SMERTEFRITT: Snart kan det være slutt på vonde rotfyllinger.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
SMERTEFRITT: Snart kan det være slutt på vonde rotfyllinger. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer

Aldri mer rotfylling?

Ny teknikk gir håp om færre smertefulle tannlegebesøk fremover.

||| Til nå har den eneste løsningen på smertfulle tanninfeksjoner vært rotfylling, noe som gjerne dreper tanna fordi infisert vev og nerver fjernes.

Nå har imidlertid forskere ved Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale i Strasbourg kommet frem til et mulig alternativ.

I stedet for å bore, legges en liten klatt med biokjemisk materiale over det betente området. Denne inneholder en variant av et hormon, MSH, som blant annet kan stimulere bein til å gro.

Gror nytt vev
Forskernes studier viser at det samme hormonet også kan fungere revitaliserende på tanna, ved å stimulere til vekst av nytt, friskt vev slik at tanna helbereder seg selv og slipper å avgå med døden i tannlegestolen.

I forsøk utført på mus med hull i tennene, skal hullene ha grodd igjen i løpet av en måned.

Foreløpig er ikke metoden testet på mennesker, men utifra testing på menneskelig vev anslås potensialet til å være svært lovende.

Lukrativt
Som Alasdair Wilkins påpeker på bloggen io9 kan dette bli et svært lønnsomt foretak for alle involverte, med et mulig unntak av pasienter som er slepphendte med tannhelsa. Prosedyren kan fort vise seg å være like dyr som en rotfylling, og når tanna er frisk er det jo ikke noe i veien for at den ikke kan bli betent igjen.

- Om tannlegene spiller kortene sine riktig, går de fra å utføre noen dusin rotfyllinger hvert år til noen hundre anti-rotfyllinger, spår Wilkins, og legger til:

- Ikke sånn å forstå at jeg har en irrasjonell skepsis til tannleger eller noe sånt.