Alle barns favoritt er en helt grei middag

Stor test av tomatsuppe på pose. Slik gjør du den sunnere.

BILLIG, SUNN OG ENKEL MIDDAG: Tomatene i en posesuppe er like sunne som ferske tomater og de du finner i hjemmelaget suppe - det er bare mindre av dem. Velg suppa med høyest innhold av tomater, og se hvordan du kan gjøre den enda sunnere.  Foto: ERIK HELGENESET
BILLIG, SUNN OG ENKEL MIDDAG: Tomatene i en posesuppe er like sunne som ferske tomater og de du finner i hjemmelaget suppe - det er bare mindre av dem. Velg suppa med høyest innhold av tomater, og se hvordan du kan gjøre den enda sunnere. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Tomatsuppe på pose er alle barnas favoritt, og er dessuten et enkelt og billig middagsalternativ.

Men hvor sunn er egentlig tomatsuppe på pose?

Sunt med tomater Tomater er stappfulle av den helsefremmende antioksidanten lykopen, så jo mer tomater det er i en tomatsuppe, jo bedre er det.

Noen av posesuppene har et helt greit innhold av tomater, men det vil aldri være like mye tomater i en posesuppe som i suppe på boks eller hjemmelaget tomatsuppe.

Produsentene reklamerer med at tomatsuppe på pose er laget av ferske tomater, og det stemmer faktisk. Forskjellen på tomatene du finner i en fersk suppe og tomatene i en posesuppe, er bare at vannet er trukket ut av tomatene i posesuppa.

Tomater uten vann Når vannet trekkes ut av tomatene på denne måten, får suppa en naturlig lang holdbarhet. Det er bare vannet som er borte, ingen av de andre næringsstoffene.

Tomatene du finner i en posesuppe er altså like sunne som ferske tomater og hjemmelaget tomatsuppe.

Forskjellen er bare at det er mindre tomater i posesuppa.

Slik gjør du suppa sunnere Tomatsuppe på pose er altså et helt greit valg til middag.

Men vil du ha et enda sunnere og mer komplett måltid kan du blande i litt ekstra ingredienser.

Har du for eksempel i en boks eller to med hakkete tomater, øker du innholdet av lykopen betydelig. Ha gjerne også i urter og hvitløk, som også er fulle av antioksidanter.

Siden tomatsuppe er rimelig fattig på protein, kan du ha i kokt egg, stekt kylling, kyllingboller, linser, bønner, eller noen skjeer med cottage cheese på toppen. På den måten får du et sunt og balansert måltid.

Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av sausene i denne testen, har vi sett på hvor mye sukker, mettet fett, natrium og tomater sausen inneholder. Tidligere inneholdt mange av suppene palmeolje, men det er tatt bort, så det er ikke en faktor i denne testen.

Noen få av suppene inneholder glutamat, men selv om mange forbrukere ikke ønsker denne smaksforsterkeren, er det lite som tyder på at det er usunt med glutamat. Derfor er heller ikke dette en faktor i denne testen.

Mye sukker, mettet fett og natrium har trukket ned, mens mye tomater har trukket opp. Ettersom det ikke er særlig mye sukker og fett i disse suppene har vi latt dette telle halvparten, mens vi har latt innhold tomater telle dobbelt.

Fordi ingen av suppene er direkte usunne, men en posesuppe aldri vil bli like bra som en fersk suppe, har vi gitt terningkast 3-5.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

Våre kilder Testen er gjort på bakgrunn av varedeklarasjonen som står på produktene. Vi har hentet inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene dette har manglet på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Original tomatsuppe Testens høyeste innhold av tomater. Karakter: Produsent: Toro Original tomatsuppe med makaroni Bra innhold av tomater. Ikke for mye salt. Karakter: Produsent: Toro Tomatsuppe m. makaroni Greit innhold av tomater. Ikke for mye salt. Karakter: Produsent: Rema 1000 Tomatsuppe Bra med tomater, men litt høyere innhold av salt og sukker enn testens vinnere. Karakter: Produsent: Rimi Tomatsuppe med makaroni Greit med tomater, lite salt, men litt mer sukker og mettet fett enn testens vinnere. Karakter: Produsent: Coop Barnas tomatsuppe Lite tomater i forhold til de andre suppene, men greit med sukker, salt og fett. Karakter: Produsent: Toro Tomatsuppe med mozarella og urter Greit med tomater, men litt mer salt enn testens vinnere. Karakter: Produsent: Toro ABC kremet tomatsuppe Ikke for mye salt, men relativt lite tomater. Karakter: Produsent: Toro Tomatsuppe med makaroni Ok med tomater, men litt mer salt enn vinnerne. Karakter: Produsent: First Price Meksikansk tomatsuppe fra Guerrero Et helt greit innhold med tomater. Ikke for mye salt. Karakter: Produsent: Toro Tomatsuppe med makaroni Ok med tomater, litt mer salt enn vinnerne. Karakter: Produsent: Rimi Tomatsuppe med makaroni Litt for lite tomater og litt for mye salt og sukker. Karakter: Produsent: Delish Les mer på Bramat.no:
Myseprotein og styrketrening
Hørt om inulin?
Hvordan legge på seg etter sykdom