Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Alkoholfri drikke til maten: Det finnes så mye mer enn Farris og Munkholm!

Dette drikker du når du ikke drikker.

STORT UTVALG: Frukt- og bærjuicer og moster, ingefærøl, brus og smakssatt vann. De alkoholfrie alternativene er langt mer spennende nå enn bare for få år siden. Foto: SOUNDMIND
STORT UTVALG: Frukt- og bærjuicer og moster, ingefærøl, brus og smakssatt vann. De alkoholfrie alternativene er langt mer spennende nå enn bare for få år siden. Foto: SOUNDMIND Vis mer

Det kan fort bli frustrasjon rundt utvalget av alkoholfrie alternativer når du skal velge drikke som ikke gjør deg berusa. Mange tenker på alkoholfritt øl eller mineralvann som eneste mulighet, men det stemmer heldigvis ikke lenger.

- Lenge fikk du bare tak i Clausthaler og Munkholm, Farris, brus eller alkoholfri vin.

- Utvalget av alkoholfri drikke har tydelig endret seg, sier tidligere vinner av Norsk og Nordisk mesterskap for vinkelnere, Liora Levi.

- Mens det tidligere kun fantes én type eplemost, finnes det nå en hel rekke frukt -og bærmoster på markedet, opplyser hun.

Velg juice eller most Også Norges beste vinkelner Simon Zimmermann, fra Michelin-restauranten Ylajali i Oslo, anbefaler fruktdrikke som alkoholfritt alternativ.

- Velg heller moster og juicer. De smaker bedre til maten på grunn av syrenivået, sier han.

Zimmermann er ansvarlig for den alkoholfrie drikken som serveres på Michelin-restauranten Ylajali.

Dersom en gjest ikke ønsker alkohol, får de en fullverdig, helt alkoholfri drikkepakke sammen med de mange rettene til kokk Even Ramsvik.

MYE NYTT PÅ MARKEDET: Alkoholfrie alternativer blir stadig mer populært. Feelgood Factory tilbyr alt fra iste til most, her på Norges første «sober tasting», med kun alkoholfritt utvalg. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
MYE NYTT PÅ MARKEDET: Alkoholfrie alternativer blir stadig mer populært. Feelgood Factory tilbyr alt fra iste til most, her på Norges første «sober tasting», med kun alkoholfritt utvalg. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

- Det skal være spennende og kvalitetsorientert selv om det er alkoholfritt. Dessuten trenger maten det. Det er en del av opplevelsen.

Bland selv Zimmermann blander drikken til sine gjester ut fra økologiske råsafter, slik at han kan styre syre -og sødmenivået selv.

- Uten alkoholen som renser munnen må du trå til og velge en drikke med mye syre i hvis du for eksempel skal spise fet mat. Limonade med appelsin, sitron og eple er et fint alternativ. 

- Er maten salt derimot, bør du velge drikke med mer sødme, ettersom søtt balanserer salt. En fyldigere eplemost eller en pæremost gir den perfekte sødmen, forklarer han.

- Et tips er å blande fruktjuice med limonade. Det gjør drikken lett og frisk, eller sprudlende vann som gir en leskende effekt.

Se flere av vinkelnerens tips til alkoholfri drikke under.

Stadig mer akseptert Antall dager man blir eksponert for alkohol øker ettersom vi lettere drar ut med venner på en mandag, så vel som en lørdag. For noen kan det rett og slett bli for mye. Særlig rundt høytidene og i ferien.

- Heldigvis blir det stadig mer akseptert at man ikke vil drikke alkohol ved alle anledninger, sier Levi. 

ANBEFALER DRIKKE: Norges beste vinkelner, Simon Zimmermann tipser deg om hva slags alkoholfri drikke du bør ha til maten. Arkivfoto: MORTEN RAKKE
ANBEFALER DRIKKE: Norges beste vinkelner, Simon Zimmermann tipser deg om hva slags alkoholfri drikke du bør ha til maten. Arkivfoto: MORTEN RAKKE Vis mer

- Det at du ikke drikker alkohol trenger ikke bety at du er gravid, det kan også rett og slett være at du bare ikke vil den dagen. Noen har sykdommer som gjør at de ikke kan drikke, det kan være på grunn av livssyn eller så har du sunnhetsprinsippet, mange trener mye og vil ikke drikke alkohol på grunn av dette. Kanskje du kjører, eller kanskje du ikke liker smaken av alkohol.

Trendy og alkoholfri  - Det har blitt like trendy å drikke alkoholfritt som å drikke alkohol. Mye på grunn av produktene som nå tilbys, sier Levi.

Selv foretrekker hun å drikke en fruktmost fremfor en brus dersom hun skal velge noe alkoholfritt.

- Brus inneholder mye mer sukker enn moster eller juicer, og smaken er kunstig, simpel og kjedelig i forhold til de naturlige fruktdrikkene. De er også enklere å koble til mat, forklarer hun.

Hun nevner at restauranter som Smalhans, Mathallen, Lille Tøyen Kolonial og Ylajali, alle serverer spennende alternativer til alkohol med maten. 

- Alkoholfri drikke på restauranter skal fungere på samme måte som den alkoholholdige, og dette blir heldigvis mer utbredt, sier Levi.

- Det finnes jo så mye mer enn Munkholm og Farris!

FORETREKKER FRUKTMOST: Når vinkelner Liora Levi skal velge alkoholfritt vil hun heller ha en frukmost enn en brus. Foto: SOUNDMIND
FORETREKKER FRUKTMOST: Når vinkelner Liora Levi skal velge alkoholfritt vil hun heller ha en frukmost enn en brus. Foto: SOUNDMIND Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling