Ny turistrapport:

Advarer mot livsfarlig sommerluft i den norske turistperlen

Kritiske luftforhold i Geiranger.

SLÅR ALARM: Folkehelseinstituttet ber nå Stranda kommune ta grep for å sikre bedre luftkvaliteten i en av Norges største turistperler, Geiranger i Stranda kommune. Foto: NTB Scanpix / Sergey Bogomyako / Shutterstock
SLÅR ALARM: Folkehelseinstituttet ber nå Stranda kommune ta grep for å sikre bedre luftkvaliteten i en av Norges største turistperler, Geiranger i Stranda kommune. Foto: NTB Scanpix / Sergey Bogomyako / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Luftforurensningen i turistbygda Geiranger i Møre og Romsdal er i perioder så høy at det er helseskadelig. I verste fall kan den være dødelig. Dette slår en ny miljørapport fast. Folkehelseinstituttet ber nå om tiltak for å redusere luftforurensningen i det populære området i turistsesongen.

Turistmedaljens bakside

Bygda Geiranger og den vakre fjorden kom på Unescos verdensarvliste i 2005. Den gangen hadde Geiranger rundt 100 000 cruisepassasjerer i året. I fjor var tallet mer enn tredoblet. Og besøkstallene fortsetter å stige. Etter mange år med glamorøse omtaler i reisemagasiner over hele verden begynner medaljens bakside å bli mer og mer tydelig. Både for fastboende og tilreisende.

«Nivåene av farlig luftforurensning er enkelte dager så høye at de kan føre til forverring av sykdommene i luftveiene og til hjerte- og karsykdommer hos dem som allerede har en sykdom», skriver fagdirektør Toril Attranadal og forsker Marit Låg i Folkehelseinstituttet i et brev til stiftelsen Geirangerfjorden Verdensarv.

Dramatisk for vestlandsbygda

De viser til blant annet rapporten Long-Term Air Quality Monitoring Program UNESCO World Natural Heritage Geiranger Fjord Norway. De siste luftmålingene ble gjennomført to ulike steder i bygda i perioden august 2016 til august 2017 av professor Jörg Løffner ved Universitet i Bonn. Löffler har drevet med klimaforskning i fjellheimen i Geiranger i over 20 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer