NÆRKONTAKT: Gorillaene gadd ikke respektere regelen om å holde seg fem meter unna turistene. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
NÆRKONTAKT: Gorillaene gadd ikke respektere regelen om å holde seg fem meter unna turistene. Foto: Torgeir P. Krokfjord/DagbladetVis mer

Afrika på ordentlig

Ugandas fjellgorillaer og treklatrende løver overlevde Idi Amin.

||| BWINDI (Dagbladet): Egentlig skulle det ikke vært noen dyr igjen i Uganda i det hele tatt. Idi Amin, Joseph Kony og Julius Nyere har alle latt sine fotsoldater voldta det som var av dyreliv både vest, øst og nord i landet. Betegnelsen krypskyting har vært en sterk underdrivelse.  

Der både Sør-Afrika, Tanzania og Kenya, og til en viss grad også Namibia og Zambia, har utviklet en stor turistindustri, er ferielandet Uganda ferskt.  

VISTE SEG FRAM: Hannløvene i Queen Elizabeth-parken brisker seg for Dagbladet. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
VISTE SEG FRAM: Hannløvene i Queen Elizabeth-parken brisker seg for Dagbladet. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

Det er ingen stier under de 48 turistføttene som klatrer og svetter seg opp gjennom den tette regnskogen i Bwindi-parken, like ved grensene til Kongo og Rwanda.

Bare pur villmark.

Gruppene teller åtte personer, det er seks grupper totalt. Kvoten er absolutt.  

KOM GJENNOM SKOGEN: Skogselefanten fikk pulsen til å gå fortere... Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
KOM GJENNOM SKOGEN: Skogselefanten fikk pulsen til å gå fortere... Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

Tungt Gorillaene tar ikke hensyn til turistgruppenes helse når de forflytter seg, og klatre-/vandreturen gjennom bushen kan ta opptil åtte timer i hardt terreng. Er du for dårlig trent til å fullføre, forkjølet eller hoster (du kan smitte gorillaene) må du bli igjen hjemme — selv om du har betalt. Sjekker du formen før avreise, derimot, får du den sykeste naturopplevelsen i ditt liv.  

ARTIGPER: ...når det egentlig var sjimpansene vi så etter. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
ARTIGPER: ...når det egentlig var sjimpansene vi så etter. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

Reglene, og guiden, preket en avstand på minimum fem meter til gorillaene.

SOLER SEG: Løvene lot seg ikke affisere av at Dagbladet parkerte under dem. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
SOLER SEG: Løvene lot seg ikke affisere av at Dagbladet parkerte under dem. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

Gorillaene glemte den regelen.  

IKKE SJENERTE: Gorillaene er ikke redd for å komme med kroppslyder foran de besøkende. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
IKKE SJENERTE: Gorillaene er ikke redd for å komme med kroppslyder foran de besøkende. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

De opptil 170 kg tunge menneskeapene klatrer, svinger seg, spiser, promper (mye!); øyeflørter med og setter seg ved siden av oss. De besøkende glemmer, uten konsekvenser, heldigvis, at lederhannen, sølvryggen, hadde valgt ei stupbratt fjellside som møteplass.  

SSESE-ØYENE: Et helt okei sted å slappe av etter ei uke i bushen. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
SSESE-ØYENE: Et helt okei sted å slappe av etter ei uke i bushen. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

Det var greit at steinen under venstrestøvelen ikke satt løsere.  

FIN FYR: James, Dagbladets sjåfør, over en kopp te. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
FIN FYR: James, Dagbladets sjåfør, over en kopp te. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

På bakken igjen
Inngangsporten til Queen Elizabeth-parken er et lite skur, med en bom, en fyr, et bord og en kalasjnikov.  Vi kjører en times tid inn i terrenget. Veien forsvinner. Land Cruiseren baner seg vei gjennom savannegresset — og stanser. Brått, tilsynelatende uten grunn.

Fram til James, Dagbladets sjåfør og guide, peker. Mot venstre, ut vinduet på min side — likevel var det han, selvsagt, og ikke jeg, som la merke til de to fullvoksne hunnløvene som bukter seg i et stort tre omlag femti meter fra bilen.  

Femti — førti — tjue — meter fra bilen. Ti meter — fem — to meter?! Langt mindre turisttrøkk betyr langt friere forhold for de som tar turen. James gir seg ikke før vi står praktisk talt under løvene i treet.  

— Ta bilder. Nå!

På ordentligBlodet pumpet.

Som det også gjorde da Dagbladets team på sjimpansesafari fikk en skogselefant løpende i fleisen, da tyskerne som syklet Afrika på tvers fortalte om ørkenbravader over et glass ildvann ved bålet, som det gjorde på nattlig boda boda-tur i Kampalas trafikkhelvete.

Uganda er Afrika på ordentlig — også politisk.

Det er mye våpen i omløp, og det knyttes spenning til presidentvalget neste år. Men enn så lenge er Sør-, Vest- og Øst-Uganda fredeligere enn Trysil.