ENKELT : «Pasta puttanesca» eller horepasta er en populær rett i Sør-Italia. -Den klassiske tomatsausen, oliven og kapers er nok. Du trenger ikke ost engang på denne retten, sier kokebokforfatter Mariangela di Fiore. Foto: VESLEMØY VRÅSKAR
ENKELT : «Pasta puttanesca» eller horepasta er en populær rett i Sør-Italia. -Den klassiske tomatsausen, oliven og kapers er nok. Du trenger ikke ost engang på denne retten, sier kokebokforfatter Mariangela di Fiore. Foto: VESLEMØY VRÅSKARVis mer

- Alle bestemødre lager horepasta, ikke bare min

Det går mange historier om «pasta alla puttanesca».

• Flere matsaker på db.no/mat

BESTEMORS MAT : Norsk-italienske Mariangela di Fiore takker bestemor all den gode maten hun har spist og lært å lage i Italia. Foto: NINA HANSEN
BESTEMORS MAT : Norsk-italienske Mariangela di Fiore takker bestemor all den gode maten hun har spist og lært å lage i Italia. Foto: NINA HANSEN Vis mer

(Dagbladet): - Det er helt sant. Retten heter horepasta.

GATELIV : Folkelivet og maten fra gata er for Mariangela en viktig del av smaken av Napoli. Foto:VESLEMØY VRÅSKAR
GATELIV : Folkelivet og maten fra gata er for Mariangela en viktig del av smaken av Napoli. Foto:VESLEMØY VRÅSKAR Vis mer

Alle bestemødre lager horepasta, ikke bare min, sier Mariangela di Fiore, aktuell med kokeboka «Min italienske bestemors kjøkken».

RUSTIKT : Kjøkkenet hvor kokeboka ble til. Foto: VESLEMØY VRÅSKAR
RUSTIKT : Kjøkkenet hvor kokeboka ble til. Foto: VESLEMØY VRÅSKAR Vis mer

Det går mange historier om opprinnelsen til horepasta - eller «pasta alla puttanesca».

VILL OG GAL:  Mariangela beskriver bestemor som snill, beskyttende, matglad - og ganske vill og gal. Italia. Foto: PRIVAT
VILL OG GAL: Mariangela beskriver bestemor som snill, beskyttende, matglad - og ganske vill og gal. Italia. Foto: PRIVAT Vis mer

Kanskje var det dette de prostituerte spiste «mellom slagene» i bordellene. Kanskje har retten fått navn etter det fargerike undertøyet de prostituerte jentene tok på for å tiltrekke seg kunder.

FULL KONTROLL: Bak enkle fasader trylles rike smaker fram i Sør-Italia. Ofte er det bestmødrene som ruler, inne og ute. Foto: VESLEMØY VRÅSKAR
FULL KONTROLL: Bak enkle fasader trylles rike smaker fram i Sør-Italia. Ofte er det bestmødrene som ruler, inne og ute. Foto: VESLEMØY VRÅSKAR Vis mer

- Det kan være undertøyet. Rødt som i tomatene, svart som i olivenene, grønt som i bladpersillen og gråbrunt som i kapersene, sier Mariangela, som har norsk mor og italiensk far.

TIDLØS : Gate i Napoli, like tidløs som bestemors mat. Foto: VESLEMØY VRÅSKAR
TIDLØS : Gate i Napoli, like tidløs som bestemors mat. Foto: VESLEMØY VRÅSKAR Vis mer

I boka bringer hun sør-italienske retter fra gata, fra de rikes og fra de fattiges bord. Hun deler også oppskrifter på festmat og julemat. At Napoli ligger ved havet, merker man på oppskriftene.

CASSATINA:  En kakefavoritt  hos mange i Sør-Italia.Foto: VESLEMØY VRÅSKAR
CASSATINA: En kakefavoritt hos mange i Sør-Italia.Foto: VESLEMØY VRÅSKAR Vis mer

Her finner du alt fra sjømatrisotto til spagetti med hjerteskjell, bacalao og parmesangratinerte blåskjell.

Napoli-somre Di Fiore vokste opp i Norge, men tilbrakte hver sommer hos besteforeldrene i Napoli. Som voksen har hun bodd flere år i Italia.

VARMER: Linsesuppe er en favoritt. Foto: VESLEMØY VRÅSKAR
VARMER: Linsesuppe er en favoritt. Foto: VESLEMØY VRÅSKAR Vis mer

Tidligere har hun gitt ut dokumentarboka «Camorraland», om den napolitanske mafiaen, og skjønnlitterære bøker for barn og ungdom.

NORSK-ITALIENSK: Mariangela di Fiore har et bein i hvert land. Foto: NINA HANSEN
NORSK-ITALIENSK: Mariangela di Fiore har et bein i hvert land. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Ideen til kokeboka fikk hun da hun turnerte i Norge med mafiaboka.

- Jeg satt på hotellrommet om kvelden og spiste kjedelig take away mat. Jeg begynte å lengte til Napoli, til solen og havet og all den fantastiske maten, og skrev lange lister med matretter jeg ville lage når jeg kom hjem.

- Så fikk jeg ideen om å dele all den gode maten og minnene mine med andre, sier hun.

Vill og gal Hun beskriver bestemoren som morsom, vill og gal, en «nonna» som kjeftet og smelte hele dagen.

- To ganger havnet hun i fengsel. En gang slo hun ned en dame med paraplyen fordi hun mente damen hadde flørtet med bestefar. En annen gang havnet hun i arresten fordi hun syntes politiet behandlet en person urettferdig. Hun bannet og svertet så fælt til dem at de tok henne med seg, forteller Mariangela.

Arven etter bestemor er gleden over å samles rundt velsmakende, men enkel mat, laget på ferske råvarer. Pluss et skattkammer av oppskrifter.

- Italia har mange ulike kjøkkener, alle med dype røtter og matretter som overføres fra generasjon til generasjon.

I Norge opplever jeg at folk er usikre når de ser bakover. Hva skal de gå tilbake til? Sild og poteter?

Uanmeldt I Italia kommer man uanmeldt til lunsj og middag.

- Man gleder seg og slenger på en tallerken til, sier Mariangela.

Hun synes nordmenn er veldig opptatt av å prestere. Mat blir noe eksklusivt og komplisert. En misforstått tankegang.
 
- Nordmenn putter så mye oppi. Jeg synes det er unødvendig. En deilig linsesuppe, pasta med frisk sitronsaus, et godt stykke fersk fisk, så enkelt og så godt kan det være, sier hun.

Gode råvarer og forståelsen av hvordan man behandler dem er det viktigste.
 
Kokeboka lagde hun i et kjøkken med en visp, en kjele og en panne. Litt lite, men det gikk det og. Hun er skeptisk til utstyrshysteriet på kjøkkenet. Mange har mye de ikke trenger.
 
Fancy matvarer ser hun lite nytte i. Det mest misforståtte hun har sett til nå er parmesansalt.
 
- Så teit! Parmesan skal spises ferskrevet, så kjøp heller parmesan og salt, sier hun.