HJERTEROM: Er du snill og sulten, er du velkommen i den lille stua til indonesiske Carolina på Løren i Oslo søndag 16.august. Foto: PRIVAT
HJERTEROM: Er du snill og sulten, er du velkommen i den lille stua til indonesiske Carolina på Løren i Oslo søndag 16.august. Foto: PRIVATVis mer

Alle gode, snille, sultne mennesker er velkommen

Gjør deg klar for Restaurant Day. Spis hos en fremmed.

• Flere matsaker på db.no/mat
Søndag 16. august er dagen for deg som er sulten på nye smaker.

Enten du befinner deg i Oslo, Bergen, Tromsø eller andre byer, i Norge eller andre land.

Det blir pakistansk på Sjølyst, tysk på Lambertseter, mens restaurant «Påfuglen» gir deg DJ's, fusion og økologisk mat på Grünerløkka.

Oversikten finner du på nettsiden maplantis. Du finner også omtale på Restaurant Day sine facebooksider.

Spis hos en fremmed «Jeg har ikke verdens beste og store huset, men det er alltid plass for gode venner», skriver indonesiske Carolina Mapusa Bråthen på sin Facebookside.

Hun ønsker «alle gode snille sultne mennesker hjertelig velkommen».

På menyen står sju-åtte indonesiske småretter, blant annet «biff rendang» og kylling «bumbu rujak». 32 påmeldte til den bittelile stua på Løren i Oslo skremmer ikke.

 - Det blir trangt og koselig. Jeg gleder meg, sier Carolina på telefon til Dagbladet fredag ettermiddag.

Det er første gang hun er med. Drømmen er å starte egen restaurant. Restaurant Day er en flik av drømmen.

Matreise Sitter du litt småsur i Norge og tenker på at du heller ikke i år fikk den etterlengtede ferieturen til eksotiske strøk i sommer, kan du betrakte Restaurant Day som en matreise til veldig billig penge.

Matrettene koster fra rundt hundrelappen og oppover. På dagrestaurantene får du alt fra vegan-og vegetarmat og eksotiske retter fra alle verdensdeler.

Å ta turen innom minibanken på forhånd er lurt. Hos mange er det bare kontanter som gjelder.

Å melde seg på er også lurt.

Mange av kokkene gjør sine innkjøp ut fra interessen for arrangementet.

Femte år I år er det 5-årsjubileum i Finland, hvor konseptet startet. i 2011 deltok 45 restauranter og 13 byer. Til Norge kom det året etter.

Restaurant Day arrangeres nå over hele verden fire ganger i året.

RESTAURANT DAY:Det hele startet i Finland for fem år siden. Nå arrangeres Restaurant Day over hele verden fire ganger årlig. Her byr spanske Antonio Fernandez på mini blinis i Helsinki tidligere i år. Foto: JULIA WAESCHENBACH
RESTAURANT DAY:Det hele startet i Finland for fem år siden. Nå arrangeres Restaurant Day over hele verden fire ganger årlig. Her byr spanske Antonio Fernandez på mini blinis i Helsinki tidligere i år. Foto: JULIA WAESCHENBACH Vis mer

Ifølge deres nettsider dukket det opp 2497 restauranter i 34 land siste arrangementsdag, 16. mai i år.

Vil du se hva folk har funnet på disse årene, finner du en oversikt her.

Mannen i gata Noen, som restaurant «Påfuglen» i Oslo, har profesjonelle kokker på laget, andre satser på gode hjemmelaget mat.

Noen inviterer deg hjem på kjøkkenet, andre står på et gatehjørne eller leier lokaler for en dag.

Bare privatpersoner kan delta. Dette er mat fra mannen i gata til mannen i gata. Unntaket er bedrifter som ellers ikke er i næringsmiddelbransjen.

Søndag 16.8 er selve dagen. Det nytter ikke komme mandag.

Skjønt, om du går inn på nettet, og ser nøye etter, kan du oppleve konseptet enkelte steder lørdag også.

EKSOTISK: Slik mat kan du vente deg hos indonesiske Carolina i Oslo. Foretrekker du koreansk, italiensk, japansk eller meksikansk er det bare å melde seg på et annet sted. Ildsjeler i flere norske byer er med på Restaurant Day 16.august. Foto: PRIVAT
EKSOTISK: Slik mat kan du vente deg hos indonesiske Carolina i Oslo. Foretrekker du koreansk, italiensk, japansk eller meksikansk er det bare å melde seg på et annet sted. Ildsjeler i flere norske byer er med på Restaurant Day 16.august. Foto: PRIVAT Vis mer