KÅLROTFEBER: Det er desember og høysesong. Norges største kålrotpakkeri jobber 16 timer i døgnet og må kanskje trappe opp til døgnkontinuerlig drift. Foto: FRUKT.NO
KÅLROTFEBER: Det er desember og høysesong. Norges største kålrotpakkeri jobber 16 timer i døgnet og må kanskje trappe opp til døgnkontinuerlig drift. Foto: FRUKT.NOVis mer

Akkurat nå ville det blitt ramaskrik om kålroten ble fjernet fra butikkhylla

Jobber 16 timer i døgnet for å sikre julemiddagen.

Kålrot, kålrabi - eller kålerabi. Kjært barn har mange navn.

Akkurat nå ville det blitt ramaskrik i landet dersom noen hadde fjernet den fra butikkhyllene.

Er det noe vi må ha til pinnekjøttet, så er det kålrot.

Selger mer I fjor økte salget av kålrot med sju prosent, og det er en solid vekst for norske rotvekster de siste åra, viser tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Les også: Fargerike høstsmaker med verdens beste rotgrønnsaker.

Økningen betyr full fart på Toten, et av Norges viktigste kålrotdistrikter.

Andre typiske kålrotsteder i full fart nå er Rogaland, Trøndelag og Frogn ved Oslofjorden.

ELEGANT : Kålrot kan være så mangt. De fleste av oss spiser den kokt eller most. Slik serveres den på den danske Michelin-restauranten Noma. Blekksprut med papirtynne skiver lys kålrot, spinatkrem og saft av sylteagurker.  Foto: DAGBLADET
ELEGANT : Kålrot kan være så mangt. De fleste av oss spiser den kokt eller most. Slik serveres den på den danske Michelin-restauranten Noma. Blekksprut med papirtynne skiver lys kålrot, spinatkrem og saft av sylteagurker. Foto: DAGBLADET Vis mer

Den travleste mannen på Toten akkurat nå er sannsynligvis Johannes Dyste.

Han leder Norges største kålrotpakkeri.

Juletopp - Vi jobber to skift, fra seks om morgenen til ti om kvelden. Vi vil helst unngå natta, men blir det nødvendig, går pakkeriet 24 timer i døgnet, sier Johannes Dyste, som garanterer at alle skal få kålrot til jul.

Han har ansatt sesongarbeidere og lånt inn folk fra andre pakkerier for å komme i mål. Rundt 20 folk sørger for at 430 tonn kålrot forlater pakkeriet i løpet av desember.

Han har hatt det enda travlere. For noen år siden pakket de 300 tonn på ei uke.

Den næringsrike jorda på Toten har sørget for kålrot i over 50 år. En del av kålroten skrelles på gården og går til Bama industrier, som lager rotmos og selger videre til butikkene.

Les også : Sylta høstgrønnsaker

JUL: Pinnekjøtt med stekte pølser, kålrabistappe og tyttebær. Foto:  BAARD NÆSS/ NN / SAMFOTO
JUL: Pinnekjøtt med stekte pølser, kålrabistappe og tyttebær. Foto: BAARD NÆSS/ NN / SAMFOTO Vis mer

- Sesongtoppen for skrelt kålrot er heldigvis litt tidligere, i november. Nå pakker vi for det meste hel kålrot til folk flest, sier Dyste.

Spesielle anledninger Mens gulroten ifølge Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har fast plass på handlelista året rundt, kjøper vi kålrot til spesielle anledninger.

Til pinnekjøttet i jula, til lammelåret i påsken, til smalahove, til grønnsaksuppa om høsten.

Nå øker altså salget. Kålroten brukes til nye retter, som wok og coleslaw og pureer.

Livredder Det er ikke til å komme bort fra at kålroten utseendemessig er en småkjedelig grønnsak. Lysgul og kjedelig på utsida. At den er  knallhard på innsida gjør ikke saken bedre.

Likevel har vi lært oss å elske den. Det har vi gjort i generasjon etter generasjon. Kålroten har faktisk vært dyrket i Norge fra midten av 1600-tallet.

Den er ganske lett å dyrke her og er en av de sunneste grønnsakene vi har. Full av C-vitaminer og antioksidanter.

Lyst til å lage noe nytt med kålrot? Prøv Brimis festsuppe.

TRAVEL MANN: Johannes Dyste på Toten. Foto: FRUKT.NO
TRAVEL MANN: Johannes Dyste på Toten. Foto: FRUKT.NO Vis mer

Gang på gang har den reddet oss.

Ikke minst under andre verdenskrig. Da matmangelen ble så stor at man gikk tom for poteter, var det kålroten som holdt folk gående.

Nordens appelsin Kallenavnet «Nordens appelsin» appelsin kom da.

Noen større «kålrot-kreativitet» enn under krigen blir vanskelig å oppdrive. Kålroten ble kokt, stekt, most, oppspedd, blandet med de underligste ingredienser, spist både kald og varm.

Den ble servert som biff, noen ganger med tran.

- Mange fikk kålroten i vranga etter krigen, sier Johannes Dyste.

Skulle du få lyst til å prøve noe skikkelig sært, gå inn på Riksarkivets sider og sjekk ut oppskriften på kålrot i karamellsaus.

Om karamellvarianten ble brukt som tilbehør eller søt avslutning, sier ikke oppskriften noe om.

Snacks og boller Om du hittil har begrenset deg til å bruke kålrot i stappe, er det bare å gjøre som under krigen.

Dampe, koke, steke, gratinere, rive til råkost, blande i salater, eller servere den som snacks.

Visste du at du også kan bruke kålrot i gjærbakst? Det gir ekstra saftighet i brød og kaker.

Det verste som kan sies om Nordens appelsin er antakelig at den er så hard.

Når du tar fram kniven for å dele en kålrot kan det ende med kamp før du vet ordet av det. 

Når kålroten er skrelt og delt, venter til gjengjeld en stor belønning.

GOD SOM GULL :På Toten jobber de akkurat nå to skift for at alle skal få kålrot til jul. Det er bra. Pinnekjøtt uten rotmos blir et stusslig måltid. Foto: DAGBLADET
GOD SOM GULL :På Toten jobber de akkurat nå to skift for at alle skal få kålrot til jul. Det er bra. Pinnekjøtt uten rotmos blir et stusslig måltid. Foto: DAGBLADET Vis mer

Noe stort bedre enn en skikkelig kålrotstappe får du ikke til pinnekjøttet.

Og i jula sparer vi verken på fløten eller smøret.