Alle Mac-brukere får nytt operativsystem i dag

Og det er gratis.

NY MAC PRO: Apple lanserte også i kveld et nytt operativsystem, som er gratis. Foto: Getty Images / AFP / NTB Scanpix
NY MAC PRO: Apple lanserte også i kveld et nytt operativsystem, som er gratis. Foto: Getty Images / AFP / NTB ScanpixVis mer

Tirsdag kveld lanserte Apple årets Ipad-modeller, men det var få overraskelser på lur.

Ipad Air er det nye navnet på fullstørrelse-Ipad med 9,7-tommer skjerm. Den er imidlertid så mye tynnere og lettere enn forgjengeren at Apple har valgt å gi den et nytt navn.

Mest for markedsføringens skyld, vil vi tro.

Vi fulgte lanseringen live

Så mye slankere Med en tykkelse på bare 7,5 mm er den faktisk 20 prosent tynnere enn forrige Ipad, og den er også 30 prosent lettere med en vekt på 469 gram. Det skal gjøre den mer behagelig å holde, ifølge Apples markedssjef Phil Schiller.

Som før er den utstyrt med en såkalt Retina-skjerm med oppløsning på 2048x1024.

I salg 1. november Det nye nettbrettet kommer også med Apples A7-prosessor som finnes i nye Iphone 5S, hvilket skal by på bedre ytelse og grafikk.

Den har også bedre kamera, utvidet LTE-støtte og kraftigere WiFi-kapasitet. Batteritiden er fremdeles 10 timer.

Nye Ipad Air kommer i salg i Norge allerede 1. november, samme tidspunkt som den blir tilgjengelig i USA. Prisen har gått ned med 300 kroner, og vil koste fra 4090 kroner for 16 GB-utgaven av wifi-versjonen.

16 GB kan imidlertid fort bli litt knapt for deg som lagrer mye bilder, filmer eller musikk, og du kan derfor velge blant flere størrelser som også får direkte betydning på prisen:

32 GB vil koste 4890, 64 GB vil koste 5690, mens 128 GB-versjonen koster 6490 kroner.

Vil du ha 4G-versjonen i stedet øker prisene med nøyaktig 1000 kroner per størrelse, altså fra 5090 til 7490 kroner.

Synes du prisene er stive? Da bør du få med deg dette:

For selv om Ipad Air vil erstatte fjorårets Ipad-versjon, vil du fortsatt få kjøpt Ipad 2 med 16 GB lagringskapasitet. Prisen her vil fortsatt være 2990 kroner.

Endelig høyere oppløsning på Ipad mini Som sin storebror får Ipad mini også Retina-skjerm, hvilket var en av ankepunktene mot den første versjonen.

Utseendemessig er det ingenting nytt, men den er også utstyrt med den nye A7-prosessoren og de samme øvrige nyhetene som Ipad Air. Det betyr kort fortalt bedre ytelse.

Ipad Mini med Retina-skjerm blir tilgjengelig i løpet av november, nøyaktig lanseringsdato er ikke kjent. Den vil koste fra 3290 kroner for 16 GB-modellen. Prisen går altså opp fra forrige utgave.

Fjorårets Ipad mini forblir imidlertid i salg, men settes ned i pris fra 2590 kroner til 2390 kroner for 16 GB-utgaven.

Flere andre nyheter I tillegg til nye Ipad-er hadde Apple også flere andre nyheter på lur tirsdag kveld. Den største av dem var kanskje at neste oppdatering av operativsystemet til Mac, OS X Mavericks, blir sluppet som en gratis nedlasting for alle - i dag.

- Du vil kunne laste Mavericks ned akkurat som en oppdatering fra App Store, forklarte Apple under lanseringen.

Det er gode nyheter for Mac-brukere, selv om de fremdeles er i mindretall. De tre siste MacOS X-utgavene har til sammen 6,65 prosent markedsandel, ifølge ferske tall fra Netmarketshare.

Til slutt ble det også lansert nye iWork- og iLife-programmer, nye bærbare Mac-er og en helt ny Mac Pro-stasjonær.

Stor lanseringsdag Det har for øvrig vært en travel dag i teknoverdenen. Ikke lenge etter at nordmenn hadde kommet seg på jobb tirsdag morgen lanserte Nokia et nettbrett og to nye gigamobiler.

Microsoft har dessuten sluppet en ny generasjon Surface-nettbrett for salg.

Tidspunktet er neppe tilfeldig, ettersom julehandelen snart sparkes i gang.

NY IPAD: Dette er Apples nye Ipad Air. Foto: AP / NTB Scanpix
NY IPAD: Dette er Apples nye Ipad Air. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer