HØR LYDLOGGEN: En Air Canada-pilot var i ferd med å lande på takstebanen i stedet for rullebanen ved San Franscisco International Airport. Flyet skal ha fløyet over fire ventende fly i en høyde så lav som 30 meter. Video: CNN Vis mer

«Air Canada»-fly unngikk kjempekrasj med hårfin margin: - Det kunne blitt en av de verste ulykkene i historien

Piloten tok feil av rullebanen og taksebanen.

(Dagbladet): Det kunne gått så mye verre da et Air Canada Airbus 320 skulle gå ned for landing på San Franscisco International Airport like før midnatt fredag kveld.

Piloten ble gitt en rullebane å lande på, men i stedet gjorde han seg klar for å lande på en parallell taksebane, der fire fly sto klar til å ta av.

- Hvor er denne fyren på vei?

Ifølge det canadiske transportsikkerhetsbyrået skal Air Canada-flyet ha fløyet over de fire ventende flyene i en høyde så lav som 30 meter, skriver Reuters.

Andre melder om at det skal dreie seg om 60 - 70 meter.

I et opptak fra kommunikasjonen mellom kontrolltårnet og pilotene på flyplassen, gjengitt av The Mercury News, får man et inntrykk av hvor dramatisk det må ha føltes for flyene på taksebanen.

- Hvor er denne fyren på vei? Han er over taksebanen, sier en uidentifisert stemme, sannsynligvis en pilot.

Da får Air Canada-flyet raskt beskjed om å komme seg opp i lufta og foreta en ny landing.

- Air Canada fløy rett over oss, sier en United Airlines-pilot.

- Ja, jeg så det, gutter, lyder svaret fra kontrolltårnet.

135 passasjerer om bord

BIL OG FLY: Mens selvkjørende biler er i ferd med å bli en realitet, er drømmen om biler som kan fly fremdeles en animert framtidsvisjon. Nå skal imidlertid Airbus, som har god peiling på å lage fly, lage en selvkjørende bil som også kan lette. Video: NTB Scanpix Vis mer

Etter å ha unngått kjempekrasjen med hårfin margin ble flyet gitt en ny sjanse til å lande på den korrekte rullebanen.

«Flyet gjorde et nytt landingsforsøk og landet uten at noe skjedde», lyder det i en uttalelse fra det amerikanske luftfartstilsynet, som nå etterforsker hendelsen.

Ifølge BBC var det 135 passasjerer om bord på Air Canada-flyet.

- Hvis dette er sant, så var det tett på at vi hadde en av de største ulykkene i luftfartens historie, sier Ross Aimer, administrerende direktør for Aero Consulting Experts og tidligere pilot for United Airlines.

- Hvis du klarer å se for deg en Airbus kollidere med fire passasjerfly, fulle av drivstoff og passasjerer, så kan du forestille deg hvor forferdelig dette kunne blitt.

Det amerikanske luftfartstilsynet sier at denne typen hendelse skjer «veldig sjelden».

- Ga full gass oppover

En passasjer, som ikke ønsker å stå fram med navn, beskriver landingen overfor The Mercury News.

- Jeg kunne se lysene fra halvøya nærme seg, så vannet, så rullebanelysene som er plassert i bukta. Til slutt kunne jeg se selve rullebanen og lysene, noe som man vet, om man er kjent, betyr at man bare er sekunder fra å lande, sier passasjeren.

FARLIG: En overmodig mikrofly-pilot i Florida, jaktes på av politiet etter at forskrekkede tilskuere fanget denne manøveren på film. - Det er veldig farlig, og virker utrolig dumt, mer enn noe annet, sier et vitne. Video: CNN Vis mer

- Da ga flyet full gass oppover, og det føltes ut som det var i en mye brattere vinkel enn det som er vanlig ved en typisk take off. Jeg grep armlenet, du kunne høre uroen og forvirringen til noen passasjerer, og så var vi tilbake over rullebanen.

Verken Air Canada eller fagforeningen til pilotene har uttalt seg om saken. De viser til at hendelsen fremdeles er under etterforskning.