Storbyferie

- Alt dreier seg om H.C. Andersen i denne byen!

I Odense er det slett ikke vanskelig å finne sporene etter den store dikteren.

PARADE: Odense har stadig festivaler og arrangementer knyttet til Hans Christian Andersen. Foto: Visit Odense.
PARADE: Odense har stadig festivaler og arrangementer knyttet til Hans Christian Andersen. Foto: Visit Odense. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
OVERALT: H. C. Andersen er overalt i Odense. Foto: Visit Odense.
OVERALT: H. C. Andersen er overalt i Odense. Foto: Visit Odense. Vis mer

På kafé Cuckoos Nest i sentrum av Odense forklarer medisinstudent Hege Nedal sammen med medstudent Stine Berge Stuveseth hvordan arven etter eventyrdikteren - byens store sønn - gjennomsyrer den fynske byen med festivaler, parader, bygninger og institusjoner som er oppkalt etter den berømte dikteren.

Men hvem var han så, Hans Christian Andersen? Nordmenn forbinder ham nok mest med eventyrene, som «Den stygge andungen» og «Piken med svovelstikkene». Vi håper lokalguide Sake Kooistra kan hjelpe oss med å finne ut av dette.

En merkelig skrue

TRØST MED SNAPS: H. C. Andersen måtte hente snaps til moren som sto ute i elven og vasket klær for de rike, i det ofte iskalde vannet. Her ligger den berømte vaskeplassen, forteller guide Sake Kooistra. Foto: Heidi Røsok-Dahl.
TRØST MED SNAPS: H. C. Andersen måtte hente snaps til moren som sto ute i elven og vasket klær for de rike, i det ofte iskalde vannet. Her ligger den berømte vaskeplassen, forteller guide Sake Kooistra. Foto: Heidi Røsok-Dahl. Vis mer

– Du vet, han var en merkelig skrue. Gjennomsnittshøyden den gangen var rundt 160. Og H.C. Andersen var minst 185. Tenk deg, som om en basketballspiller skulle gått forbi deg her nå, sier Kooistra og slår ut med armene inne i domkirken i Odense, hvor H.C. Andersen ble konfirmert.

For spesielt interesserte rommer domkirken - Sankt Knuds kirke - også knoklene til kong Knud den hellige (konge fra 1080 - 1086). De ligger til utstilling i krypten, og en DNA-prøve har verifisert en direkte linje til dagens kongehus.

Nye støvler

H.C. Andersen kom fra en fattig familie, og fikk omsydd noen gamle klær til konfirmasjonen. Men han hadde fått splitter nye lærstøvler til den store dagen.

– Han gikk opp midtgangen med noen merkelige, høye kneløft, og kappen opptrukket, forteller Sake Kooistra, og demonstrerer den svært spesielle gangen.

– Han ville så gjerne at alle skulle se de nye støvlene.

Seinere skal H.C. Andersen ha bedt Gud om tilgivelse for at han var mer opptatt av støvler enn av konfirmasjonen.

En lille en

PÅ BENKEN: Også her, utenfor Radisson Blu H. C. Andersen hotell, sitter dikteren. Foto: Visit Odense.
PÅ BENKEN: Også her, utenfor Radisson Blu H. C. Andersen hotell, sitter dikteren. Foto: Visit Odense. Vis mer

Moren, som fødte H.C. Andersen på et sted han aldri ville innrømme til noen at han hadde bodd, fordi det var i det fattigste av de fattige kvartaler i Odense, jobbet som vaskekone store deler av livet.

– Jeg er ikke født i sådan en rønne, lød dikterens kommentar til det kummerlige stedet, som i dag er innlemmet i H. C. Andersens museum.

Et annet sted i Odense, i Munkemøllerstrædet, ligger hjemmet han vedkjenner seg, hvor han bodde fra han var to til fjorten år, før han flyttet til København. Også her ligger det et lite museum i dag.

Moren vasket i perioder også på slottet, hvor H.C. Andersen av og til lekte med prins Frits - seinere kong Frederik den sjuende.

MEDISIN I ODENSE: De norske studentene Hege Nedal og Stine Berge Stuveseth studerer medisin i Odense, og trives svært godt i eventyrbyen. Foto: Heidi Røsok-Dahl.
MEDISIN I ODENSE: De norske studentene Hege Nedal og Stine Berge Stuveseth studerer medisin i Odense, og trives svært godt i eventyrbyen. Foto: Heidi Røsok-Dahl. Vis mer

Resten av livet skulle han også som dikter og historieforteller reise rundt fra gods til slott og underholde overklassen.

Vi forflytter oss via H.C. Andersen-statuen og videre oppover “Å-en”, elva i Odense, til vaskeplassen.

– Her på vaskeplassen måtte Hans Christian ofte forsyne sin mor med snaps når hun sto ute i timevis i den kalde elva og vasket tøyet til de rike, forteller Sake Kooistra.

Gastronomi

Men Odense har mer å by på enn H.C. Andersen-relaterte opplevelser. De to medisinstudentene setter stor pris på alle muligheter for god mat og drikke i studentbyen. Du finner et vell av spisesteder - alt fra rimelige kneiper egnet for en studentlommebok, til gourmetmat i verdensklasse.

FESTIVAL: Odense feirer Hans Christian Andersen året igjennom med en lang rekke parader, festivaler og arrangementer. Foto: VisitOdense
FESTIVAL: Odense feirer Hans Christian Andersen året igjennom med en lang rekke parader, festivaler og arrangementer. Foto: VisitOdense Vis mer

Ut over alle festivaler, parader og opptrinn i dikterens navn, har Odenses gastronomiske side fått vokse seg imponerende stor for en by på under 200.000 innbyggere. Faktisk er det den danske byen med flest restauranter pr. innbygger.

Elvelangs

– Det er utrolig fint å gå tur langs elva her, «Å-en», forteller legestudent Stine Berge Stuveseth, og legger til at de bruker elva både til alt fra jogging og sykling til piknik ved bredden og studentaktiviteter som rokappløp.

En vakker rusletur på en times tid går fra sentrum til Odenses svar på vårt folkemuseum, Den fynske landsby. Statholdergaarden-sjef Bent Stiansen er også stor fan av denne elvevandringen. Han pendler jevnlig til Fyn og Odense.

–Jeg elsker å gå fra Munkemose til Odense Zoo langs elva, sier han.

Studentene legger til at en ekstra kuriositet ved elvevandringen er nettopp dyrehagen.

– Når du går langs elva gjennom Zoo, kan du få deg en overraskelse når du plutselig ser løver og tigere rett bak gjerdene, forteller de.

REISEFAKTA

Komme seg dit: Odense ligger på øya Fyn, mellom Jylland og Skjælland. Du kan fly til Odense med mellomlanding, eller fly til Billund (ved Legoland) eller København og ta tog eller buss til Odense.

Bo: Odense City B&B: Sentralt beliggende, rent og rimelig B&B. First Hotel Grand: Sentralt med bugnende frokostbuffet. Raddison Blu H C Andersen: God beliggenhet i gamlebyen - like ved H. C. Andersen-museet

Spise:

 • Mmoks: Små porsjoner, høy standard
 • Sortebro Kro: Tradisjonsrik gourmet-kro ved inngangen til Den fynske landsby, som tilsvarer Folkemuseet i Oslo.
 • No 61: Populær bistro, booking er avgjørende.
 • Pasfall: Sammen med No 61 en av Bent Stiansens favoritter.
 • Kok & vin: Fransk mat til en rimelig penge. Sæson: Gastronomi med fynsk tvist.
 • Gastroteket: Kortreist og variert.
 • Fleuri: Hyggelig café som også har mange gode produkter til salgs.
 • Smagløse: Café/bar - populær blant studenter.

BØR PRØVES I ODENSE

 • Ferske asparges i sesongen.
 • En pølse fra en dansk pølsevogn.
 • Ost fra et av de lokale ysteriene.
 • Lokale produkter på Gastroteket i Nørregade.
 • Produkter fra Løgismose og Summerbird.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer