ENGASJERTE: Nicholas Solem (15) og Katarina Eisenstein (15) er med i Sentralt ungdomsråd (SUR) i Oslo. De to mener sosiale medier er med på å skape press på ungdom. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ENGASJERTE: Nicholas Solem (15) og Katarina Eisenstein (15) er med i Sentralt ungdomsråd (SUR) i Oslo. De to mener sosiale medier er med på å skape press på ungdom. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- «Alle» kjenner noen som skader seg selv eller som har tenkt på selvmord

25 prosent av jentene har forsøkt å skade seg selv, ifølge urovekkende rapport.

(Dagbladet): Nicholas Solem (15) og Katarina Eisenstein (15) mener «alle» kjenner noen som har skadet seg selv med vilje. Ifølge en ny rapport fra NOVA har hele 25 prosent av jenter forsøkt å skade seg selv.

Dagbladet møter de to 15-åringene da skolen ringer ut på Uranienborg i Oslo.

Både Eisenstein og Solem er med i Sentralt ungdomsråd (SUR), og har satt seg inn i en UngOrg-rapport som avslører ungdommens skjulte liv på nett (krever abonnement).

- «Alle» kjenner noen I NOVA-rapporten «Hør på meg» ble 4905 ungdom i Stavanger spurt om blant annet selvtillit, selvbilde og selvskading. Tallene de samlet inn var svært urovekkende:

Hele 25 prosent av jentene og 11 prosent av guttene hadde forsøkt å skade seg selv.

- Det er mange jeg vet om som skader seg selv, dessverre. «Alle» kjenner noen som skader seg selv eller som har tenkt på selvmord. Det er så mye press på ungdom fulle av hormoner og pubertet, sier Eisenstein.

Ifølge «Hør på meg»-rapporten mente hele 44 prosent av jentene at den siste uka «bare hadde vært et slit». Samtidig hadde 17 prosent av jentene og 4 prosent av guttene et negativt kropps­bilde.

15-åringene mener det blant annet kan skyldes at ungdom har enkel tilgang til nettsider de helst ikke skulle vært på.

- Det finnes mange nettsider som er med på å oppfordre til selvskading. Det er sider om anoreksi, selvskading og andre psykiske lidelser, sier Eisenstein.

- Trenger helsesøster Og når ungdom har det tungt, har mange av dem vanskelig for å snakke med foreldrene sine om det, ifølge UngOrg-rapporten.

PÅ NETT: Katarina Eisenstein synes det er tankevekkende at ungdom er «på» hele tida. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ NETT: Katarina Eisenstein synes det er tankevekkende at ungdom er «på» hele tida. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Man trenger andre voksenpersoner enn bare foreldre og lærere, som for eksempel helsesøster - som har taushetsplikt. Mange har vanskelig for å snakke med foreldrene sine om ting, sier Eisenstein og Solem.

Silje Hartberg har utarbeidet NOVA-rapporten «Hør på meg». Hun mener det er viktig at resurssterke voksenpersoner - ikke bare foreldre - tar tak i problemene når de oppstår.

- Det er viktig å ha synlig og tilgjengelig helsesøster-tilbud i skolene, slik at man kan få hjelp der og da. Det er ikke tilstrekkelig at man kan få tilbud om å snakke med helsesøster «om to uker». Det må skje med en gang, sier hun.

Eisenstein og Solem sier at de blant annet i SUR jobber for å få til bedre helsesøster-tilbud i skolene i Oslo.

- Snakker ikke med foreldrene - Helsesøstrene er på skolen bare et par dager i uka, og hvis man tenker at det er én helsesøster på en skole med 1000 elever, så skjønner man at hun ikke har tid til å ta seg av hver enkelt som trenger hjelp, sier Eisenstein.

Og når de har det tungt, er det mange ungdommer som ikke ønsker å snakke med mamma eller pappa om problemene sine.

FLØRTINGEN SKJER PÅ NETT: I UngOrg-rapporten forteller flere ungdommer at det er på nett det er enklest å flørte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FLØRTINGEN SKJER PÅ NETT: I UngOrg-rapporten forteller flere ungdommer at det er på nett det er enklest å flørte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi ser at når de med et negativt selvbilde eller depressive plager først skal snakke med noen om et personlig problem, så velger de å snakke med en god venn. Færre velger å snakke med foreldrene sine, sier NOVAs Hartberg.

Les også: Slik er ungdommens skjulte liv ipå sosiale medier (Dagbladet Pluss, krever innlogging).ALLTID «PÅ»: Ungdom forteller om konstant bruk av sosiale medier som Facebook og SnapChat. Katarina Eisenstein og Nicholas Solem mener ungdom kjemper om flest «likes».
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ALLTID «PÅ»: Ungdom forteller om konstant bruk av sosiale medier som Facebook og SnapChat. Katarina Eisenstein og Nicholas Solem mener ungdom kjemper om flest «likes». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer