Alle vil hjelpe Hedda

Hedda og mammaen har fått nesten 300 henvendelser fra folk som vil hjelpe dem.

DET ER MANGE AV OSS: Trine Lise er opptatt av at alle disse hyggelige henvendelsene skal komme flere til gode. Derfor ønsker hun at alle de hun ikke tar kontakt med selv, oppsøker Fattighuset i Oslo og gir sitt bidrag der.  Illustrasjonsfoto: MARC OLLIVIER
DET ER MANGE AV OSS: Trine Lise er opptatt av at alle disse hyggelige henvendelsene skal komme flere til gode. Derfor ønsker hun at alle de hun ikke tar kontakt med selv, oppsøker Fattighuset i Oslo og gir sitt bidrag der. Illustrasjonsfoto: MARC OLLIVIERVis mer

- Jeg er helt overveldet. Nå kan vi faktisk begynne et nytt liv, sier Trine Lise (25) med datteren Hedda (5).

Vi skrev om om de to som ikke hadde råd til barnebursdag eller ferie  på fredag.

Artikkelen om Hedda og Trine Lises hverdag som fattige i dagens Norge, har ført til en strøm av telefoner, epost, SMS-er og facebookmeldinger til Foreldre & Barn-redaksjonen. Hele 270 henvendelser er det kommet fra hele Norge, andre fattige og rike mennesker som ønsker å hjelpe den lille Oslo-familien.

Evig takknemlig Trine Lise har fått oversendt alle epostene som er kommet til redaksjonen (unntatt de som ønsker å være anonyme), og hun har nesten ikke ord når hun skal beskrive hva hun føler.

- Jeg hadde på ingen måte trodd at min hverdag skulle utløse så sterke og mange reaksjoner blant folk her i landet, sier hun takknemlig til Foreldre & Barn.

- At så mange vil hjelpe, er et tegn på at det finnes mye godhet der ute, det norske folk er varme og omtenksomme når de får muligheten, sier hun. Trine Lise ønsker fremdeles å være anonym av hensyn til datteren som skal begynne på skole denne høsten.

Sydentur, pengegaver og Tusenfryd Strømmen av henvendelser til Foreldre & Barn fortsetter utover mandagen. Trine Lise og datteren har fått tilbud om flere dager på Tusenfryd denne sommeren, sydenturer, ferie på fjellet og andre steder (også hjemme hos folk landet rundt).

Det har kommet ekstremt mange henvendelser fra andre småbarnsforeldre, både fattige og godt bemidlede, som ønsker å gi bort klær til Hedda. Flere vil kle opp den lille jenta fra topp til tå til skolestart, og sørge for at hun har bursdagsgaver nok til flere år framover. Noen vil betale for fritidsaktivitetene hennes, andre for bli-ny-dag for mammaen.

PC med internettilgang Det har kommet mange henvendelser fra firmaer og privatpersoner som vil gi bort nye og brukte PC-er med internettilgang.

- Tenk at det finnes så mange snille mennesker som ikke kjenner meg, sier Trine Lise.

Mange besteforeldre har i løpet av helga ringt til Foreldre & Barn for å tilby sin hjelp. En bestemor fra Østlandet sier:

- Jeg har gitt barnebarna mine alt de trenger i mange år. De sier ikke engang takk når de får noe lenger. Derfor kunne det vært hyggelig å hjelpe noen som virkelig trenger det nå.

Stor giverglede Mange av giverne ønsker å være anonyme. De vil sende over penger til mor og datter uten at de får vite hvem det er fra. Over halvparten av henvendelsene til Foreldre & Barn-redaksjonen har kommet fra menn i alle aldre.

Den yngste som har tatt kontakt er 16 år, den eldste langt opp i pensjonsalder. Mange synes de lever i overflod selv, og vil dele.

En skriver:

Jeg ble fryktelig lei meg av å lese artikkelen, selv om det ikke er veldig overraskende at mange fortsatt har det slik i dag. Når jeg ser på hvor godt jeg har det selv med min egen familie, og overfloden vi har av ting og tang så får man en veldig vond smak i munnen.

For tre av ti foreldrepar sparer hele eller deler av barnetrygden, mens halvparten bruker den på bleier, melk og brød.

En annen sier:

Jeg fikk en stor klump i halsen av reportasjen og ønsker å kunne bidra litt økonomisk. Jeg har selv vært i tilsvarende situasjon på grunn av sykdom. Jeg har selv en datter på Heddas alder og en sønn som er 9 år. Vi klarer oss fint nå.

Jeg vil sende noen penger til Hedda som hun og moren kan brukt på nye klær til hun skal begynne på skolen eller en liten oppmerksomhet til ferien, kinobesøk, is eller annet for å glede dem.

Et stort norsk advokatfirma skriver:

Dette kan ikke Norge være bekjent av. Vi vil gjerne gjøre noe. Kan vi sette inn en månedlig sum til Trine Lise og forplikte opp til det i f. eks. 5 år fremover?

En direktør i oljebransjen skriver:

Synd og skam for Norge. Takk for at du skriver slike tankevekkende artikler. Jeg skal gjøre mitt for at denne familien kan få flere rom å bo på.

- Må velge ut Trine Lise ber om at alle som har sendt henne tilbud om hjelp, får en takk her. Hun rekker trolig ikke å svare dere alle, og sier at hun vil at flere skal få oppleve denne hjertevarmen fra det norske folket.

- Jeg har allerede tatt kontakt med rundt 10 henvendelser. Hedda har fått ny sykkel, nytt skoleantrekk med sekk, masse arveklær i ulike størrelser og leker til rommet sitt. Jeg har takket ja til et par firmaer og personer som vil gi en fast pengesum og ferietur til Syden. Det har vi ikke vært på sammen ennå, og nå gleder vi oss veldig til det! sier Trine Lise.

Hun sier at det også har kommet to-tre henvendelser fra folk som ønsker at hun skal komme på jobbsamtale, og det vil hun gjerne.

En matvarekjede vil gi bort mat for 1000 kroner uka i en lang periode.

- Ny, og bedre betalt jobb kan gi oss en bedre hverdag på lang sikt. Allerede nå tror jeg at vi kan se for oss en lys framtid, sier en lykkelig Trine Lise.

Kontakt Fattighuset Trine Lise er opptatt av at alle disse hyggelige henvendelsene skal komme flere til gode. Hun understreker at hun kjenner til flere i samme situasjon som også har små barn.

HJERTER I BRANN: Mange av giverne ønsker å være anonyme. De vil sende over penger til mor og datter uten at de får vite hvem det er fra. Over halvparten av henvendelsene til Foreldre & Barn-redaksjonen har kommet fra menn i alle aldre.  Illustrasjonsfoto: Lasse Nørbaek
HJERTER I BRANN: Mange av giverne ønsker å være anonyme. De vil sende over penger til mor og datter uten at de får vite hvem det er fra. Over halvparten av henvendelsene til Foreldre & Barn-redaksjonen har kommet fra menn i alle aldre. Illustrasjonsfoto: Lasse Nørbaek Vis mer

Derfor ønsker hun at alle de hun ikke tar kontakt med selv, oppsøker Fattighuset i Oslo (eller andre byer), Frelsesarmeen eller Redd Barna, som alle hjelper småbarnsfamilier i nød.

Fattighuset er takknemlige for all hjelp de kan få og sier:

- Dette setter vi stor pris på. Ting kan leveres fra mandag til torsdag mellom 10.00 og 15.30. Vi tar selvfølgelig også imot penger, men de ønsker vi at settes inn på vår konto. Vi ønsker også at penger som kommer inn der, "øremerkes" til vanskeligstilte. Det er alle slags mennesker som kommer til oss, og mange er småbarnsforeldre, selv om det ikke er lov til å ta med seg barna hit.

Kontonummeret til fattighuset finnes på deres hjemmeside.


Les også:
Derfor får du ufordragelige barn.
Barnet ditt koster 1,4 millioner kroner
Velg riktig barneforsikring
Rådene som gir deg bedre økonomi
Oppdrar du barn alene? Her er tipsene fra andre i samme situasjon.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TA KONTAKT: Fattighuset er takknemlige for all hjelp de kan få og sier:  - Dette setter vi stor pris på. Ting kan leveres fra mandag til torsdag mellom 10.00 og 15.30 i Oslo. Foto: colourbox.com
TA KONTAKT: Fattighuset er takknemlige for all hjelp de kan få og sier: - Dette setter vi stor pris på. Ting kan leveres fra mandag til torsdag mellom 10.00 og 15.30 i Oslo. Foto: colourbox.com Vis mer