til knuffing i køen.

Og det er ikke bare i dag det kommer til å bli trengsel på Gardermoen:

- Også lørdag regner vi med svært stor trafikk og mange reisende fra Gardermoen. Nå er den store sommersesongen for fullt i gang, sier Erik Haug.

Les mer: Derfor blir det kø i sikkerhetskontrollen

Doblet i grensekontrollen

- Politiet har doblet bemanningen i grensekontrollen ved Oslo lufthavn fra samme tidspunkt i 2016. I neste uke vil vi i tillegg få på plass flere sommervikarer.
På tidspunkt når det lander mange store fly samtidig, må du som reisende likevel ta høyde for at det kan bli kø i grensekontrollen.

- Vi er forpliktet til å gjennomføre grensekontroll med god kvalitet på vegne av hele Schengen-området. Så når det kommer mange på én gang, er det naturlig at det kan oppstå kø, understreker Eli Fryjordet, leder av felles enhet for utlending og forvaltning i Øst politidistrikt.

Også hennes råd til de reisende er å møte opp til grensekontrollen i god tid når du skal reise og å forholde deg til informasjonen du får fra flyselskapet i forkant og av Oslo lufthavn når du er på flyplassen.

Hvordan opplever du nye Gardermoen? Tips oss!

Vær hyggelig

– Vi anbefaler alle flyreisende å følge anvisningene fra sine flyselskap. Vi i Avinor kommer aldri med noen anbefalte oppmøtetider, men det er klart at det er lurt å møte opp ekstra tidlig før avgang denne helga. Samtidig oppfordrer vi alle passasjerer til å oppføre seg hyggelig mot andre reisende.
Denne helga starter den store sommerferietrafikken. Denne varer ut juli måned. Vi regner med ca 90 000 passasjerer hver dag, mot 70 000 til vanlig. Og dette er mange reisende som ikke er så reisevante, og mange reiser med små barn. Så det kan bli en ekstra utfordring hvis man har dårlig tid, sier Joachim Westher Andersen.

Familier som reiser med små barn kan gå i en av de to familieslusene på Gardermoen. For reisende med Norwegian er denne helt til venstre i sikkerhetskontrollen. For reisende med SAS og andre selskaper er denne slusa helt til høyre.

Les mer: Nå kan du handle taxfreevarene på internett

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!