DOBLING I ANTALL BESLAG: I tillegg returnerer tollvesenet mellom 10 000 og 20 000 sendinger hvert år. Her førstetollinspektør Hanne Wickstrøm ved Tollkontoret på Alnabru i Oslo. Foto: STEINAR BUHOLM
DOBLING I ANTALL BESLAG: I tillegg returnerer tollvesenet mellom 10 000 og 20 000 sendinger hvert år. Her førstetollinspektør Hanne Wickstrøm ved Tollkontoret på Alnabru i Oslo. Foto: STEINAR BUHOLMVis mer

Advarer mot pillekjøp på nettet

Risikoen er stor for at de er falske og farlige.

 (Dagbladet:) Kjøper du medisiner på internett, er risikoen stor for at de er falske og farlige, advarer leger.

- Antall beslag av slike legemidler importert til Norge er doblet fra 2010, fra cirka 150 beslag til nærmere 400 i 2011. Tallet på legemidler som blir returnert til avsender er også økende, sier underdirektør Liv Kristin Borgenholdt Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Samtidig advarer leger mot privatimport av legemidler, og sier det kan være direkte livsfarlig.

- Det er blant annet rapportert flere tilfeller av bivirkninger etter at menn har kjøpt potensmidler som har inneholdt altfor mye legemiddel. Vi har også tilfeller av leversvikt med dødelig utgang etter at pasienter har kjøpt naturmidler med ulovlig tilsetning av skadelige legemidler, og vi har fått rapportert flere tilfeller av alvorlige bivirkninger av midler som har hatt ulovlig tilsetning av sterke steroidhormoner, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk.

Bekymret Det er særlig medisiner av den «pinlige» sorten som bestilles via nettet.

- Det mest populære synes å være potensmidler og slankemidler, men også beroligende midler og antibiotika, sier Madsen.

Legemiddelverket er svært bekymret for den økende trenden av internetthandel av medisiner, og får støtte fra Allmennlegeforeningen.

- Alle medisiner man kjøper på nettet kan være farlige, men det er særlig vanedannende medisiner jeg har betenkeligheter med - medisiner som beroligende, sovemedisiner og sterke smertestillende. Dette er alle medisiner som lindrer i øyeblikket, men skader på sikt, sier leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen.

Han mener det er umulig å vite om medisinene man kjøper på nettet, inneholder de virkestoffene de skal, eller om det er amatørprodukter med tvilsomt innhold laget i en luguber kjeller.

Uten kontroll - Dette er en bransje helt uten kvalitetskontroll. Man kan få alt fra innholdsløse piller, til piller med uberegnelig mengde virkestoff, og i verste fall piller med giftstoffer, sier Hansen Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet, som også er bekymret for manglende kontroll av medisinene.

- Verdens Helseorganisasjon anslår at rundt halvparten av medisinene som bestilles på nettet, er falske. Det har blant annet blitt gjort analyser av falske legemidler i andre land, som har vist seg å inneholde rottegift, sier hun.

Når Tollvesenet mottar medisiner som folk har importert fra utlandet, har de to muligheter: Beslaglegging eller returnering.

TATT I TOLLEN: Tollvesenet beslaglegger og anmelder import av syntetisk narkotika, falske medisiner og reseptbelagte medisiner i større mengder. Foto: STEINAR BUHOLM
TATT I TOLLEN: Tollvesenet beslaglegger og anmelder import av syntetisk narkotika, falske medisiner og reseptbelagte medisiner i større mengder. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

- Vi beslaglegger og anmelder import av syntetisk narkotika, falske medisiner og reseptbelagte medisiner i større mengder. Ulovlig importerte legemidler har en strafferamme på to års fengsel, sier Rundberget.

Sendes i retur - kommer på nytt I andre tilfeller, hvor det mangler dokumentasjon på at legemiddelet er til personlig bruk og at det er anskaffet på lovlig vis i et EU/EØS-land, returnerer Tollvesenet forsendelsen til avsender.

Tollvesenet returnerer mellom 10 000 og 20 000 sendinger hvert år.

- Vi ser dessverre at mange nettsider opererer med leveringsgaranti, og det vil si at dersom Tollvesenet returnerer et legemiddel, sendes det bare på nytt og på nytt, inntil det slipper gjennom vår kontroll. Tollvesenet tar mye, men vi klarer ikke å fange opp alt - dessverre, sier hun.

Tør ikke snakke med legen Allmennlegeforeningen understreker at ingen plager er for pinlige å ta opp med lege, og at det er en grunn til at enkelte medisiner er reseptbelagte.

- Det er fordi det er behov for legevurdering før de tas i bruk, og at det lett blir uforsvarlig hvis man skaffer seg dette på egen hånd, sier Trond Egil Hansen.