MOJITO PÅ NORSK: Denne drinken, kalt Gartnerskolen, er utviklet av den norske bartenderen Øyvind Rage. Den lages som Mojito, men inneholder blant annet granskuddsirup. Forfriskende og god med knust is, basilikum og agurk. Foto: ARCUS
MOJITO PÅ NORSK: Denne drinken, kalt Gartnerskolen, er utviklet av den norske bartenderen Øyvind Rage. Den lages som Mojito, men inneholder blant annet granskuddsirup. Forfriskende og god med knust is, basilikum og agurk. Foto: ARCUSVis mer

- Akevittdrinker vil bli stort

Tar av i London og New York. Mer populært i norske barer.

- Akevitt har kjempepotensiale. Dere har et godt produkt og 200 års historie. Akevitt er ikke «story telling» fra markedsfolk.

Ordene kommer fra en av verdens mest profilerte bartendere, Leo Robitschek (34). Han driver NoMad bar i New York, kjent som en av verdens 50 beste barer. I flere år har han hatt akevittbaserte cocktailer i baren.

Dagbladet møter ham i forbindelse med en konkurranse der han skal bedømme drinker fra nordiske bartendere.

Les også: Slik lager du Norges beste cocktail.

NEW YORK: Leo Robitschek driver verdenskjente NoMad bar i New York. Her eksperimenterer han med akevitt i ulike drinker. Den meste populære heter Nordsjøolje. Foto: NOMAD BAR
NEW YORK: Leo Robitschek driver verdenskjente NoMad bar i New York. Her eksperimenterer han med akevitt i ulike drinker. Den meste populære heter Nordsjøolje. Foto: NOMAD BAR Vis mer

Robitschek kom tilfeldig over Lysholmer Linie akevitt og ble nysgjerrig. Han ville lære mer om den lange båtturen brennevinet legger ut på og hvordan man bruker det norsk brennevinet.

Han lærte om eikefatlagringen tur-retur Australia, om bevegelsene, temperaturene og luftfuktighetsforandringene som frigjør aromaer og gir en annen, mer kompleks smaksopplevelse.

Eksperimenterte Akevitt i drinker var det få som kunne si noe om.

- Jeg eksperimenterte og fant ut at akevitt smaker bra i svært mange drinker. Ofte kan akevitt erstatte gin, sier han.

- Du kan altså gå for «akevitt tonic» i stedet for «gin tonic»?
- Absolutt. Bruker du akevitt får du en ny smaksopplevelse.

Nordsjøolje i New York I baren med en innholdsrik og ofte skiftende drinkemeny passer han på at 80 prosent av drinkene til enhver tid har en smak alle kan like.

LONDON: Alex Kratena fikk smaken på akevitt da han drev London-baren Artesia, fire ganger kåret til verdens beste bar. Foto: TINE FALTIN
LONDON: Alex Kratena fikk smaken på akevitt da han drev London-baren Artesia, fire ganger kåret til verdens beste bar. Foto: TINE FALTIN Vis mer

10 prosent av drinkene er mer eksperimentelle, mens noen få prosent er virkelig sære. Den akevittbaserte cocktailen "Nordsjøolje" ble lansert som en slik.

- Jeg lagde den og tenkte at den  ville slå an hos noen veldig få. De som smakte før lansering mente jeg var gal. Men hva skjedde? Nordsjøoljen ble kjempepopulær!

Navnet Nordsjøolje kommer av ingrediensenes opphavsland, ikke utseendet. I drinken finner du blant annet norsk akevitt, fransk likør og skotsk whisky.

Les også: Her ble barens klassikere oppfunnet.

YOGHURT-COLADA: En nordisk variant av pina colada. Her er det brukt akevitt, yoghurt med melon& pasjonsfrukt, fjellhonning, jus og sitron. Drinken er signert barsjef på Bristol Hotel, Øyvind Rage. Foto:ARCUS
YOGHURT-COLADA: En nordisk variant av pina colada. Her er det brukt akevitt, yoghurt med melon& pasjonsfrukt, fjellhonning, jus og sitron. Drinken er signert barsjef på Bristol Hotel, Øyvind Rage. Foto:ARCUS Vis mer

- Jeg tenkte at dette er en europeisk drink, og midt ute i havet mellom landene står oljeriggene, sier han.

Robitschek har ennå ikke begynt å bruke den nye Lysholm No 52, en lettere, blank akevitt for drinker og cocktails.

- Jeg skal prøve det nye produktet her i Norge, men i USA selges bare Linie Akevitt. Inntil videre bruker jeg den, sier han.

Gjenoppdager akevitt Britsk-tsjekkiske Alex Kratena, som inntil i fjor høst drev Artesian, fire ganger kåret til verdens beste bar, i London, er også fan av norsk potetbrennevin. Kratena var også dommer i konkurransen der bartendere fra hele Norden konkurrerte om å lage Nordens beste akevittbaserte cocktail.

- Unge bartendere i London har kjempesans for akevitt. De bruker det friere enn dere her i Norden. De har jo ingen bindinger i familietradisjoner eller kulturarv som må følges, sier han.

SHAKE IT: Bristols barsjef Øyvind Rage er blant dem som i økende grad bruker akevitt i cocktail. Foto:ARCUS
SHAKE IT: Bristols barsjef Øyvind Rage er blant dem som i økende grad bruker akevitt i cocktail. Foto:ARCUS Vis mer

Kratena kaller det norske potetbrennevinet en av hans egne største oppdagelser de siste årene. Smaksmessig synes han potetbrennevinet likner gin og whisky.

- Om gin og whisky hadde fått en baby, ville det blitt akevitt, sier han.

Han mener akevittbaserte drinker er «the next new big thing». Det er ikke bare han som har fått øynene opp.

- Jeg har sett norske bartendere komme til London og gjenoppdage akevitt, sier han.

Nordens gin - Akevitt er Nordens gin. Jeg bruker akevitt i mange drinker. Ikke minst internasjonale gjester synes det er veldig stas, sier Øvyind Rage, barsjef på Bristol Hotel i Oslo.

Han synes det er like viktig å framheve lokal drikke som lokal mat og synes akevitt utmerker seg fordi den med sine ulke kryddere er en spritsort med flere smaker.  Dessuten er det en drikk som egner seg for storytelling i baren.

- Akevitt har etterhvert sterke internasjonale ambassadører. Interessen begynner å spre seg i den store verden, selv til Det hvite hus der det ble servert under det skandinaviske treffet nylig sier Rage.

Hans forslag til sommerdrink er en norsk variant av pina colada, der romen erstattes av akevitt og kokosmelken byttes ut med mango-og pasjonsfruktyoghurt, eplejus, honning og sitron. Oppskriften finner du nedenfor.

- Mange sier at de ikke kan lage cocktails hjemme. Da sier jeg «bare prøv». Bruk det du har hjemme. Resultatet kan bli knallbra. Colada-drinken var det jeg selv hadde stående i kjøleskapet hjemme, sier han.

Knallgul vinner Danske Irina Jelizarova, som jobber i  den anerkjente baren Lidkoeb i et 1800-tallshus i København, vant nylig The Journey, en egen nordisk akevittkonkurranse.

GOLDEN MILK: Akevittcocktail laget av danske Irina Jelizarova. Drinken gikk av med seieren i konkurransen The Journey nylig. Foto: NADIN MARTINUZZI
GOLDEN MILK: Akevittcocktail laget av danske Irina Jelizarova. Drinken gikk av med seieren i konkurransen The Journey nylig. Foto: NADIN MARTINUZZI Vis mer

Vinnerdrinken «Golden milk» er inspirert av Singapore, der hun var for noen år siden. Drinken er knallgul og inneholder både gurkemeie, honning, sitron og lavendel. Oppskriften finner du nedenfor.

- Akevitt er blitt populært i drinker også i Danmark. I baren har vi en egen nordisk drinkemeny. Jeg liker smaken med alle krydderne, sier Irina, som nå får nå lage sin egen Linie akevitt sammen med Master Blender Ivan Abrahamsen.

I helga kommer en av Irinas kolleger fra Lidkoeb til Oslo for å lage drinker i restaurant Bokbackas bakgård. Det er fritt fram for å prøve ut drinkene fra den danske barens sommermeny.

Kanskje blir det en med mye dill. Det er Irina, opprinnelig fra Estland, svak for.

Krydret Franskmannen Romain Jourdan, ansvarlig for norsk akevitt hos Arcus, tror det kan være vanskelig for nordmenn å se potensialet.

- Akevitt er jo noe dere er oppvokst med, sier han.

Han selger akevitt internasjonalt både ved å snakke om produktet, håndverkstradisjoner og eikefat på sjøreiser. Han mener Norge er der skottene var for 40-50 år siden. De satt på et godt produkt, men ingen hadde hørt om whiskyen deres.
 
- De gjorde en skikkelig jobb, så ble maltwhisky kjempestort, sier Jourdan.

Les også: Slik holder akevitten seg ekstra lenge.

Selv slår han et slag for akevitt som avec, på linje med konjakk, eller armagnac, der han selv kommer fra.