I AKTIVITET:  Mosjon er viktig — både for dem som lider av leddgikt og høyt kolesterol. May Irene Amberg må bremse utviklingen av begge deler, og er ute med Ripper (6) i et par timer hver eneste dag. 

Foto: Torbjørn Berg
I AKTIVITET: Mosjon er viktig — både for dem som lider av leddgikt og høyt kolesterol. May Irene Amberg må bremse utviklingen av begge deler, og er ute med Ripper (6) i et par timer hver eneste dag. Foto: Torbjørn BergVis mer

Aktiv leddgikt gir økt fare for hjerteproblemer

Pasienter med aktiv leddgikt har økt risiko for hjerte-karsykdom, viser ny forskning.

— Det er allerede etablert at pasienter med leddgikt har høyere risiko for hjerteproblemer. Nå ønsket jeg å finne ut hvilke av leddgiktspasientene som var mest utsatt, sier lege og forsker Sella Aarrestad Provan ved Diakonhjemmet sykehus.

Hun har nylig disputert med en avhandling som har undersøkt nettopp sammenhengen mellom sykdomsaktivitet ved leddgikt og risiko for hjerte-karsykdom.
Hovne og ømme ledd 113 pasienter med etablert leddgikt har deltatt i studien, som er et samarbeidsprosjekt mellom Diakonhjemmet og Oslo Universitetssykehus, Aker. I tillegg har 86 mennesker uten revmatisk sykdom deltatt som kontrollere.

For å kartlegge risiko for hjerte-karsykdom ble flere markører for tidlig hjertesykdom benyttet. Og resultatet er tydelig: Avhandlingen viser en sammenheng mellom høye betennelsesmarkører i blodet tidlig i leddgiktssykdommen og økt risiko for hjerte-karsykdom etter 10 år.

— Mennesker med aktiv leddgikt har dessuten større risiko for hjerte-karsykdom sammenlignet med mennesker med leddgikt i rolig fase og mennesker uten leddgikt. Foruten billeddiagnostikk er hovne ledd og høye betennelsesmarkører i blodet de sikreste tegnene på at sykdommen er inne i en aktiv fase.

 TURVENNER:  May Irene Amberg (61) med  turkompis Ripper (6). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TURVENNER: May Irene Amberg (61) med turkompis Ripper (6). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Forskeren mener funnene i studien er viktige i forhold til behandlingen av pasientene.

— Det viser seg at tidlig behandling kan redusere risikoen for senere hjerte-karsykdom. Vi må med andre ord fokusere på å få ned sykdomsaktiviteten. Inntil det blir laget egne retningslinjer for pasienter med revmatisk sykdom, må legene åpenbart også sørge for at kolesterolnivået og blodtrykket er innenfor de nasjonale retningslinjene, mener Aarrestad Provan.
Ber pasientene følge med Det er imidlertid ikke bare helsepersonellet som må være mer årvåkne. Aarrestad Provan råder også pasientene selv til å følge nøye med.

— Man skal ikke slå seg til ro med å ha høy sykdomsaktivitet over lang tid. Da må man kreve at behandlingen endres — hvis mulig, sier hun.

— Det er også viktig å snakke med fastlegen om blodtrykket og kolesterolnivået. Ofte har leddgiktpasientene så mange andre problemer å ta opp hos legen, og dette blir derfor skjøvet vekk. Men det er svært viktig å passe på — og eventuelt starte med behandling.

Sella Aarrestad Provan mener i tillegg at leddgiktpasientene har ansvar for å gjøre hva de kan for å forebygge hjerteproblemer.

— Trening er veldig viktig, men det er ikke alltid like enkelt for pasienter med for eksempel kneproteser eller hovne ankler. Da må man forsøke å være kreativ og også være fornøyd med at litt er bedre enn ingenting, sier hun, og foreslår svømming og kortere gåturer.

Hun ber også leddgiktpasientene om å stumpe sigaretten. — Røyking øker risikoen for både hjerte-karsykdommer og leddgikt. Hvis man vet at man har disse sykdommene i familien bør man i hvert fall holde seg langt unna tobakken.