BURSDAG ER BEST: Det kan nok alle barn være enig i, men de voksne synes noen ganger det er vanskelig å finne gode aktiviteter til den store dagen. Foto: Istockphoto
BURSDAG ER BEST: Det kan nok alle barn være enig i, men de voksne synes noen ganger det er vanskelig å finne gode aktiviteter til den store dagen. Foto: IstockphotoVis mer

Aktiviteter som redder bursdagen

Vanskelig å finne leker til bursdagen? Da kan vi hjelpe deg.

- Det aller viktigste er at leken er enkel nok til at alle kan være med, og at barna har det gøy, sier forfatter Stein M. Eriksen.

Han har skrevet boken "1001 leker- ideer til fysisk aktivitet". Eriksen har selv barn, og har selv hatt utfordringer med å finne passende aktiviteter som barna kan ha det moro med på bursdagen.

- 1001 leker ble laget for alle som skal tilrettelegge for fysisk aktivitet, men spesielt for de med liten erfaring eller kompetanse som skal tilrettelegge for fysisk aktivitet for barn og unge. Hvis boka kan være et verktøy for dem, blant annet for å gi barn og unge et positivt forhold til fysisk aktivitet og inspirasjon og ideer til fri lek er et viktig mål nådd, sier Eriksen

Klassikerne funker alltid Han mener enkle leker med lite innledende forklaringer som barna raskt kan komme i gang med er en fordel, klassikerne fungerer best stort sett hver gang.

- Vi har selv hatt skattejakter, danseleker og stafetter når vi har arrangert bursdagsselskap for barna. Det er også morsomt når barna selv overtar leken, og bygger videre på den, sier Eriksen som legger til at den frie leken har blitt mindre viktig nå enn tidligere, noe som etter hans mening er veldig synd.

La barna samarbeide - Vi må ta vare på de mulighetene som finnes, for å aktivisere barna fysisk, det er viktig for utvikling av barnas helse da de i dagens samfunn er med tv-spill er mer inaktive enn tidligere, forteller forfatteren.

Han understreker at det er lurt å organisere slik at så mange som mulig får en følelse av å lykkes - gjerne legge inn samarbeidsleker fremfor leker der barna konkurrerer mot hverandre. Det er også lurt å rette fokus mot hva barna kan gjøre fremfor hva de kan ikke gjøre.

Svein Erik Gjertsen i barnebursdager.no mener det er vitktig å ikke gå helt over styr når man planlegger

- Det skal ikke alltid så mye til for å skape en suksess-fest. Barna trives som oftest i sitt eget selskap, og det er kanskje større fare at vi som foreldre lager til for mange aktiviteter enn for få, sier han.

Starte festen med mat Gjertsen mener at når det kommer til selve festen er maten alltid sentral.

- Selv om barna kanskje vil si at godteposen er det gjeveste, blir det ingen god fest uten mat i magen. En fin måte å helgardere seg mot krangling og sutring er å starte festen med et måltid. Et godt tips til å starte måltidet er å la barna få kjøpe maten selv eller leke restaurant, sier han.

Stollek og halen på grisen Lakrissnørespisekonkurranse- sørg for at snørene er like lange og det er ikke lov til å bruke hendene.

Stolleken- klassikeren hvor barna løper rundt stolene til musikk og når sangen blir stoppet må alle finne seg en stol. Den uten stol er ute og slik fortsetter man til det kun står en vinner igjen.

Danseleken - alle barna danser til musikk, nå musikken stopper er det om å gjøre og stå helt stille. Den som rører på seg er ute av leken.

Fiskeleken - denne leken går aldri av moten. La barna fiske etter godteposen fra en veranda, et vindu eller bak et teppe.

Halen på grisen - tegn en gris på et stort stykke papp, sett bind for øynene på den som skal sette på halen og snurr barnet rundt et par gang. Deretter skal de tegne halen på grisen ved hjelp av en tusj eller penn.

Gjette klinkekuler i glass- fyll et stort syltetøyglass med klinkekuler og la barna gjette hvor mange det er i glasset ( kan også være en oppave i et rebusløp eller skattejakt)

Kaste erteposer i bøtte - fyll noen ballonger med erter og la barna prøve å treffe en bøtte på gulvet .

Rebus og adjektivhistorie Ballongleken - hvert barn får en eller to ballonger festet med hyssing rundt anklene. Deretter er det om å gjøre og sprekke hverandres ballonger.

Eplefiskeleken - fisk epler opp av vannbad med munnen

Rebusløp - legg ulike ledetråder i huset ( kjelleren, soverommet, loftet, eller utendørs) som til slutt fører til skatten( Kan for eksempel være godteposene)

Kims lek - legg ulike ting på et bord ( saks, penn, nøkler, bildet) og la barna se på tingene i 15 sekunder. Legg deretter en duk over tingene og la barna si eller skrive ned det de husker

Adjektivhistorie - lag en liten fortelling og la barna fylle inn morsomme adjektiver. Det blir alltid latter når du leser den høyt etterpå.

Morsomme uteaktiviteter De blinde dyrene - sitt i ring med bind for øynene. Lederen visker dyrenavn i øret til hver deltaker, minimum to dyr av hvert slag. På signal snurrer alle rundt om sin egen akse og skal deretter finne sine egne dyr kun ved hjelp av lydene de lager.

Blindefotball - to lag med like mange par på hvert spiller mot hverandre på store mål. Den bakerste i paret ser, mens den som står foran, har bind for øynene. Det er bare de blinde som kan berøre ballen. Spilles med myk ball og minimal kroppskontakt.

Plastposesisten - kom først fra a til b ved å hoppe med en plaspose på bena. Fint også med søppelsekk.

Sittetoget - 3-5 barn sitter på rumpe mellom beina på hverandre, vendt samme vei. Så skal de prøve å bevege seg fremover eller bakover samlet.

Skokaos - Alle tar av sine sko, som blandes godt i sen stor haug. Deretter får alle bind for øynene. Nå er det om å gjøre å finne igjen sine egne sko og ta dem på så raskt som mulig. Målet er å være førstemann med sine egne sko på.

Les også:

Fødselsgave til pappa
Bursdag i det fri
Lag prinsesskake til bursdagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HVOR ER RUMPA TIL GRISEN? Sett halen på grisen er en klassiker i alle bursdagsselskap. Foto: Anita Bakk Henriksen
HVOR ER RUMPA TIL GRISEN? Sett halen på grisen er en klassiker i alle bursdagsselskap. Foto: Anita Bakk Henriksen Vis mer