Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ny turistrapport:

Advarer mot livsfarlig sommerluft i den norske turistperlen

Kritiske luftforhold i Geiranger.

SLÅR ALARM: Folkehelseinstituttet ber nå Stranda kommune ta grep for å sikre bedre luftkvaliteten i en av Norges største turistperler, Geiranger i Stranda kommune. Foto: NTB Scanpix / Sergey Bogomyako / Shutterstock
SLÅR ALARM: Folkehelseinstituttet ber nå Stranda kommune ta grep for å sikre bedre luftkvaliteten i en av Norges største turistperler, Geiranger i Stranda kommune. Foto: NTB Scanpix / Sergey Bogomyako / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Luftforurensningen i turistbygda Geiranger i Møre og Romsdal er i perioder så høy at det er helseskadelig. I verste fall kan den være dødelig. Dette slår en ny miljørapport fast. Folkehelseinstituttet ber nå om tiltak for å redusere luftforurensningen i det populære området i turistsesongen.

Turistmedaljens bakside

Bygda Geiranger og den vakre fjorden kom på Unescos verdensarvliste i 2005. Den gangen hadde Geiranger rundt 100 000 cruisepassasjerer i året. I fjor var tallet mer enn tredoblet. Og besøkstallene fortsetter å stige. Etter mange år med glamorøse omtaler i reisemagasiner over hele verden begynner medaljens bakside å bli mer og mer tydelig. Både for fastboende og tilreisende.

RØYKLEGGER: Røyken fra cruiseskipene er i ferd med å bli et stort problem for luftkvaliteten i Geiranger i høysesongen. Foto: NTB Scanpix
RØYKLEGGER: Røyken fra cruiseskipene er i ferd med å bli et stort problem for luftkvaliteten i Geiranger i høysesongen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Nivåene av farlig luftforurensning er enkelte dager så høye at de kan føre til forverring av sykdommene i luftveiene og til hjerte- og karsykdommer hos dem som allerede har en sykdom», skriver fagdirektør Toril Attranadal og forsker Marit Låg i Folkehelseinstituttet i et brev til stiftelsen Geirangerfjorden Verdensarv.

Slår alarm: Folkehelseinstituttet ber Stranda kommune gripe inn med miljøtiltak i turistbygda Geiranger.Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Slår alarm: Folkehelseinstituttet ber Stranda kommune gripe inn med miljøtiltak i turistbygda Geiranger.
Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dramatisk for vestlandsbygda

De viser til blant annet rapporten Long-Term Air Quality Monitoring Program UNESCO World Natural Heritage Geiranger Fjord Norway. De siste luftmålingene ble gjennomført to ulike steder i bygda i perioden august 2016 til august 2017 av professor Jörg Løffner ved Universitet i Bonn. Löffler har drevet med klimaforskning i fjellheimen i Geiranger i over 20 år.

Og i den nye rapporten er nivåer av farlige svevestøv og farlige gasser registrert og målt. Og resultatet er urovekkende:

Nivåene av utslipp i turistsesongen er periodevis så høye at de ville øke forverring av sykdom hos dem som allerede har en eksisterende lunge-, hjerte- eller karsykdom, slår den nye rapporten fast.

Astmatikere kan få økt risiko for astmaanfall, mens personer med hjerte- og karsykdommer kan få økt risiko for hjerteinfarkt og slag.

Tett i havna: 21 av årets sommerdager får Geiranger besøk av tre cruiseskip. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Tett i havna: 21 av årets sommerdager får Geiranger besøk av tre cruiseskip. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Overskridelsene skjer i begrensede perioder av året og fører derfor til at årsgjennomsnittet blir lavere enn de norske grenseverdiene.

Foreslår flere tiltak

Men på dager med lite vind og stort besøk av cruiseskip, og dermed mange busser i aktivitet på land, vil grenseverdiene overskrides med god margin. De store utslipper fra cruiseskip og busser forsterkes av utslipp fra gamle og miljøskadelige ferger på Geirangerfjorden, og av daglige sommeranløp av Hurtigrutens nordgående rute.

- Vi ønsker at de gjør tiltak for å begrense utslippene. Det kan være å satse på cruiseskip med alternativ energikilde til fossilt brennstoff, bruk av elektrisitet ved havneanløp samt bruke busser som er mer miljøvennlige, sier forsker Marit Låg.

- Vi ønsker at ingen skal bli syke på grunn av for høye utslipp og luftforurensning. Derfor må Geiranger sørge for at de høyeste utslippene kommer under grensen for helsebaserte verdier, sier Låg.

- Det er komplisert å få gjort noe på kort sikt. Vi må være sikre på at de tiltakene vi setter i verk har den ønskelige virkningen, sier turistsjef i destinasjon Geiranger Trollstigen, Ove Skylstad.

Folksomt: Geiranger har 230 fastboende. I høysesongen fra 20. juni til 10. august fraviker havneselskapet sin egen maksgrense for antall cruiseturister 24 dager. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector
Folksomt: Geiranger har 230 fastboende. I høysesongen fra 20. juni til 10. august fraviker havneselskapet sin egen maksgrense for antall cruiseturister 24 dager. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector Vis mer

Farlig for fastboende

Og det er ikke bare turister og korttidsbesøkende som eksponeres for luftforurensingen. Også de 230 fastboende i Geiranger utsettes i de tre hektiske sommermånedene for høy luftforurensning.

I løpet av 2018 skal 188 cruiseskip anløpe Geiranger. Havnevesenet regner med besøkt av ca 320 000 turister. Dette er ny rekord.

- Jeg synes ikke dette er problematisk i det hele tatt. Vi har i år sagt nei til et stort antall skip som ikke får komme inn til havnene i Geiranger og Hellesylt, sier havnesjef Rita Berstad Maraak ved Stranda Havnevesen.

- Hvor mange skip dreier dette seg om?

- Det dreier seg om åtte skip. Men vi har satt en maksimalgrense på ca 6000 passasjerer per dag, fordelt på maksimalt tre skip som kan anløpe samtidig.

Cruiseprognosen for 2018 forteller at folk i Geiranger kan forvente fire skip på tre av sommerdagene, mens tre daglige skip vil anløpe Geiranger 21 av dagene i sommer. I 2019 er det innmeldt 209 havneanløp til turistbygda.

- Ikke verre enn Oslo

- Hva tenker du om Folkehelseinstituttets bekymring for helseskadedelige forhold i Geiranger?​

- Det har jeg ikke kompetanse til å uttale meg om. Vi har fått vite at luftforholdene ikke er verre enn i en trafikkert gate i Oslo.

- Geiranger har tidligere vunnet ulike mediekåringer og fått mye positiv omtale. Men i de siste årene har mye av omtalen vært negativ på grunn av forurensning. Hva betyr dette for Geiranger?

- Det er svært uheldig for Geiranger og hele kommunen, sier havnesjef Rita Berstad Maraak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!