Advarer mot pillekjøp på nettet

Risikoen er stor for at de er falske og farlige.

DOBLING I ANTALL BESLAG: I tillegg returnerer tollvesenet mellom 10 000 og 20 000 sendinger hvert år. Her førstetollinspektør Hanne Wickstrøm ved Tollkontoret på Alnabru i Oslo. Foto: STEINAR BUHOLM
DOBLING I ANTALL BESLAG: I tillegg returnerer tollvesenet mellom 10 000 og 20 000 sendinger hvert år. Her førstetollinspektør Hanne Wickstrøm ved Tollkontoret på Alnabru i Oslo. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 (Dagbladet:) Kjøper du medisiner på internett, er risikoen stor for at de er falske og farlige, advarer leger.

- Antall beslag av slike legemidler importert til Norge er doblet fra 2010, fra cirka 150 beslag til nærmere 400 i 2011. Tallet på legemidler som blir returnert til avsender er også økende, sier underdirektør Liv Kristin Borgenholdt Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Samtidig advarer leger mot privatimport av legemidler, og sier det kan være direkte livsfarlig.

- Det er blant annet rapportert flere tilfeller av bivirkninger etter at menn har kjøpt potensmidler som har inneholdt altfor mye legemiddel. Vi har også tilfeller av leversvikt med dødelig utgang etter at pasienter har kjøpt naturmidler med ulovlig tilsetning av skadelige legemidler, og vi har fått rapportert flere tilfeller av alvorlige bivirkninger av midler som har hatt ulovlig tilsetning av sterke steroidhormoner, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk.

Bekymret Det er særlig medisiner av den «pinlige» sorten som bestilles via nettet.

- Det mest populære synes å være potensmidler og slankemidler, men også beroligende midler og antibiotika, sier Madsen.

Legemiddelverket er svært bekymret for den økende trenden av internetthandel av medisiner, og får støtte fra Allmennlegeforeningen.

- Alle medisiner man kjøper på nettet kan være farlige, men det er særlig vanedannende medisiner jeg har betenkeligheter med - medisiner som beroligende, sovemedisiner og sterke smertestillende. Dette er alle medisiner som lindrer i øyeblikket, men skader på sikt, sier leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen.

Han mener det er umulig å vite om medisinene man kjøper på nettet, inneholder de virkestoffene de skal, eller om det er amatørprodukter med tvilsomt innhold laget i en luguber kjeller.

Uten kontroll - Dette er en bransje helt uten kvalitetskontroll. Man kan få alt fra innholdsløse piller, til piller med uberegnelig mengde virkestoff, og i verste fall piller med giftstoffer, sier Hansen Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet, som også er bekymret for manglende kontroll av medisinene.

- Verdens Helseorganisasjon anslår at rundt halvparten av medisinene som bestilles på nettet, er falske. Det har blant annet blitt gjort analyser av falske legemidler i andre land, som har vist seg å inneholde rottegift, sier hun.

Når Tollvesenet mottar medisiner som folk har importert fra utlandet, har de to muligheter: Beslaglegging eller returnering.

TATT I TOLLEN: Tollvesenet beslaglegger og anmelder import av syntetisk narkotika, falske medisiner og reseptbelagte medisiner i større mengder. Foto: STEINAR BUHOLM
TATT I TOLLEN: Tollvesenet beslaglegger og anmelder import av syntetisk narkotika, falske medisiner og reseptbelagte medisiner i større mengder. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

- Vi beslaglegger og anmelder import av syntetisk narkotika, falske medisiner og reseptbelagte medisiner i større mengder. Ulovlig importerte legemidler har en strafferamme på to års fengsel, sier Rundberget.

Sendes i retur - kommer på nytt I andre tilfeller, hvor det mangler dokumentasjon på at legemiddelet er til personlig bruk og at det er anskaffet på lovlig vis i et EU/EØS-land, returnerer Tollvesenet forsendelsen til avsender.

Tollvesenet returnerer mellom 10 000 og 20 000 sendinger hvert år.

- Vi ser dessverre at mange nettsider opererer med leveringsgaranti, og det vil si at dersom Tollvesenet returnerer et legemiddel, sendes det bare på nytt og på nytt, inntil det slipper gjennom vår kontroll. Tollvesenet tar mye, men vi klarer ikke å fange opp alt - dessverre, sier hun.

Tør ikke snakke med legen Allmennlegeforeningen understreker at ingen plager er for pinlige å ta opp med lege, og at det er en grunn til at enkelte medisiner er reseptbelagte.

- Det er fordi det er behov for legevurdering før de tas i bruk, og at det lett blir uforsvarlig hvis man skaffer seg dette på egen hånd, sier Trond Egil Hansen.

DETTE MÅ DU VITE OM MEDISINHANDEL PÅ NETT

Tegn på useriøse nettsider:
Tegn på useriøse firmaer er at de tilbyr mange reseptlegemidler, også narkotiske stoffer
Det er ofte ikke oppgitt kontaktadresse, telefonnummer eller ansvarlig person.
• 
E-mailadressen er i et land utenfor Europa.
Et tegn på at nettapotek ikke driver lovlig virksomhet er at de ikke krever resept. Krav til resept gjelder ved kjøp av reseptpliktige legemidler fra andre land, uavhengig av om du kjøper legemidler i apotek eller via en nettside.

Trygge nettsider:
Medisiner kan på visse vilkår kjøpes via internett innenfor EØS-området. Det er begrensninger på hvor store mengder det er lov å importere, for vanlige legemidler maksimalt til tre måneders bruk.
Det er lov å importere legemidler fra EØS-land hvis mottaker kan dokumentere overfor Tollvesenet at legemiddelet er til personlig bruk.
Legemiddelet må være kjøpt lovlig i innkjøpslandet - det vil si gjennom for eksempel resept fra lege eller varekvittering fra apotek.
Kosttilskudd er i utgangspunktet ikke en ulovlig vare, men mange kosttilskudd er i virkeligheten kamuflerte legemidler og i verste fall dopingmidler.
Lovlige virksomheter må inneha tillatelse til slik omsetning fra landets legemiddelmyndigheter.

Vær oppmerksom på:
Erfaringsmessig er det mest lureri med potensmidler, slankemidler og smertestillende midler. Men det er rapportert lureri med nesten alle legemidler.
Ikke kjøp legemidler til egenbehandling av alvorlige sykdommer og ikke still din egen diagnose.
Ikke prøv å importere narkotiske stoffer og dopingmidler, sjansen for å bli tatt er stor.
Dersom et kosttilskudd eller urteprodukt lover kraftig eller rask slankende eller potensfremmende effekt, inneholder de ofte legemidler.
Ikke skaff deg «resept» fra en «nettlege», som aldri har vurdert deg som pasient.
Medisiner som beroligende, sovemedisiner og sterke smertestillende er vanedannende. Dette er alle medisiner som lindrer i øyeblikket, men skader på sikt, og må ikke kjøpes via internett.
Forbrukere som bestiller medisiner over nettet, gjør det på eget ansvar. Uheldige brukere som får skader på grunn av en medisin de har kjøpt over nettet, står i de fleste tilfeller uten rettigheter i forhold til erstatning.
Kilde: Legemiddelverket og Toll- og avgiftsdirektoratet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer