Advarer mot ny arvelov: Slik må samboere sikre seg for å ikke tape arven

Dette er nytt i regjeringens forslag til ny arvelov. Samboere blir spesielt hardt rammet.

ARV: Ett av de viktigste punktene arvelovutvalget foreslo, var lik arverett for ektefeller og samboere. Det vil ikke regjeringen ha. Foto: Henning Lillegård
ARV: Ett av de viktigste punktene arvelovutvalget foreslo, var lik arverett for ektefeller og samboere. Det vil ikke regjeringen ha. Foto: Henning LillegårdVis mer

- Poenget med å lage en ny arvelov var at den skulle være tilpasset samfunnsutviklingen. Da er det trist at regjeringen ikke har tatt innover seg de siste 50 års endringer av familiemønstre. I dag er samboerskap for lengst etablert som en vanlig samlivsform, på linje med ekteskap, sier Torstein Frantzen, lagdommer i Gulating lagmannsrett og leder av arvelovutvalget.

Fredag i forrige uke la regjeringen frem forslag til ny lov om arv og dødsboskifte. Samboere uten felles barn skal fortsatt ikke ha gjensidig arverett. For samboere med felles barn videreføres reglene om en helt begrenset arverett – en minstearv på fire ganger grunnbeløpet (G), knapt 400 000 kroner.

- En del samboere med felles barn tror dessverre at de har tilstrekkelig arverett gjennom loven, men det stemmer ikke. Arveretten er så begrenset at de uansett bør sikre seg økonomisk på annen måte, sier Frantzen.