Advarer mot naturmidler

Sjekk svenske myndigheters oversikt.

ALOE VERA: Brukes i preparatet Holistic Ultra Detox. Inneholder antracener som er laxerende. Høye doser kan gi spasmer i tarmen og kontraksjoner i livmor som kan føre til abort. Foto: Nina Hansen
ALOE VERA: Brukes i preparatet Holistic Ultra Detox. Inneholder antracener som er laxerende. Høye doser kan gi spasmer i tarmen og kontraksjoner i livmor som kan føre til abort. Foto: Nina HansenVis mer

I Sverige har mattilsynet og legemiddelverket gått sammen om å gå naturmiddelbransjen etter i sømmene. 43 produkter som alle er tilgjengelig på nett er analysert, både med tanke på innhold og markedsføring.

- Det er feil på merkingen, så det ikke er mulig å velge riktig produkt. Det er stoffer som ikke burde finnes i produktene og som kan være helsefarlige. Det er stoffer klassifisert som legemidler og det gis påstander som er tatt ut av luften, sier Ulla Beckman-Sundh, toksikolog ved Livsmedelsverket, det svenske mattilsynet, til Svt.se.

INNEHOLDER GRØNN TE: Overdosering av koffein kan gi uvelhet, svimmelhet og angst. EGKG i grønn te har vært koblet til leverskader.
INNEHOLDER GRØNN TE: Overdosering av koffein kan gi uvelhet, svimmelhet og angst. EGKG i grønn te har vært koblet til leverskader. Vis mer

- Dette er ikke uventet, men det er ikke bra at det fremdeles svindles så mye med kosttilskudd, sier seniorrådgiver Kirsten Myhr i RELIS Sør-Øst legemiddelinformasjonssenter.

Hun trekker fram synefrin og yohimbin, som finnes i flere slankemidler på lista, som spesielt farlige.

KANEL: Finnes i en rekke preparater.
Inneholder kumarin som er levertoksisk
i store mengder.
KANEL: Finnes i en rekke preparater. Inneholder kumarin som er levertoksisk i store mengder. Vis mer

- Synefrin likner efedrin, og kan som det føre til avhengighet, hjerteproblemer og slag. Derfor er efedrin blitt tatt av markedet som et slankemiddel, sier hun.

Bivirkninger Livsmedelsverket ser i tillegg alvorlig på preparater som inneholder grønn te-ekstrakt, forskolin og et ekstremt høyt koffeinnivå.

- Koffein tilsettes ofte for at brukerne skal få en følelse av at produktet virker. Koffein kan blant annet gi hurtig puls, urofølelse og skjelving, forklarer overlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

I SLANKEMIDLER: Slimquick inneholder fennikel. Denne inneholder
estragol som er gentoksisk og kreftfremkallende. Foto: Wikimedia Commons
I SLANKEMIDLER: Slimquick inneholder fennikel. Denne inneholder estragol som er gentoksisk og kreftfremkallende. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Av 43 produkter var det bare to, slankemidlene 30 days og Chili burn, som fylte alle krav til merking. Flertallet hadde verken varedeklarasjon, informasjon om anbefalt mengde eller advarsel om at anbefalt dose ikke bør overskrides.

- Det er gjennomgående dårlig merking, og helsepåstander som ikke kan dokumenteres vitenskapelig eller som ikke har noe meningsfullt innhold, sier Madsen.

BRAIN CALM: Inneholder
pasjonsblomst som har
sentralstimuløerende midler
i seg. Men svært små mengder i preparatet.
BRAIN CALM: Inneholder pasjonsblomst som har sentralstimuløerende midler i seg. Men svært små mengder i preparatet. Vis mer

30 av de 43 preparatene inneholder en eller flere plantevekster på EUs mattilsyn EFSAs oversikt over vekster som kan inneholde giftige, avhengighetsdannende eller helsefarlige substanser. At en plante står på lista innebærer ikke automatisk at produkter som inneholder veksten er giftige. Det avhenger blant annet av mengde, skriver Livsmedelverket i rapporten.

28 av de 30 er tilgjengelige også for norske forbrukere og en oversikt over plantevekstene og mulige bivirkninger ligger nederst i saken.

Fraråder bruk 30 days inneholder schisandra og lakrisrot. Lakrisrot inneholder 2- 9 prosent glycyrrhizinsyre, som i store mengder kan gi høyt blodtrykk. På grunn av manglende dokumentert effekt fraråder Livsmedelsverket bruk av schisandra.

BITTER MELON: Finnes i Salus
Momordica. Inneholder cucurbitaciner
som er sterkt giftig og lektiner som kan gi brekninger og diare. Foto: wikimedia Commons
BITTER MELON: Finnes i Salus Momordica. Inneholder cucurbitaciner som er sterkt giftig og lektiner som kan gi brekninger og diare. Foto: wikimedia Commons Vis mer

- Dette handler om terapeutiske nivåer, på 3- 400 mg. Vår dagsdose er 2 og 3 mg for hver av de to stoffene, sier Nils Mortensen, markedssjef i Med-eq, selskapet bak 30 days.

- Det er virkestoffenes mengde det handler om. Vi har lagt oss på lavest mulig nivå for å gi effekt uten bivirkning, sier Mortensen.

Bivirkningsbase - Alt som påstås å ha virkning kan også ha bivirkning. Det gjelder alt, selv vann i store mengder. Et av produktene med mest bivirkningsproblematikk er faktisk grapefruktjuice, sier Turid Backer, leder for Bransjerådet for Naturmidler.

ANIMAL PAK: Inneholder alfalfa som kan gi interaksjoner med annen medisin. Bør ikke brukes ved graviditet
eller amming.
ANIMAL PAK: Inneholder alfalfa som kan gi interaksjoner med annen medisin. Bør ikke brukes ved graviditet eller amming. Vis mer

- Det interessante her er om det finnes interaksjoner med legemidler, sier hun.

Bransjerådet etablerte derfor 1. mars i år Helsekostopplysningen.no, hvor forbrukere kan søke i et bivirknings- og interaksjonsregister.

DILL: Finnes i Chilli Burn. Ufarlig ved
normal bruk. Inneholder estragol som er svakt gentoksisk.

Foto:Mette Møller
DILL: Finnes i Chilli Burn. Ufarlig ved normal bruk. Inneholder estragol som er svakt gentoksisk. Foto:Mette Møller Vis mer

- Hver enkelt produsent kan ikke opplyse om dette, fordi norske myndigheter krever dokumentert effekt før virkning og dermed også bivirkning og interaksjon kan beskrives. Derfor har vi som bransjeråd tatt ansvar, sier Backer.

Allergiske reaksjoner Men bivirkninger trenger ikke være knyttet til mengde, forklarer Myhr i RELIS.

- For eksempel kan naturmidler på samme måte som legemidler gi overfølsomhetsreaksjoner som leverproblemer eller leddsmerter, selv i små mengder. Korsblomster, primula og flere andre planter kan gi kraftige allergiske reaksjoner. Men effekt på blodtrykket er avhengig av mengde.

Advarer mot naturmidler