Alle disse får terningkast fem

Men bare én er testvinner - sjekk testen av 15 par fjellsko.

FJELLSKO: Så lenge en ikke er ute etter sko til de aller tøffeste turene, er det flere meget gode modeller å velge blant. Disse seks modellene får terningkast fem. FOTO: Tungen/Aktivt testteam
FJELLSKO: Så lenge en ikke er ute etter sko til de aller tøffeste turene, er det flere meget gode modeller å velge blant. Disse seks modellene får terningkast fem. FOTO: Tungen/Aktivt testteamVis mer

Ikke alle trenger «verstingene» i klassen. Vi har testet de litt rimeligere fjellskoene og markaskoene på markedet - og det er mye bra å velge mellom her også!

I denne testen har vi tatt for oss rimelige fjellsko og «markasko» med membran. Hva som er rimelig med tanke på pris vil alltid være noe subjektivt, men i denne testen har vi satt øvre grense på 1799 kroner.

Med bakgrunn i dette har vi fått inn et bra utvalg av fjellsko, og de aller fleste av de mest anerkjente merkene på det norske markedet er representert.

Selv om vi har satt krav til en maksimal pris, er kvalitetsnivået på de modellene vi har testet relativt høyt.

Så lenge en ikke er ute etter fjellsko til de aller tøffeste turene, er det flere meget gode modeller å velge blant.

Bruksområder vi ser for oss for skoene i denne testen er lette dagsturer og «hytte til hytte»-turer i lett terreng, hvor en ikke behøver all verdens oppakning. Eller rett og slett som en trim- og tursko til daglig bruk.

Inngåing Mange av de testede modellene behøver veldig lite inngåing, men det er likevel lurt å bruke skoene litt før en legger ut på lengre turer. Bruk skoene på korte turer i starten og utvid etter hvert. Til slutt har du en sko som er tilpasset din fot og er klar for fjellet.

Vedlikehold Vask skoene i lunket vann og tørk av vann og skitt før du setter dem bort etter bruk. Oppbevar skoene i romtemperatur.

Også sko av syntetiske materialer trenger litt stell med f.eks. reimpregnering. Dette er også viktig selv om skoene har membran. Ta av skoene og ta ut innleggsålene ved enhver anledning når du er ute på tur. Dette kan redusere fuktigheten i skoene med hele 50 %. Bruk gjerne sokker med et fukttransporterende materiale - ikke bruk sokker av bomull!

Slik er testen gjennomført Vi har hatt de fleste modellene inne til test i en periode på ca. seks måneder. Seks testere har deltatt.

Vi har hatt to par av de aller fleste modellene, og testet både dame- og herreutgavene i flere av dem. Skoene har vært rotert innad i teamet der det har vært mulig. Testerne har innrapporter etter fastlagte skjemaer og de har ikke sammenlignet resultater underveis.

Stabilitet, stivhet og vridningsstabilitet er sammenlignet med alle modellene.

Vekt og høyde er målt av oss med utgangspunkt i størrelse 43 (herre). Målingene er utført på samme måte og med samme vekt på alle modellene. Disse tallene kan nok avvike noe fra det som leverandørene bruker.

Det er viktig å merke seg at vi har målt høyeste punkt på siden av støvelskaftet, ikke hvor høyt de er vanntette (vadehøyde). For å teste vanntetthet har vi testet skoene i vanntank i tillegg til praktisk bruk.

Vanntanktesten er først og fremst for å avdekke fabrikasjonsfeil, dårlig teiping, osv. Ingen lekkasjer ble avdekket og dette ble dermed ikke tatt med som et punkt i testtabellen.

Slik leser du delkarakterene Alle fjellskoene har fått delkarakterer, som er summert sammen til en totalkarakter (uavhengig av pris). Klikk deg inn på hver enkelt sko lenger ned for å se hvilke delkarakterer de enkelte fjellskoene får.

Passform, komfort og snøring: Generelt opplevd passform og komfort. Fungerer snøringen godt og er støvlene utstyrt med funksjonelle ringer og hemper? Sammenlignet innbyrdes i testen. Vektlagt med 35 %.

Såle og støtte: Gir skoene tilstrekkelig støtte til variert bruk? Rulle- og vridningsstabilitet, friksjon, gripeevne og demping er vurdert. Sammenlignet innbyrdes i testen. Vektlagt med 35 %.

Slitasje: Viser støvlene unormale tegn på slitasje? Sømmer, overgang mellom såle og overdel og slitasjetegn på sålene er vurdert. Sammenlignet innbyrdes i testen. Vektlagt med 15 %.

Vekt: Vekt sammenlignet med de andre skoene i testen. Vektlagt med 15 %.

Les også:
Test av 12 tynnere fleecejakker
Vi testet 11 ullgensere i et halvt år for å kåre vinneren
Stor test av hoftesekker
Dagtursekker fra 30-36 liter

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.
Mammut Mercury GTX Best i test. Karakter: 5/6 Produsent: Mammut Pris: 1600 Alfa Capra Evolution Mid Beste allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Alfa Sko AS Pris: 1799 Viking Alpha GT X Mest for pengene. Karakter: 5/6 Produsent: Viking fottøy AS Pris: 1499 Garmont Taiga GT X Et godt valg til en fin pris. Karakter: 5/6 Produsent: Garmont Pris: 1499 Mammut Impact GT X Meget god allrounder! Karakter: 5/6 Produsent: Mammut Pris: 1600 Hagløfs Crag HI GT Meget god allrounder! Karakter: 5/6 Produsent: Hagløfs AS Pris: 1599 Alfa Vidda Meget god og slitesterk allrounder! Karakter: 4/6 Produsent: Alfa Sko AS Pris: 1699 Berghaus Explorer Trek Meget god og lett allrounder som sitter meget godt på foten. Karakter: 4/6 Produsent: Berghaus Pris: 1799 Asolo Horizon GV Mye for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: Asolo Pris: 1499 Keen Gypsum Mid God og lett sko som passer best med lett oppakning på ryggen. Karakter: 4/6 Produsent: Keen Pris: 1599 Columbia Talus Ridge Mid Outdry Leather Ikke den som gir best støtte, men en meget behagelig sko. Karakter: 4/6 Produsent: Columbia Pris: 1699 Keen Targhee II God lettvekter til daglig bruk og lett friluftsliv. Karakter: 4/6 Produsent: Keen Pris: 1499 Crispi Dovre Light GT X Holder generelt ikke den standarden vi er vant med fra Crispi. Karakter: 4/6 Produsent: Crispi Pris: 1799 Hi-Tec Altitude Ultra WPi Et helt greit valg som tursko med tanke på kvalitet sett opp mot pris. Karakter: 3/6 Produsent: Hi-Tec Pris: 1499 Hi-Tec Mach 4 WPI Et greit og rimelig alternativ. Karakter: 3/6 Produsent: Hi-Tec Pris: 1399