Agurken: Den kalde, friske, søte og sprø smaken av sommer

Plutselig kom sommeren rekende.

• Flere matsaker på db.no/mat

«En svale gjør ingen sommer, det gjør heller ikke én fin dag», skrev Aristoteles.

Hva ville den greske filosofen ha sagt om den norske sommeren? Om flokkene med svaler som danser rundt hushjørnene, uten en eneste fin dag i sikte?

Om evige, dager, lyse netter, elleve grader og vind fra nordvest, plutselige utbrudd av regn, akkurat når det så ut til å lysne?

Om et bereist folk som på alvor mener at dette er det beste stedet å være, i hele den vide verden?

Hanen legger seg Hanen Lars tar det hele svært personlig.

DESSERT: Jordbær og agurk, en frisk og spennende kombinasjon. Foto: METTE RANDEM
NORSK: Agurken smaker av norsk sommer. Foto: METTE RANDEM
AGURK: Rå reker og agurk. Friskt og godt i varmen. Foto: METTE RANDEM
FANG SELV:Alle de bittesmå rekene du kan fange i fjæra er spiselige. De er aller best når de er rå. Foto: METTE RANDEM
SOMMERJOBB:Du behøver ikke mer enn fem-seks reker per person for å få en fin smak av det, akkurat nok til at driftige barn kan klare å fange nok mens du lager agurkblandingen. Foto: METTE RANDEM
IRRITERT: I år har hanen Lars latt seg irritere av det norske sommerværet. Foto: METTE RANDEM

Hver morgen står han opp som vanlig klokka fem, han galer og galer inntil klokka har passert sju.

Så går han inn og legger seg, i protest mot sommerkulda, mens hønene blir stående og kakle, usikre på om de får lov til å vandre rundt på egen hånd.

Bom stille I drivhuset - hvor vi i pinsen plantet alle slags deilige vekster - har livet stått bom stille.

Fennikelen er bare tynne fjoner, salatbladene er på størrelse med ospeløv, ferskenene er små, harde kart.

Det er agurktid uten agurk.

Når Aristoteles kom til kort - som hvis han skulle forklare det uforklarlige - pekte han på en nå nesten glemt, ikke strengt vitenskapelig sannhet, nemlig at gudene er glade i å spøke på vår bekostning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AGURKSALAT: Agurk, fennikel, eple,koriander. Så enkelt, og så godt. Foto: METTE RANDEM
AGURKSALAT: Agurk, fennikel, eple,koriander. Så enkelt, og så godt. Foto: METTE RANDEM Vis mer

De kaster overraskelser og ubehageligheter mot oss, for å se hvordan vi reagerer.

- La oss erte nordmennene litt. De har det jo altfor godt.

Lat som ingenting Mot slike krefter er det bare én ting som funker: Å gjøre slik en litt annen aristoteliker, skipsmagnaten Aristoteles Onassis anbefalte når livet går en i mot.

Å late som ingenting. «Hold problemene dine for deg selv, og oppfør deg som om du har det storartet.» Hvis vi blir straffet, eller hånet, eller utsatt for en guddommelig practical joke, så er det best å gi inntrykk av at det slett ikke berører oss.

Slik mister plageåndene forhåpentligvis interessen.

Hutrer og bader Derfor later vi som om det er sommer, og handler deretter.

Vi spiser ute på tunet, med det samme teppet rundt livet som vi brukte til påske. Vi bader, i det sviende kalde vannet, og forteller hverandre at det var «Friskt!» med innoverpust.

FRISK: Agurken er en ingrediens det er lett å glemme. Inntil man kommer over en knasende fersk agurk full av smak. Foto: METTE RANDEM
FRISK: Agurken er en ingrediens det er lett å glemme. Inntil man kommer over en knasende fersk agurk full av smak. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Sakte, sakte klarer sommerstemningen å trasse den kalde virkeligheten. Når alle oppfører seg som om det er sommer, er det jo det.

Bål brennes, gress klippes, hagemøbler settes ut, varmelamper og hengekøyer henges opp, og de tre første jordbærene rødmer i hagen.

I fjæra er det reker å fange.

Det er lek for barna, matauk for grådige voksne.

Agurker! Det går til og med så langt at jeg, på tur til Vanse, i andre enden av kommunen, får tak i agurker; friske søte og deilige agurker fra det godt isolerte drivhuset til hobbygartner Hildegunn Deisz.

Og om ikke svalen gjør det, så får det være opp til agurken.

Agurken er en slik ingrediens som det er lett å glemme.

Man tror den ikke smaker noe, og at alle agurker er like, men så får man en knasende fersk agurk, rett fra drivhuset, og så innser man at den er noe helt spesielt:

Den milde, kalde, friske, søte og helt sprø smaken av den upålitelige, men umistelige norske sommeren.