Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Afternoon tea med champagne

Vi dro til Engø Gård for å finne ut om matopplevelsene var verdt en avstikker, eller hele turen.

TETID Harald Andersen og Nina Felling i Afternoon Tea stemning.Kim Wiuff, daglig leder, tar et tak der det trengs, som å servere te. Alle Foto: Ole C.H. Thomassen
TETID Harald Andersen og Nina Felling i Afternoon Tea stemning.Kim Wiuff, daglig leder, tar et tak der det trengs, som å servere te. Alle Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tjøme (Dagbladet): Langs veien mot Verdens Ende dukker det første skilt opp.

«Engø Gård»

Bortgjemt blant trekledde smale gårdsveier og svaberg. Der ute i rådyrskogen, ved sjøen, ligger stedet som har satt Tjømø på gourmetkartet.

RESEPSJONEN: Engø er hotellet med de mange lave gule husene. I dette huset ligger resepsjonen og frokostsalen. I annen etasje er det gjesterom.
RESEPSJONEN: Engø er hotellet med de mange lave gule husene. I dette huset ligger resepsjonen og frokostsalen. I annen etasje er det gjesterom. Vis mer

Nok et skilt «Engø Gård».

Alleen deler seg, vareleveranser til venstre, resepsjonen til høyre.
Bebyggelsen er lav og danner ramme rundt et tun, gammelt og nytt, lave, soleiegule og hvite bygninger som gir en følelse av å komme ut på landsbygda, i England.

Afternoon Tea
Det var pensjonateier Frithjof Phils andre kone, Dorothy Andersson, som brakte te-tradisjonen med seg. Erkeengelsk datter av Sir John Andersson, minister i både Chamberlains og Churchills regjeringer.

VELKOMMEN: Slik ser det ut en vårdag ved ankomst til Engø Gård.
VELKOMMEN: Slik ser det ut en vårdag ved ankomst til Engø Gård. Vis mer

Men pensjonatdriften opphørte. Phil solgte eiendommen til Harald Andersen og kona, Nina Felling. Sammen har de forvandlet stedet fra forfallenhet fram til dagens kunstfylte landlige hotell, med gourmetkokker og klassisk afternoon tea.

Vi møtes i peisenstuen, rommet som en gang var fjøs. Her sitter vi i dyprøde soffaer. Det er dekket til «afternoon tea».
Oppsatsen er innbydende, med agurksandwitch, scones med hjemmelaget marmelade og små shots "karamelldrøm", karamelltoffe med krem, på toppen.

TRADISJON: Bente Alvestad og Øystein Strøm under seg minst en Egnø-tur i året og nyter afternoon tea.De prioriterer et opphold med stil og kvalitet en helg framfor en uke et middelmådig sted til samme pris.Han fridde under oppholdet, og hun sa: JA!
TRADISJON: Bente Alvestad og Øystein Strøm under seg minst en Egnø-tur i året og nyter afternoon tea.De prioriterer et opphold med stil og kvalitet en helg framfor en uke et middelmådig sted til samme pris.Han fridde under oppholdet, og hun sa: JA! Vis mer

- Vi ble kallet av Fritjof til å kjøpe stedet, forteller Andersen.
Han kom bort en kveld og sa, «Harald, jeg vil at du skal kjøpe det, om du vil da».
Han hadde sett at vi var litt nøye med snekring og vedlikehold etter at vi kjøpte en av husene her til fritidsbolig. Stedet var i forferdelig dårlig forfatning så vi fikk det billig.
Man kan jo lure på hvorfor vi kjøpte gården. Først var vi bare opptatt av å redde husene og få orden på ting. Etter hvert kom inspirasjonen og ideen til å prøve å lage et "Chautau au relaise".

Daglig leder Kim Wiuff skjenker champagne og serverer te.

BIBLIOTEKET:Mellom resepsjonen og frokostsalen kan man lese ferske aviser og bla i bøker.
BIBLIOTEKET:Mellom resepsjonen og frokostsalen kan man lese ferske aviser og bla i bøker. Vis mer

- Gode forretninger på nittitallet gjorde oss i stand til å bruke mye penger på stedet og gjøre det til hva du ser her i dag.
Når vi hadde bygget opp de ti første rommene, var vi klar. Godkjenningen og medlemskapet var i orden, da var det bare tut og kjør.

Teen, en utsøkt grønn Kusmi, drikkes uten tilsetning av noe slag, hvilket den heller ikke trenger. Smaken er ren og fyldig. Matcher sandwichen perfekt. Samtalen utvikler seg, slik den ofte kan være når det serveres "aftenoon tea".

- Det er så morsomt å lese de gamle gjestebøkene, forteller Nina Felling.

RAUST: Vakre flasker med brunt brennevin står gjestfritt framme.
RAUST: Vakre flasker med brunt brennevin står gjestfritt framme. Vis mer

- Det kunne for eksempel stå "skipsreder Wilhelmsen with nurse", ler hun.

Det var mange prominenser som var stamgjester om sommeren på Phils Pensjonat. Av mange slag, fra kunstnere til redere.

HÅNDRULLEDE: Sigarene er av det fineste slaget.
HÅNDRULLEDE: Sigarene er av det fineste slaget. Vis mer

Det er noe raust og innbydende rundt oss. Som bordet med konjakkflasker og annet brunt brennevin. Ved motsatt vegg et lite bord med spenstig formede grappaflasker.

Det er fredag. Mange av weekendgjestene starter ettermiddagen i tradisjonell stil. Med «afternoon tea».

Kjøkkenet
Middagene her er faste sesongvarierte menyer. Valget står mellom antall retter, tre, fire, fem, seks eller sju. I tillegg kommer en "amuse-bouche", som betyr noe slikt som å more ganen. Det er kjøkkensjefens valg, en bit, en snack før maten. Etter desserten kommer det en «petit fours», små konfekter til kaffen.

ITALIENSK: Langtutete Grappaflasker er svært dekorative.
ITALIENSK: Langtutete Grappaflasker er svært dekorative. Vis mer

- Frithjof måtte ha noe sterkt til gjestene sine. I pensjonattida var det ikke sikkert at maten alltid var så god. Siden gjestene fikk betalte dyrt, men fikk mat som var så som så, måtte de få underholdning og godt drikke i stedet. Han serverte blant annet Engø-øl, forteller Andersen.

Dette er en blanding av en akevittbasert urtedrikk og bayer. Det er sterkt og fikk opp stemningen umiddelbart.

FROKOST: Eggene og baconet er nystekt, pannekaker om du vil, og du kan velge deg en kanne presskaffe, mens nybakt brød i varianter og croasanter venter, ved siden av pålegg i tre etasjer. Yoghurten er hjemmelaget og med ekte vanilje.
FROKOST: Eggene og baconet er nystekt, pannekaker om du vil, og du kan velge deg en kanne presskaffe, mens nybakt brød i varianter og croasanter venter, ved siden av pålegg i tre etasjer. Yoghurten er hjemmelaget og med ekte vanilje. Vis mer

- Du kan bestille det i baren her den dag i dag.

- Frithjof og kona likte å underholde gjestene, hun sang og han spilte, forteller Nina Felling.

PANNEKAKER: Nicole Fritschi (fra Sveits) serverer nystekt til Gustav Foss, mens Ann-Cathrin Stridal og Hans Hermod Hansen er mette i bakgrunnen.
PANNEKAKER: Nicole Fritschi (fra Sveits) serverer nystekt til Gustav Foss, mens Ann-Cathrin Stridal og Hans Hermod Hansen er mette i bakgrunnen. Vis mer

Ekteparet ser på hotellet og stedet som en hobby og et livsverk. Begge er pensjonister og bruker mye tid her.

De vil at et besøk på Engø skal være en god blanding av miljø, god mat, godt drikke, og kultur, - som kveldens konsert med to tenorer og pianist.

SOVE: Rommet Madeleine har inspirasjon fra Laura Ashleys kolleksjon.
SOVE: Rommet Madeleine har inspirasjon fra Laura Ashleys kolleksjon. Vis mer

- Vi synes det skal være mer enn bare overnatting og mat her. Når gjestene kommer hit skal de få en opplevelse, forteller Andersen.

Fruen på Engø har kunsthistorie som fag, og er den som har gitt stedet det kunstneriske anstrøk. I hagen er skulpturer av Nina Sundby og Nico Widerberg representert.

BAD: Rommet Madeleine har separat WC og baderom med dusj, bide og badekar.
BAD: Rommet Madeleine har separat WC og baderom med dusj, bide og badekar. Vis mer

Salongene i baren er frodig, fargeglade til det dristige, iscenesatt til harmoni.

En ny kopp te med følge av scones og marmelade, vi er på avsats to i oppsatsen.

På pallen
- Frokosten er viktig. Den er vi stolt av. Den ble kåret til Norges tredje beste.

LYST; Gule sofa mot Harrodsgrønne vinduskarmer i baren.
LYST; Gule sofa mot Harrodsgrønne vinduskarmer i baren. Vis mer

Ekteparet er opptatt av at frokosten holder høy standard.
Frokosten er ofte det siste måltidet og inntrykket før gjestene drar. Det skal være noe som blir husket positivt.

Mange kommer hit ens ærend for «afternoon tea».

FARGEFINT: Salongene på Engø Gård er ikke kjedelige og grå.
FARGEFINT: Salongene på Engø Gård er ikke kjedelige og grå. Vis mer

Øverst, over sandwich og marmelade, ligger den og venter i de små glassene, en av grunnene til at du vil ønske deg tilbake.

En himmelsk toffee

BADEHUS: Et eget badehus i engelsk vinterhagestil, eller conservatory som de sier. Dørene åpnes langs hele veggen når været er av det passende slaget.
BADEHUS: Et eget badehus i engelsk vinterhagestil, eller conservatory som de sier. Dørene åpnes langs hele veggen når været er av det passende slaget. Vis mer
STEMNING: Utelysene er varme og gir en lun stemning.
STEMNING: Utelysene er varme og gir en lun stemning. Vis mer
GJESTEBRYGGE: Her er utsikt over bukten mot Mågerø.
GJESTEBRYGGE: Her er utsikt over bukten mot Mågerø. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!