HABIL KOKK: Anne Rimmen høster lovord for det hun gjør i NRK. Hjemme får hun skryt av samboer Ailo Gaup for maten sin. Når de har gjester, velger de ofte reinkjøtt. Oppskriften på Annes gryte med reinskav finner du nedenfor. Foto: THOMAS WINJE/NTB Scanpix
HABIL KOKK: Anne Rimmen høster lovord for det hun gjør i NRK. Hjemme får hun skryt av samboer Ailo Gaup for maten sin. Når de har gjester, velger de ofte reinkjøtt. Oppskriften på Annes gryte med reinskav finner du nedenfor. Foto: THOMAS WINJE/NTB ScanpixVis mer

Ailo Gaups og Anne Rimmens festmat

Gryta med reinkjøtt slår aldri feil.

Ribba og pinnekjøttet har hatt sin glanstid. Er du moden for litt annet kjøtt, hvorfor ikke gå for rein?

 Ifølge ekspertene er sesongens reinkjøtt bedre enn på mange tiår.

Reinkjøtt er kjøtt fra dyr som har beveget seg mye, i fri natur. Kjøttet er ofte mørt, alltid magert. 

Les også: Rein for penga

Skulle du legge på deg etter noen middager med reinkjøtt, må du skylde på sausen. Eller vinglassene til maten.

Rein på bordet Ailo Gaup, den tidligere motocrossproffen fra Finnmark, lager gjerne en svære viltgryte med reinskav når han og samboer Anne Rimmen inviterer gjester.

 - Da jeg var liten, spiste jeg reinsdyrkjøtt flere ganger i uka. Nå blir det to-tre ganger i måneden, forteller Gaup.

I oppveksten spiste han som oftest reinkjøttet kokt, med poteter, gulrøtter og løksaus.

REIN GLEDE: Viltgryte med reinskav er noe alle liker. Nedenfor finner du oppskriften som Anne Rimmen og Ailo Gaup bruker når de lager retten hjemme. Foto: MATPRAT.NO/STUDIO HENSLEY DREYER
REIN GLEDE: Viltgryte med reinskav er noe alle liker. Nedenfor finner du oppskriften som Anne Rimmen og Ailo Gaup bruker når de lager retten hjemme. Foto: MATPRAT.NO/STUDIO HENSLEY DREYER Vis mer

-Veldig godt, sier den tidligere motocrossproffen som har mange familiemedlemmer i reindrifta.

Les også: Sprø familie

Nå er det mest reinskav og gryteretter det går i. Kjøttet får de fra Finnmark, dersom Ailos foreldre kommer på besøk. Ellers kjøper de mest frossent kjøtt, som de fleste av oss.

- Reinskav er super gjestemat. Det meste kan jo lages på forhånd, sier han.

Bær og brunost
Gryta han og samboer Anne Rimmen kommer tilbake til gang på gang, kan han ikke påberobe seg opphavsretten til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den er utrolig god, men det er Annes oppskrift. Det er hun som lager det meste av maten, innrømmer Gaup.

- Einebær, brunost og skvetten med rødvin. Der ligger hemmeligheten, sier Anne, som gjerne deler oppskriften.

Og roser Ailo for kokkekunstene han viser innimellom.

MATGLEDE: Ailo Gaup og Anne Rimmen lager gjerne mat hjemme. Her er de fotografert på åpningsfesten til Clarion Collection Hotel Folkepassasjen i Oslo. Foto: NINA HANSEN
MATGLEDE: Ailo Gaup og Anne Rimmen lager gjerne mat hjemme. Her er de fotografert på åpningsfesten til Clarion Collection Hotel Folkepassasjen i Oslo. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Når han først vil, disker han opp noe skikkelig, forteller hun.

Sunt kjøtt Som idrettsmann er Gaup opptatt av ernæring. Han leste nylig en masteroppgave som sammeniknet næringsinnhold i rein og hjort og ble overrasket og reinsdyrkjøttets egenskaper.

Les også: Langsom hurtigmat

- Reinkjøtt er noe av det beste du kan spise om du vil leve sunt, sier han.

- Kjøtt av reinsdyr er næringsrikt, lite forurenset og er til og med rikt på antioksidanter, sier han.