AVVISENDE: Skitt og møkk vil ikke feste seg, men blir avvist fra overflaten. FOTO: NISSAN
AVVISENDE: Skitt og møkk vil ikke feste seg, men blir avvist fra overflaten. FOTO: NISSANVis mer

Alltid ren bil

Med nano-teknologi skal du slippe bilvasken.

DinSide Det er bare noen år siden Nissan gjorde det umulige så godt som mulig, da de lanserte en lakk som reparerer seg selv etter å ha fått stygge riper. Også Toyota bedyrer at de har funnet opp ripefri lakk.

Nå har de igjen funnet frem tryllestaven, og viser en prototype med en nano-lakk som alltid vil forbli ren.

Det hele handler om en lakk hvor fremmedelementer preller av uten å feste seg. Dette gjelder også møkk og skitt som vi naturligvis ikke ønsker skal bli hengende igjen på en ellers blank og fin bil.

Disse fargene velger vi

Vannet går på stylter Det er som sagt nano-teknologi som gjør det hele mulig. Nissan forteller at det er et lag med luft utenpå lakken som skal skille lakken fra omgivelsene. Det er da dette luftlaget som hindrer skitten i å nå frem til lakken, og således preller av før griseriet får festet seg.

Selve løsningen og produktet kalles Ultra Ever Dry, og er laget av et eksternt firma, og er et registrert varemerke. Dette gir en såkalt superhydrofob overflate.

Førsteamanuensis Ola Nilsen ved Kjemisk Institutt i Oslo kjenner til teknologien, og forklarer den som om vannet nærmest står på stylter utenpå dette belegget.

Skal det være en bilvoks til 228.000 kroner?

Ypperlig impregnering Ultra Ever Dry kommer fra et Florida-basert selskap, og produktet er ikke først og fremst ment for biler. Produktet er såkalt 2-komponent, og ment for tekstiler, støvler, og annet som det er naturlig å impregnere eller gjøre vanntett.

Nissan er de første som nå tar teknologien i bruk på bil.

NANO-LAKK: Nissan er de første til å ta i bruk denne teknologien. Foto: NISSAN
NANO-LAKK: Nissan er de første til å ta i bruk denne teknologien. Foto: NISSAN Vis mer

Skulle du ønske å prøve Ultra Ever Dry, så er det faktisk mulig å kjøpe over disk, men billig er det ikke. På finn.no selger en forhandler to flasker av det som utgjør det samlede produktet til en samlet pris på 2.500 kroner.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.