Albania er årets mest aktuelle reisenyhet for nordmenn

I den tidligere kommuniststaten får du en øl til 12 kroner.

NYTT REISEMÅL: I mange år var Albania et fattig og lukket kommunistland. Privat bilkjøring var forbudt inntil 1991. Fortsatt kan du møte hest og kjerre, selv på hovedveiene. Legg merke til frukt- og grønnsaksutsalget: Her er alt økologisk dyrket og smaker helt annerledes enn vi er vant til i Norge. Foto: EIVIND PEDERSEN
NYTT REISEMÅL: I mange år var Albania et fattig og lukket kommunistland. Privat bilkjøring var forbudt inntil 1991. Fortsatt kan du møte hest og kjerre, selv på hovedveiene. Legg merke til frukt- og grønnsaksutsalget: Her er alt økologisk dyrket og smaker helt annerledes enn vi er vant til i Norge. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Kina, Bhutan og Albania er blant de heteste av de ferske reisemålene som presenteres på årets utgave av Reiselivsmessen på Telenor arena.

Til helga står cirka 600 firmaer klare til å gi deg informasjon, tilbud og innsikt i destinasjoner over hele kloden.

Kinas ambassade og turistkontor står nå på utstillerlista for aller første gang.

Forholdet mellom Norge og Kina har vært kjølig etter at systemkritikeren Liu Xiaobo i 2010 fikk Nobels fredspris.

- Kina har aldri tidligere vært representert på messen. Det er flott å konstatere at kineserne synes at det norske markedet er så spennende at Kina er godt representert, sier prosjektdirektør Merethe Falch.

Kvote-turist På messa kan du også finne ut mer om hvordan du kommer deg på feriereise til den vesle kongedømmet Bhutan i Himalaya.

For å komme dit, må du søke visum på et tidspunkt når det er ledig kvoteplass.

SJØMAT: Denne hummeren kostet litt under 200 kroner på fiskerestauranten utenfor havnebyen Dürres. Foto: EIVIND PEDERSEN
SJØMAT: Denne hummeren kostet litt under 200 kroner på fiskerestauranten utenfor havnebyen Dürres. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Landets innbyggere er pålagt å gå i nasjonaldrakter når de befinner seg på offentlige steder. Det hele fortoner seg som et levende folkemuseum.

Helomvending For nordmenn er det liten tvil om at Albania vil være det mest aktuelle nye reisemålet.

Den tidligere så stengte og utilgjengelige kommuniststaten, ble lenge trukket fram som skrekkeksempel når norsk infrastruktur skulle beskrives i negative sammenhenger.

Både veisystem, jernbane og strømforsyning ble sammenliknet med albanske tilstander.

Privatbil var forbudt Slik er det ikke lenger. Takket være massiv EU-bistand og internasjonal investeringslyst er Albania på rekordtid blitt omskapt til et forholdsvis velfungerende land.

Albania er blitt beskrevet å være på samme turistnivå som Hellas var for 20-30 år siden.

Når du suser avsted på den nybygde firefeltsveien mellom den albanske havnebyen Dürres og Pristina i Kosovo, må du klype deg i armen når du tenker på at her var privatbilisme strengt forbudt inntil 1991.

Esler i veien Albania er et variert land. Nesten uansett hvor du befinner deg, så har du høye fjell innen synsranden.

Oppe i fjellene ligger landsbyene forholdsvis tett.

Her kan du finne små lokalsamfunn som fortsatt fungerer slik det gjorde ellers i Europa for 75-100 år siden.

FORBUDT BY: Albanias hovedstad Tirana var tidligere en lukket by, der de færreste utlendinger fikk slippe inn. Overalt var det underjordiske ganger der kommunistlederne kunne bevege seg mellom de offentlige bygningene uten å bli sett av albanerne. Foto: EIVIND PEDERSEN
FORBUDT BY: Albanias hovedstad Tirana var tidligere en lukket by, der de færreste utlendinger fikk slippe inn. Overalt var det underjordiske ganger der kommunistlederne kunne bevege seg mellom de offentlige bygningene uten å bli sett av albanerne. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Esler og hester er vanlige transportmidler, så pass opp når du er på tur.

Billig hummer Albania er velsignet med en lang kyststrekning, mot både Adriaterhavet og Det ioniske hav. Det avspeiles på restaurantenes menyer. Her kan du virkelig fråtse i havets delikatesser uten at det koster skjorta di.

Hva sier du til en velvoksen hummer for under 200 kroner og en flaske nydelig hvitvin til 35 kroner pr. flaske?

En halvliter øl koster 12-13 kroner, mens du får en coca-cola-boks i butikken for snaut tre kroner.

Lave lønninger En undersøkelse viser at prisene på restauranter og hoteller ligger 78 prosent under norsk nivå.

På toppen av det hele smaker albansk mat utrolig godt. Årsaken er at landbruket fortsatt drives på økologisk basis, blant annet fordi bøndene ikke har råd til å bruke kunstgjødsel.

Landets nesten uanstendig lave prisnivå har selvsagt sammenheng med Albanias dårlige økonomi.

En grunnskolelærer tjener cirka 2000 kroner pr. måned, altså langt under norsk minstepensjon.

Ny flyplass Turismen i Albania har lidd under at landet bare har hatt en internasjonal flyplass; Mor Teresa-flyplassen utenfor hovedstaden Tirana.

Nå foreligger seriøse planer om å bygge enda en flyplass, helt sør i Albania.

I år kan nordmenn for første gang reise på charterferie til Albania.

Apollo tilbyr turer til havnebyen Sarande. De reisende flys til greske Korfu og tar ferje over sundet til Albania.

Se ned Som turist lever du trygt i Albania. Lokalbefolkningen behandler utlendinger med stor respekt, selv om de færreste kan snakke annet enn albansk og gjerne litt italiensk eller gresk.

Gjestfriheten er nesten rørende.

Det farligste du kan gjøre er å være ute i trafikken.

Dessuten må du passe deg for kummer som mangler kumlokk.

DRILLO-NØTT - VINN REISEGAVEKORT PÅ 10 000 KRONERSvar riktig på spørsmålet under, og vær med i trekningen av et gavekort til en verdi av 10 000 kroner fra Albatros.

Spørsmål:

En kommune i Nord-Norge deler navn både med en innsjø i Etiopia og den lengste elva i et annet afrikansk land. Navn på kommune?

Send SMS med kodeordet REISE «ditt svar» til 2400.

Siste konkurransedag er søndag 11. januar.

I Dagbladet hver helg kan du ta Egil «Drillo» Olsens reisequiz. Alle quizene er også tilgjengelig på Dagbladet Pluss.(krever abonnement) 

Konkurransen er sponset av:
GOD PLASS: På den enorme bystranden i havnebyen Dürres er det vanligvis kjempegod plass. Turismen er ennå ikke kommet skikkelig i gang i Albania.  Foto: EIVIND PEDERSEN
GOD PLASS: På den enorme bystranden i havnebyen Dürres er det vanligvis kjempegod plass. Turismen er ennå ikke kommet skikkelig i gang i Albania. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer