Alle SAS-fly i Norge ble satt på bakken

Problemer med innsjekkingssystemet førte til kaos i dag tidlig. Flere tusen passasjerer ble rammet i Norge.

DATAPROBLEMER: Problemer med innsjekkingssystemet førte til at alle SAS-fly ble stående på bakken i dag tidlig.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
DATAPROBLEMER: Problemer med innsjekkingssystemet førte til at alle SAS-fly ble stående på bakken i dag tidlig. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): Alle innenriksflightene til SAS ble innstilt etter dataproblemer med innsjekkingssystemet i morgentimene i går.

På grunn av oppkobling til samme dataserver, ble hele Skandinavia rammet av problemet, og flere tusen passasjerer opplevde forsinkelser bare i Norge.

- Nå skal alt være oppe og kjører igjen, men med noen forsinkelser som følge av problemene i morges, sier Hovland til Dagbladet.

Ett fly til Trondheim ble innstilt, men passasjerne ble overført til andre avganger. Forsinkelsene på SAS-flyene har ligget på opptil en time, og det har gått utover mange passasjerer.

Informasjonssjef Jo Kobro på Oslo Lufthavn Gardermoen opplyser til Dagbladet at hovedsystemet gikk ned i 03.30 natt til i dag, mens back-up-systemet sviktet i 08.30-tida.

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier til Dagbladet at rundt 1800 passasjerer ble rammet av forsinkelser i dag, og at det trolig er snakk om flere tusen på landsbasis. Hele Skandinavia har vært rammet av samme problem, siden selskapet i dag bruker et og samme innsjekkingssystem i Norge, Sverige og Danmark.

- Vi forstår passasjerenes frustrasjon. Det største problemet for dem var nok at vi måtte kjøre manuell innsjekking av passasjerene, som blant annet innebærer at de måtte identifisere deres egen bagasje før de gikk om bord på flyet, sier Johansen.

SAS venter fremdeles på en rapport som forhåpentligvis vil si mer om årsaken, og vil se om det er grunnlag for å gå gjennom rutine i ettertid. Men ifølge Hovland i SAS har systemet tidligere fungert optimalt, og det er ikke grunn til å frykte at dette skal være et vedvarende problem.

- Dette kan jeg ikke huske har skjedd før, sier han.

Fra klokka 11.00 skal trafikken ha gått som normalt på Oslo Lufthavn Gardermoen.