Håndsprit skaper farlige situasjoner

Advarer mot giftfelle

Finnes i tusenvis av norske hjem.

SE OPP: Husk å sette flaskene med håndsprit på et trygt sted der ikke små barn kan få tak i dem. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SE OPP: Husk å sette flaskene med håndsprit på et trygt sted der ikke små barn kan få tak i dem. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Coronasmitte skal stanses ved hjelp av blant annet håndvask og håndsprit. Nå skaper håndspriten også farlige situasjoner, spesielt for små barn.

Giftinformasjonen i Folkehelseinstituttet har i løpet av de siste ukene fått en rekke henvendelser fra familier der små barn har funnet familiens håndspritflaske - og drukket av denne. Andre har skadet øynene etter å ha fått den sterke spriten i øynene.

Nå slår Folkehelseinstituttet alarm og ber om at folk blir flinkere til å oppbevare håndspritflaskene utilgjengelige for må barn.

Melder om skader

- Vi får en rekke henvendelser etter at barn har kommet over flasker med håndsprit hjemme og skadet seg. Først og fremst gjelder dette etter at barnet har drukket av flaska eller fått innholdet på øyet, sier seniorrådgiver Kristin Solberg Swahn i Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet.

Håndsprit på øyet

Dersom barn får håndspritprodukt på øyet så vil det svi kraftig, men oftest gir det ikke alvorlig øyeskade.

- Skyll gjerne så raskt som mulig i rennende lunkent vann. Og det er graden av symptomene og mengden sprit som avgjør om man bør ta med barnet til lege for en sjekk, sier Swahn og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.