Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Florida:

Alarm på Miami Beach:  Snart tom for sand

Myndighetene bruker millioner av dollar på å holde attraksjonen kritthvit.

SAND-ALARM: Høyere vannstand fører til at sanden på Miami Beach forsvinner i økende tempo. Myndighetene leter febrilsk etter steder de kan kjøpe hvit sand for å opprettholde turistattraksjonen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SAND-ALARM: Høyere vannstand fører til at sanden på Miami Beach forsvinner i økende tempo. Myndighetene leter febrilsk etter steder de kan kjøpe hvit sand for å opprettholde turistattraksjonen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Er du i Miami, er en tur på storbyens verdensberømte strand så godt som et must. Miami Beach er en av byens desidert største turistattraksjoner, og en av grunnene til at over 15 millioner turister besøker byen hvert år.

Men - det har ikke vært bare-bare å holde stranda i orden. De lokale myndighetene har brukt millioner av dollar på å fylle på sand opp gjennom årene, og nå er beholdningen av reservesand i ferd med å gå tom, skriver The Verge og flere amerikanske medier.

Vannet stiger

Havet stiger sakte men sikkert også i Florida. Målinger har fastslått at havstanden øker med en snau centimeter i året. Det høres kanskje ikke så mye ut, men faktum er at det sterkt bidrar til å erodere strendene. Vannstanden, kombinert med bølger, vær - særlig uvær - og vind fører hvert år til at masse sand bokstavelig talt skylles på havet.

Miami har brukt millioner av dollar på å etterfylle sand opp gjennom årene, sand de har hentet fra forskjellige havnebassenger i nærområdet.

Nå er disse naturlige reservoarene tomme, og gode råd bokstavelig talt dyre. Myndighetene må hente sand lenger unna. Det har vært forsøkt med sand fra andre steder, men den var for mørk og full av skjell. Miami Beach skal være hvit. Basta.

Bahamas-sand

Nå forhandles det om å kjøpe sand fra Bahamas, og et prøveprosjekt er vedtatt gjennomført i år. Sand fra Sahara er også vurdert, men denne er funnet for «glatt» og vil bli skylt bort altfor raskt.

I mellomtiden produserer en gruve i innlandet, ved Lake Okeechobee drøye 150 kilometer nord for Miami, sand for harde livet. Faktisk jobbes det doble skift, og i alt skal over 300 000 tonn sand leveres til Miami Beach. Kostnadene er beregnet til 12 millioner dollar i følge the Verge.

Det er penger de lokale myndighetene finner det verdt å bruke. For hvem vil til Miami Beach om det ikke lenger er noen sandstrand der?

For øvrig er det ikke bare Miami som sliter med å opprettholde sandstrendene sine. Det rapporteres om stadig økende erosjon og bortskylling av sand på store deler av Floridas enorme kystlinje.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling