Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Alkoholfri drikke til julematen

- Eplemost smaker bedre til ribbemiddagen enn både øl og vin.

DEN ALKOHOLFRIE JULEDRIKKEN: Det finnes annet enn vann til julematen, dersom du ikke vil ha øl eller vin. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX / GORM KALLESTAD
DEN ALKOHOLFRIE JULEDRIKKEN: Det finnes annet enn vann til julematen, dersom du ikke vil ha øl eller vin. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX / GORM KALLESTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jul og advent er tiden vi disker opp med mye god mat og drikke.

Hver jul dukker den samme diskusjonen opp, hva skal man velge av øl og akevitt, eller finnes det vin som fungerer til julematen?  Og hva skal man velge om man ikke vil drikke alkohol?

Dersom du heller vil kjøre alkoholfritt på selve julekvelden eller kanskje trenger tips til alkoholfri drikke på julebordet, bør du fortsette å lese.

Vinkelner ved Norsk Sommelier Utdannelse, Ken Engebretsen og varefaglig rådgiver hos Vinmonopolet Trond Erling Pettersen, gir sine beste tips til en alkoholfri drikkemeny som passer de mest tradisjonelle julemiddagene i Norge.

Se forslag til alkoholfritt drikkevalg nederst i saken.

Som de beste viner - Norge har eksplodert i gode varianter innen fruktdrikke. For 10 - 15 år siden var Ariel alkoholfri vin omtrent eneste alternativ, sier Engebretsen.

- I dag har lokale produsenter i Norge og Norden laget en mengde strålende produkter som mange ganger lages med samme kjærlighet, kunnskap og lidenskap som de beste viner.

- Det er imagebyggende at din alkoholfrie drikk kan velges til mat på samme måte som du velger vin, forteller han.

Også Norges beste vinkelner Simon Zimmermann anbefaler moster og juice når du skal drikke alkoholfritt.

Slik velger du Alkoholfri drikke til julematen må velges på samme måte som man ville valgt vin.

-Det er ikke vanskelig; er maten for eksempel full av mørke og rike aromaer og smaker velger du det samme innen drikken, forklarer Engebretsen.

- Blant det varierende sødme- og syrenivået, og ulike smaker på fruktdrikkene kan du garantert finne en match til din julemat.

- Utover dette blir det det å velge drikken til julematen avanserte prosesser som du bør overlate til vinkelnere eller polets ansatte å hjelpe deg, sier han.

Eplemost + ribbe = sant - Det fine med å velge alkoholfritt er ikke bare at man kan ha god samvittighet overfor barn eller andre voksne som sliter med alkohol, sier Pettersen.

- Men også når det gjelder lukt og smak er det veldig gode grunner til å sette for eksempel fruktmost på bordet til jul, fortsetter han.

- Mange spiser jo for eksempel epler og tyttebærsyltetøy til ribba, og det er ikke uten grunn. Friske, søte smaker fra frukt og bær passer kjempegodt til den salte, rike og feite julematen, sier Pettersen.

Vinmonopolet har etter hvert opparbeidet seg et stort utvalg alkoholfrie produkter, og går bredt ut med sine anbefalinger om alkoholfri drikke til julematen.

- Vi har laget en podcast med gode tips og råd om mat og drikke. Der anbefaler en av våre fremste eksperter, varefaglig rådgiver Anders Stueland, eplemost som førstevalget til ribba, sier Pettersen.

- Altså fordi han mener det rett og slett smaker bedre til ribbemiddagen enn både øl og vin, avslutter han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!