NAMNAM: Koteletter trenger absolutt ikke være tørt og kjedelig. Forsøk denne varianten med deilig saus og sesongens grønnsaker. Foto: FRU TIMIAN
NAMNAM: Koteletter trenger absolutt ikke være tørt og kjedelig. Forsøk denne varianten med deilig saus og sesongens grønnsaker. Foto: FRU TIMIANVis mer

Aldri mer tørre koteletter

Seks nye kotelett-oppskrifter som ikke inneholder bernaisesaus og poteter.

Frister det med tørre koteletter, stekt altfor lenge på panna - servert med noen overkokte grønnsaker?

Eller med «bernaisesaus og poteter», som Jokke & Valentinerne sang?

Ikke?

Da kan du trygt lese videre.

Godt og enkelt Her får du oppskrifter på deilige kotelett-retter som garantert vil gi deg vann i munnen og skryt fra gjestene.

- Jeg tilhører den delen av befolkningen som synes at en saftig kotelett er både skikkelig godt og veldig enkelt å lage, sier Fru Timian.

Deilig sommermat Også Julie Ilona Balas, som driver Julies matblogg, er stor fan av koteletter. Særlig i den lyse årstiden.

TEXMEX: Saftige texmex svinekoteletter, tilberedt i vaffeljern. Foto: VAFFELJERNETS HEMMELIGHETER
TEXMEX: Saftige texmex svinekoteletter, tilberedt i vaffeljern. Foto: VAFFELJERNETS HEMMELIGHETER Vis mer

- Det minner meg om sommer, er enkelt å få tak i og ikke minst relativt billig.

Hun serverer det gjerne med mye grønt - for Balas er kjøtt tilbehør, ikke omvendt.

Egner seg for parken Vet du forresten hva som er forskjellen på de ulike kotelett-typene? Egg- og kjøttansvarlig i MatPrat Bjørn Tore Teigen gir deg svaret.

- Forskjellen på svinekoteletter og sommerkotelettene er at sommerkoteletter får kotelettkammen sprøytet med en salt- eller smaksmarinade, før hele kammen røkes og deles i skiver.

Sommerkoteletter er spesielt godt egnet om du skal i parken. På grunn av saltbehandlingen den har gjennomgått tåler den lengre oppbevaring i kjølebag.

- Men husk å ikke grille kotelettene for hardt, da blir kjøttet tørt. Stek i to minutter på hver side på direkte varme, og la ettersteke noen minutter på indirekte varme. Da er du sikret en saftig og god kotelett, forteller Teigen.

Ekstra saftige Ønsker du koteletter som er ekstra saftige kan det være lurt å gå for nakkekoteletter i stedet. Disse har mer fett som smelter og gir god smak. Du kan eventuelt skjære bort fettet etter steking.

NY VRI: Svinekotelett med chimichurri. Foto: JULIES MATBLOGG
NY VRI: Svinekotelett med chimichurri. Foto: JULIES MATBLOGG Vis mer

Koteletter på seks forskjellige måter:

1. Barbequekoteletter med maiskrem, glaserte gulerøtter, saltbakte poteter og granateple
Hege Ranita Selvåg Karlstad, som driver cateringselskapet og bloggen Heges kulinariske fanatisme, tilsetter blant annet stjerneanis og ingefær i denne favorittkotelettretten. 

2. Langtidsstekte koteletter bakt i høy
- En ny måte å få smak av nordisk natur og fjøs og nordavind, sier kokk Ole Jørgen Eilertsen.
Oppskrift finner du under

3. Koteletter med saus og grønnsaker
- Her må du for all del la alt fettet være på mens du steker koteletten. Så får du heller skjære det vekk etterpå. Uten fett, blir koteletter pr definisjon tørt, mener Fru Timian - som står bak denne oppskriften.

4. TexMex svinekoteletter - tilberedt i vaffeljern
I boka Vaffeljernets hemmeligheter forteller Per Øystein Herberg hvordan du kan lage velsmakende koteletter i vaffeljernet. Se også oppskrift et annet sted på denne siden.  

5. Svinekotelett med chimichurri og grillede grønnsaker
Dette er en hit hos Julie Ilona Balas som driver Julies matblogg.

6. Ramen med nakkekoteletter
Når du lager ramen står du fritt til å eksperimentere med både forskjellige råvarer og oppskrifter. Dette er ramen med nakkekoteletter.

Mer inspirasjon til hverdagsmiddager:
Ti enkle og gode middager med kjøttdeig
Her er fem nye kyllingretter
Fem ting du kan lage med frossentorsk