Airbnb for mat: Du ber deg selv hjem til Barbara, så serverer hun deg middag

Du finner Eatwith.com i over 90 byer og i 32 land.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ROMA (Magasinet Reiselyst): - Dere er ikke turister for oss, men familie, sier Barbara Beni og starter kvelden med å skjenke en deilig italiensk hvitvin.

14 turister med fem forskjellige nasjonaliteter er samlet i stua hennes i en koselig leilighet i bydelen Trastevere i Roma.

HJERTELIG VELKOMMEN: Barbara Beni arrangerte sitt første middagsselskap for litt under ett år siden. Siden har hun ønsket mange turister velkommen til sitt vakre italienske hjem. Foto: PAUL HUGHSON
LOKALE RÅVARER: Hver morgen drar Barbara Beni til det lokale markedet og kjøper inn lokale råvarer. Foto: PAUL HUGHSON
BARBARAS NABOLAG: Den gamle middelalderbydelen Trastevere blir kalt Romas bakgård. Foto: PAUL HUGHSON
VENNLIG STEMNING: I det andre rett blir servert er det som alle har kjent hverandre i evigheter. Foto: PAUL HUGHSON
SENT SELSKAP: Ingen av gjestene har egentlig lyst til å dra fra hverandre eller fra Barbara. Alle blir sittende å skravle til midnatt. Foto: PAUL HUGHSON
DRØM I OPPFYLLELSE: Barbara Benis barndomsdrøm var å bli festarrangør. Da en venn tipset henne om nettstedet Eatwith.com så hun muligheten til å gjøre det hun elsker. Foto: PAUL HUGHSON
ALLER FØRSTE: Barbara Beni arrangerte sin første middag for litt under ett år siden og innrømmer at hun var litt nervøs. Fem nordmenn og en kanadier hadde gleden av å være hennes aller første gjester. Foto: PAUL HUGHSON

Ingen kjenner hverandre, men skravla går allerede. Det er nesten som å være i et cocktailselskap hjemme med venner.

Mens gjestene «mingler» i hennes lekkert innredede stue, svinser Beni og en hjelpsom venninne rundt med et fat bruschetta med søte tomater og herlige artisjokker, vendt i en fantastisk olivenolje.

Barbara sto opp klokka åtte i morges for å kokkelere fram romerske spesialiteter.

HJERTELIG VELKOMMEN: Barbara Beni arrangerte sitt første middagsselskap for litt under ett år siden. Siden har hun ønsket mange turister velkommen til sitt vakre italienske hjem. Foto: PAUL HUGHSON
HJERTELIG VELKOMMEN: Barbara Beni arrangerte sitt første middagsselskap for litt under ett år siden. Siden har hun ønsket mange turister velkommen til sitt vakre italienske hjem. Foto: PAUL HUGHSON Vis mer

Og mer skal komme.

Matfellesskap Barbara Beni er en av flere lokale du kan booke middag hos gjennom nettstedet Eatwith.com.

Mannen bak konseptet, Guy Michlin, fikk ideen til nettstedet etter altfor mange kvelder med souvlaki på Kreta.

- Jeg og familien var på ferie i Hellas og kveld etter kveld endte vi på en turistifisert restaurant. Til slutt spurte jeg en greker om hvor de lokale spiste. Samtalen endte med at han inviterte oss hjem til sin mor på middag, sier han.

- Der hadde moren stått og kokkelert et ekte gresk hjemmelaget måltid i en liten toroms leilighet. Det ble høydepunktet på turen vår, ler Guy.

Nå ønsker han å gi reisende en ny arena for å bli kjent med lokale, over et hjemmelaget måltid rundt et middagsbord.

Drømmejobben Før Barbara Beni ble hjemmekokke, jobbet hun i bank. Men som så mange andre mistet hun jobben etter finanskrisen. Hva skulle hun gjøre? Hennes barndomsdrøm var å bli festarrangør, og hun var en god kokk.

Da en venn tipset henne om nettstedet Eatwith.com så Barbara muligheten til å gjøre det hun elsker: Lage mat og møte folk fra hele verden.

Til gjestenes store glede, for hun er både et fantastisk vertskap og en utmerket kokk.

En etter en seiler de deiligste retter over bordet: Hjemmelaget gnocchi med kremet squash og pesto, fylte baby-squash med kjøttdeig av svin og revet parmesan.

Nye vennskap Når det slutt er tid for tiramisuen føles det som alle har kjent hverandre i evigheter.

Den amerikanske læreren John forteller at han elsker å danse, mens Linda fra New York hevder hun er født uten en eneste rytme i kroppen.

- For noe tøv, sier John. Alle kan danse.

Så blir det dans, 14 turister og to italienske kokker, i Barbara Benis stue.

Det tar lang tid å si farvel. Men klokka nærmer seg midnatt og i morgen ventes nye turister, og atter en gang skal Beni stå opp å gjøre det hun liker aller best.

Lage mat og møte nye spennende mennesker. Som kan, eller ikke kan, danse.