Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot hennatatovering

Kan gi kraftig utslett og allergi du må leve med livet ut.

REAKSJON: En gutt (6) fikk hennatatovering på ferie i Tyrkia. Etter 1—2 uker oppsto kløe, rødme og hevelse på tatoveringsstedet. Etter tre uker var det som bildet viser et kraftig, rødt, væskende utslett. Foto: Tidsskrift for den norske legeforening
REAKSJON: En gutt (6) fikk hennatatovering på ferie i Tyrkia. Etter 1—2 uker oppsto kløe, rødme og hevelse på tatoveringsstedet. Etter tre uker var det som bildet viser et kraftig, rødt, væskende utslett. Foto: Tidsskrift for den norske legeforening Vis mer

I dagens utgave av Tidskrift for den norske legeforening går hudleger fra Stavanger universitetssykehus (SUS) ut med en advarsel mot hennatatoveringer. De kan gi kraftige allergiske reaksjoner, og i verste fall framprovosere en allergi du må leve med livet ut.

- Vi har sett en klar økning særlig blant barn og unge. Typisk er at de tar tatovering i Syden og får en allergisk reaksjon etter en til tre uker, sier Bjarte Steinkjer, seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved SUS.

Svart henna Henna er i seg selv ufarlig. Det er fargestoffet parafenylendiamin som forårsaker allergi.

- Fordi henna gir en blass farge om det ikke får ligge lenge nok på huden, har tatovørene begynt å tilsette parafenylendiamin for at pigmenteringsprosessen skal gå raskere, sier Steinkjer.

Såkalt «svart henna» gir kortere ventetid og en mørkere og mer varig tatovering. Men den kan også gi rødt, kraftig, væskende utslett og en allergi du aldri blir kvitt.

- Med høy konsentrasjon av fargestoffet vil tatoveringen i seg selv gjøre at du uvikler allergi. Og da sitter du i saksa, sier Steinkjer.

- Kanskje tenker du ikke så mye på det om du får utslett av tatoveringen, men om du farger håret når du blir 30-40 år kan du få en kraftig reaksjon. Det kan være alt fra moderate plager til røde, væskende sårflater i hodebunnen som beveger seg ned mot nakke, hals og ansikt, sier Steinkjer.

Hårfarge kan også utløse Parafenylendiamin er nemlig et av de vanligst brukte stoffene for hårfarging i Norge. Det finnes også i syntetiske, mørke tekstiler. Å gå med nye klær vil kunne gi kløe og svie før de er vasket noen ganger.

Tar du hennatatovering uten å kjenne bivirkninger, kan du også risikere allergisk reaksjon neste gang du møter parafenylendiamin, forklarer Steinkjer.

- Tatoveringen kan legge grunnlaget. Immunforsvaret blir kjent med stoffet så du neste gang utvikler allergi, sier Steinkjer, som på grunn av omfanget vil advare mot all hennatatovering.

- Hennatatovering er en risiko. Den informasjonen vi har tilsier at nesten ingen tilbyr ren henna lenger. Derfor er det best å holde seg unna, sier Steinkjer, som ønsker en større bevissthet både blant leger og befolkning.

- Særlig med tanke på forebygging er det viktig at fastlegene kjenner til dette. Det er viktig at pasienter får kjennskap til hvilke følger hårfarging kan få ved en senere anledning. Dessuten kan de som har utviklet en allergi for parafenylendiamin også reagere på enkelte medisiner, sier han.

SVART HENNA: Stadig flere barn og unge kommer hjem fra ferie ved Middelhavet med hennatatovering og allergi på kjøpet. 
Illustrasjonsfoto: John Terje Pedersen
SVART HENNA: Stadig flere barn og unge kommer hjem fra ferie ved Middelhavet med hennatatovering og allergi på kjøpet. Illustrasjonsfoto: John Terje Pedersen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling