Alle får prøve seg på vasking av jur før det er tid for å dra i spenene på gamlemåten

- Her får ungene se hvor melka kommer fra.

• Flere reisesaker på
db.no/reise.

IUNGSDALEN, HOL I BUSKERUD (Dagbladet): Kuene på vollen er rolige og snille. De vil gjerne kløs bak øret og ha nærkontakt.

Lammene er søkende og morløse, og lykkelig uvitende om at de til høsten skal ende opp som ureist mat på middagsbordet i turisthytta.

På stell Under fjøsstellet på Iungsdalshytta er det folksomt. Det nærmest kryr av småfolk mellom båsene til de sju kuene som står med melkespreng i jura og venter på å bidra med fjellfeit melk, som skal gi fløte, rømme, smør og yoghurt.

- Nå vet jeg hvor melka kommer fra, sier en lyslugget kar som piler mellom jur og melkerommet.

Det er Ole Hanekamp (5) som nettopp har vasket spener og prøvd å melke før maskinen blir koblet til Dagros. Han ser opp i taket og følger rørene inn i rommet hvor melk renner gjennom en sil og over i et spann. Nysilt melk gir mersmak og kledelig melkebart.

SETERLIV: Tid for melking og kveldstell. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FJØSSTELL: Budeia Dyveke Bakke tar med seg Karoline, Ole og Ella inn til kuene. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
JURVASK: Petter Hanekamp (9) har godt lag med spenevasken. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
MELKING: Mads Hanekamp (8) har prøvd melking før og får melka til å sprute i spannet ved første forsøk. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
MELKEMASKIN: Ole Hanekamp (5) synes at kua er veldig stor, men at det er spennende å se hvor melka kommer fra. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
NYSILT: Ole er glad i melka som kommer rett fra kua via melkemaskinen, brødrene Mads og Petter står i kø. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
EGG: Ole (5) har funnet et nylagt egg hos hønene. Karoline (7), og Mads (8) har også besøkt hønene med budeia Dyveke Bakke. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
KOSELAM: Selskapssyke og nysgjerrige. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
BUDEIER: Ellen Johannessen (7) og Karoline Ødemark (7) koser med lammene. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SVARTA: Ellen Johannessen og Petter Hanekamp gir Svarta mat mens Karoline Ødemark strigler. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FORING: Ella Johannessen mater lammene mens turguide Anne Lene Bråthen holder hesten Svarta unna lammenes kveldsmat Brødrene Ole og Petter Hanekamp følger med. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
VENNER: Hesten Svarta er godvenner med bjellekua Ragnhild. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
VENNER: Hesten Svarta er godvenner med bjellekua Ragnhild. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SØSTRE: Ella (7) og Mathilde (4) Johannessen med kopplammene. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SETERVOLLEN: Mathilde Johannessen (4) mater lammene sammen med Petter Hanekamp (9) og søsteren Ella (7). Foto: OLE C.H. THOMASSEN

- Melka er veldig god, forklarer Ole, og spør budeie Dyveke Bakke om han kan få mer.

Brødrene Petter og Mads må pent vente i kø mens Ole fyller glasset nok en gang.

Nærkontakt Kveldsstellet begynner forsiktig med at de besøkende får se budeia slippe inn kuene og feste dem i båsene. For litt engstelige førstegangsbudeier og små fjøsrøktere er det trygt å bli leiet inn til de store dyra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle får prøve seg på vasking av jur før det er tid for å dra i spenene på gamlemåten.

Noen får til melkespruten ved første forsøk, mens andre blir kyndig opplært til melking slik de gjorde i gamle dager. Deretter settes pumpene på og melkemaskinen blir koblet til i tur og orden.

Innerst i fjøset er det en dør inn til hønsene. Ole Hanekamp er den som får komme inn og plukke egg, selvfølgelig.

Tredagerstur Etter fjøsstellet skal de morløse lammene fores.

NYSILT: Ole er glad i melka som kommer rett fra kua via melkemaskinen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
NYSILT: Ole er glad i melka som kommer rett fra kua via melkemaskinen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

- Det er så morsomt når de spiser av hånda mi, sier Mathilde på fire år.

Hun får hjelp av storesøster Ella Johannessen (7 år).

Skarvheimen er på sitt flotteste denne julidagen. Barnefamiliene er på en tredagers stølstur i regi av Turistforeningen.

Det er leik og moro, fjellturer, matlaging ute og fjøs- og dyrestell som står på programmet.

- Her får ungene se hvor melka kommer fra, forteller Geirmund Tormodsgard, bestyreren på Iungsdalshytta.

Myk start De har holdt på med dette i ti år nå, og det er svært populære turer.

FJØSSTELL: Budeia Dyveke Bakke tar med seg Karoline, Ole og Ella inn til kuene. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FJØSSTELL: Budeia Dyveke Bakke tar med seg Karoline, Ole og Ella inn til kuene. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

- Det er en fin måte å få ungene til fjells på. Dette er en veldig myk start på fjellopplevelser og turer, forklarer Geirmund.

Det går bomvei helt inn til Djup. Derfra er det tre kilometer å gå eller folk blir hentet med båt. Bilturen inn byr på flotte natur- og fugleopplevelser.

- Folk kommer ofte inn på dagstur, noen bare for å spise rømmegrøten vår.

- Den er ureist, ikke kortreist, som vi sier, smiler bestyreren.

Ved middagsbordet får store og små rømmegrøt, spekemat og sylte. Ørreten er kaldrøkt eller gravet. Rømmegrøten er av den tjukke feite sorten. Som til og med Ole på fem liker.