Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Håndsprit skaper farlige situasjoner

Advarer mot giftfelle

Finnes i tusenvis av norske hjem.

SE OPP: Husk å sette flaskene med håndsprit på et trygt sted der ikke små barn kan få tak i dem. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SE OPP: Husk å sette flaskene med håndsprit på et trygt sted der ikke små barn kan få tak i dem. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Coronasmitte skal stanses ved hjelp av blant annet håndvask og håndsprit. Nå skaper håndspriten også farlige situasjoner, spesielt for små barn.

Giftinformasjonen i Folkehelseinstituttet har i løpet av de siste ukene fått en rekke henvendelser fra familier der små barn har funnet familiens håndspritflaske - og drukket av denne. Andre har skadet øynene etter å ha fått den sterke spriten i øynene.

REN MOBIL: Her er de beste rådene for å holde mobilen ren og for å unngå smitte. Video: Ellen Karin Moen Vis mer

Nå slår Folkehelseinstituttet alarm og ber om at folk blir flinkere til å oppbevare håndspritflaskene utilgjengelige for må barn.

Melder om skader

- Vi får en rekke henvendelser etter at barn har kommet over flasker med håndsprit hjemme og skadet seg. Først og fremst gjelder dette etter at barnet har drukket av flaska eller fått innholdet på øyet, sier seniorrådgiver Kristin Solberg Swahn i Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet.

Håndsprit på øyet

Dersom barn får håndspritprodukt på øyet så vil det svi kraftig, men oftest gir det ikke alvorlig øyeskade.

- Skyll gjerne så raskt som mulig i rennende lunkent vann. Og det er graden av symptomene og mengden sprit som avgjør om man bør ta med barnet til lege for en sjekk, sier Swahn og fortsetter:

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Det kan være sterkt irriterende for øyet siden det er sterk sprit vi snakker om. Og det mest vanlige er svie og rødhet som går over av seg selv. Mens det i andre tilfeller kan føre til overflatiske øyeskader som kan kreve behandling hos lege.

Drikker håndsprit

Giftinformasjonen i Norge har også fått en rekke henvendelser etter at barn har drukket av flasker med håndsprit de siste ukene. Og er bekymret for de kommende ukene når mange skal ut på ferieopphold der det ikke alltid er like lett å huske at håndspriten må oppbevares trygt.

- Innholdet i flaskene er veldig sterkt og dette gjør at barnet vanligvis ikke drikker mer enn en slurk av innholdet. Men de kan få i seg mer. Og det er barnets alder, vekt og mengde av drukket håndsprit som er det viktigste når det gjelder hvilken behandling som skal gis, sier Swahn.

Avstanden og tilgjengelighet til lege er også med på å avgjøre om barnet bør få legetilsyn med en gang eller om man kan avvente hjemme. Bor man fem minutter unna et legesenter så kan man i noen tilfeller se situasjonen an hjemme.

Bor man et par timer unna lege så kan det være lurt å dra til lege med en gang, siden komplikasjoner kan oppstå akutt.

Pass på: Sørg for at håndspriten blir plassert utenfor rekkevidde for små barn. Foto: Odd Roar Lange
Pass på: Sørg for at håndspriten blir plassert utenfor rekkevidde for små barn. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Ved større inntak, vil vi alltid anbefale at barnet skal til lege raskt, selv om avstanden er kort

- Man bør forsøke å skylle munnen med vann eller melk. Dersom barnet har fått i seg en del håndsprit så vil det være lurt å få i barnet sukkerholdig drikke og mat. Spriten kan føre til lavt blodsukker i kroppen, og sukkerholdig drikke og mat vil motvirke dette, avslutter seniorrådgiver Kristin Solberg Swagn ved Folkehelseinstituttets giftinformasjon.

- DRIKK, DRIKK: Denne videoen skaper reaksjoner i russemiljøet i Bergen etter at den ble lastet opp på nettet. Den viser to små barn som blir sjenket med det som skal ha vært sprit. Video: Privat. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!