Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Alle tror de er smarte som vil skaffe seg nytt pass akkurat på denne datoen

- Glem det, sier politiet

I KØ FOR PASS: Fredag 26. mai kommer til å bli årets lengste passmareritt ved flere av landets passkontorer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
I KØ FOR PASS: Fredag 26. mai kommer til å bli årets lengste passmareritt ved flere av landets passkontorer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet): Ansatte ved mange av landets politistasjoner og lensmannskontor over hele landet gruer seg allerede: Til årets store passrush.
Siste halvdel av mai og hele juni er den suverene høytida for pass-søkerne. Og det er én spesiell dato som utmerker seg i år.

Den verste dagen

- Inneklemte hverdager med skolefri er dager der «alle» skal være lure å skaffe seg pass uten å ta seg fri fra jobb. I mai i år er det bare én slik dato. Med Kristi Himmelfartsdag torsdag 25. mai venter vi storinnrykk av pass-søkere fredag den 26. Med mindre du har lyst til å bruke opp hele fridagen på venterommet på en politistasjon så er det smart å unngå denne datoen. Vi advarer rett og slett mot å søke pass denne dagen, sier førstekonsulent Britt Eli Kjøl i Møre og Romsdal Politidistrikt. Som passansvarlig ved politistasjon i Molde vet hun mye om hva som venter.
Også de to dagene før og etter 17. mai kan bli tøffe for dem som ikke liker seg i passkøer.

PÅ JAKT: Nordmenn er på jakt etter nye pass. Det betyr travle dager for passansvarlig Britt Eli Kjøl. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
PÅ JAKT: Nordmenn er på jakt etter nye pass. Det betyr travle dager for passansvarlig Britt Eli Kjøl. 
Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

– Det er det samme som skjer hvert år. Folk venter for lenge før de søker nytt pass og når ferien nærmer seg så blir det lange køer ved passkontorene.

Timelister skapte ventetid

Mange av landets passkontor har innført elektronisk timebestilling for å fjerne lange køer på venterommene. Her ser du hvilke politidistrikt dette gjelder.
Men selv om det er enkelt å bestille time så har resultatet har blitt lengre ventetid enn noen gang.

Både i Bergen, Trondheim og Oslo er det umulig å bestille plass i passkøen de neste fire ukene. Det er rett og slett stappfullt.

Advarer mot drop-in

Dette skriver Oslo politidistrikt på sine nettsider: Det er begrensede muligheter for oppmøte uten forhåndsbestilt time, og et begrenset antall kølapper som gis ut. Vi prioriterer de som har bestilt time. Lang ventetid må påregnes.

- Er du sent ute med bestilling av pass så har vi noen veldig få timer eller muligheter til å komme uten time, men da må man møte senest kl. 08.00 for å ta sjanse på å få en drop- in-kølapp. Vi vi har ikke drop- in på tirsdager, sier Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved Bevillingsavsnittet i Utlendings- og forvaltningsseksjonen ved Oslo politidistrikt.

I Oslo og Bergen kan man bestille timer bare inntil 30 dager etter bestilling, mens i Trondheim kan timer bestilles opp til 60 dager i forkant.

Les mer: Politiet advarer mot passtrøbbel

KONTROLL: Passkontrollene også innenfor Schengenlandene er blitt strengere. Det er kun pass som er gyldig ID for norske borgere. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
KONTROLL: Passkontrollene også innenfor Schengenlandene er blitt strengere. Det er kun pass som er gyldig ID for norske borgere. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Det smarte trikset

Dersom du må ha pass og ikke får bestilt time via nettsidene til politiet der du bor så kan alternativet være å oppsøke en politistasjon eller et av de større lensmannskontor som har en såkalt biometrikiosker, men som ikke har innført timebestilling.
Du kan kontakte politidistriktet der du bor eller oppholder deg for informasjon om hvor du kan søke om pass uten timebestilling og deretter belage deg på litt ventetid. Unngå lunsjtider og fredager. Og husk at pass kun kan bestilles i kontortiden.

I utgangspunktet skal man søke om pass der man bor, men det er selvsagt mulig å få hjelp andre steder.

- Vær imidlertid klar over at vi og de fleste andre kontorene ikke er dimensjonert for at det skal komme mange søkere fra andre steder av landet. I så fall blir det lange køer, sier Britt Eli Kjøl.

- I tillegg er det svært viktig å huske å ta med seg alt man trenger for å søke nytt pass. Ellers må man komme tilbake enda en gang for å få utført søknadsprosessen.

Les mer: Passet ditt kan være ugyldig lenge før ultøpsdatoen.