MÅ FORKLARE SEG: Air Berlins aller siste langdistanseflyvning skulle lande, men ting gikk ikke som planlagt. Nå må selskapet og pilotene forklare seg. Video: Judith Tomitza / Youtube: Jule T Vis mer

Luftfart

Air Berlins siste langdistanse-flyvning ble avsluttet med en æresrunde - nå får den etterspill

Var det nødvendig, eller var det show?

I helgen skulle Air Berlins aller siste langdistanseflyvning lande på flyplassen i Düsseldorf. Det gjorde det også, etter litt om og men.

Det konkursrammede selskapets siste flight fra USA til Tyskland ble nemlig avsluttet på en meget spesiell måte. Med 200 passasjerer ombord kom A330-maskinen inn for landing som vanlig foran en mengde flyspottere og entusiaster som ville ha med seg denne siste landinga, melder The Local og flere andre medier.

Avbrutt

- Det ligger for høyt!, roper en mann på en av YouTube-videoene som er publisert.

Og sant nok, for piloten hadde helt andre planer enn å lande maskinen. I stedet for å plante hjulene i asfalten for siste gang, ga han - eller de - full pinne, tok en venstresving over kontrolltårnet og tok en skikkelig æresrunde før pilotene litt senere landet flyet trygt.

Får etterspill

Det er motstridene meldinger om stuntet var avtalt med flygelederne på forhånd eller ikke, men uansett får den avbrutte landingen et etterspill.

Air Berlin, og pilotene ombord, har fått en uke på seg til å forklare hendelen til tyske luftfartsmyndigheter.

Så langt har ikke pilotene uttalt seg om hendelsen. Det vites derfor ikke om den avbrutte landinga var en nødvendighet fordi flyet lå for høyt, eller om det var et planlags avskjeds-show.

Air Berlin gikk konkurs i august og avvikler sin siste flyvning 28. oktober. Lufthansa overtar det meste av selskapet.