Alt er som en slags selskapslek der du plutselig er 100 år tilbake i tid

Men ikke rør nattpotta som står under senga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Skal det være litt vann?

- Ja takk.

Anette Barth-Nilsen dypper vannøsa godt ned i jernbøtta og skjenker opp glasset til Stine Larsen-Frivoll. Så henger hun den etter hanken over kanten av bøtta.

- Skål!

De to venninnene smiler. Ikke fordi det er så spesielt å ta vann fra ei bøtte - det har de fleste gjort på en hyttetur - men fordi vannbøtta står på bardisken på et hotell, attpåtil i Norge.

VANN VÆR SÅ GOD: Anette Barth-Nilsen skjenker gjerne vann til Stine Larsen-Frivoll. At det må gjøres på gamlemåten, med øse fra en bøtte, er en ren bonus for de to venninnene. Foto: GJERMUND GLESNES
VANN VÆR SÅ GOD: Anette Barth-Nilsen skjenker gjerne vann til Stine Larsen-Frivoll. At det må gjøres på gamlemåten, med øse fra en bøtte, er en ren bonus for de to venninnene. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Så er da heller ikke Paulsens Hotell i Lyngdal noe helt vanlig hotell.

Tidsreise Da det lille hotellet gjenåpnet for tre år siden, var det enda mer gammeldags enn da det opprinnelig stengte 40 år tidligere - med vilje.

Allerede i telefonen merker du at det er noe helt for seg selv.

I stedet for ringetone kommer du rett til ventemusikk fra sveivegrammofonens tid, og en filmavisstemme leser: «Hjertelig velkommen til Paulsens hotell, en reise i tid».

GAMMEL STIL: Ingen dørkort eller annet tull i den gulmalte resepsjonen til Paulsens Hotell. Her deler Arne Karlsen (27) ut gode, gammeldagse nøkler. Foto: GJERMUND GLESNES
GAMMEL STIL: Ingen dørkort eller annet tull i den gulmalte resepsjonen til Paulsens Hotell. Her deler Arne Karlsen (27) ut gode, gammeldagse nøkler. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Det er nemlig konseptet. Her er ikke historien bare i veggene. Den er overalt. Hele hotellet er en tidsreise, en slags selskapslek der gjestene plutselig er tilbake i begynnelsen av 1900-tallet.

Derfor er det ei bøtte og ikke en vannmugge på kafédisken, kokekaffen står i en kaffelars, og betjeningen går rundt i side, svarte uniformer med gammelt snitt og blondeforklær.  

Ikke bruk potta Og under sengene på hotellets ti rom står det nattpotter. De skal du imidlertid ikke bruke.

- Haha, det er vittig at du skulle spørre om det. I dag morges spurte en av våre ansatte om det er vanlig at gjestene bruker potta. Jeg svarte at jeg aldri har opplevd det. Men det hadde hun, i går, forteller Bent Sandvand, som driver Paulsens Hotell sammen med ektemannen Jimmi Neiiendam.

- Jeg pleier å si at det koster 250 kroner å bruke potta, legger han til.

Hotellsjefen - selv titulerer de to seg for gjæstegivere - forteller at det ikke er første gang gjester lever seg ekstra dypt inn i tidslomma.
 
Ta for eksempel de lange underbuksene som henger i trappa. «Der henger de lange underbuksene hvis du blir kald i natt,» sier Sandvand for spøk når folk sjekker inn.

- En morgen fant vi dem på rommet til en gjest, brukt, humrer han.

Bestemorsfølelse Det er ikke bare for gjestene at tidslomma i det hvite trehuset er spesiell. Også de ansatte merker det med en gang de tar på seg de gammeldagse klærne.

SJEFER FOR DE GODE TIDER: Ekteparet Bent Sandvand (t.v.) og Jimmi Neiiendam har med Paulsens Hotell åpnet sitt andre tidsreise-etablissement sammen. Det forrige var restauranten Simonhuset på Feda i Kvinesdal. Foto: PRIVAT
SJEFER FOR DE GODE TIDER: Ekteparet Bent Sandvand (t.v.) og Jimmi Neiiendam har med Paulsens Hotell åpnet sitt andre tidsreise-etablissement sammen. Det forrige var restauranten Simonhuset på Feda i Kvinesdal. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg neier mye mer enn de fleste. Det blir naturlig. Du skal jo være litt ekstra høflig i den gamle stilen, sier Nelle Utheim (33).

- Det er fantastisk, mener hun.

- Det var som å komme hjem til bestemor, sier Kamilla Larsen (21) om sin første arbeidsdag på hotellet. Hun er egentlig ferdig for kvelden, men har satt seg ned i kafeen for en kaffetår sammen med gjestene.

BARE SE, IKKE RØRE: Det vil si, du kan godt røre nattpotta under senga på rommet. Men det er ikke meningen at du skal gjøre ditt fornødne i den. Uansett hvor mye du må. Foto: GJERMUND GLESNES
BARE SE, IKKE RØRE: Det vil si, du kan godt røre nattpotta under senga på rommet. Men det er ikke meningen at du skal gjøre ditt fornødne i den. Uansett hvor mye du må. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Rundt oss virker både fylkesvei 43 og Lyngdals betongsentrum å ha forduftet. I stedet sitter vi i en lomme av 20-tallsmusikk, ro og kokekaffe.

Stine Larsen-Frivoll forteller at hun er svært fornøyd med valget av overnattingssted.

- Jeg hadde forventninger om at det ville være noe eget. Men ikke at det skulle være så gjennomført.

REISEFAKTA:

Reise hit:
• Lyngdal ligger en drøy times kjøring vest for Kristiansand. Fra Oslo er det fem timer å kjøre, fra Stavanger litt over to.

• Ekspressbussene Sør-Vestekspressen (www.nor-way.no) og Lavprisekspressen (lavprisekspressen.no) stopper her. Med tog går du av på Snartemo stasjon og tar buss derfra.

Om hotellet:
• Paulsens hotell åpnet i 1894, og var populært blant engelske lakselorder. Noen av disse brakte med seg egne senger, slike lakselordsenger står fortsatt på tre av rommene.

• Britiske lakseturister har også æren for portrettet av dronning Victoria, som henger i salongen.

• Hotellet stengte i 1971, men gjenåpnet i 2011.

Priser:
Paulsens Hotell har ti rom. Dobbeltrom til 1199 kroner med bad på rommet, og 899 kroner med felles bad og toalett.
Hjemmeside: www.paulsenshotell.com

FLERE HOTELLER MED LITT EKSTRA:

Foto: VULKANA

Vulkana
For deg som forbinder Nord-Norge med fisk, er dette hotellet midt i blinken. Spesielt hvis du egentlig heller vil ha deilig luksus enn hardt arbeid og sjøsprøyt.

Vulkana er en ombygd fiskebåt fra 1957, som i dag tilbyr et flytende spa med saltvanns badestamp, sauna og tyrkisk bad. Båten kjører fire forskjellige turer fra Tromsø, fra dagsturer til lengre turer for vennegjenger.

Hjemmeside: www.vulkana.no

Foto: ROGER BRENDHAGEN

Canvas Hotel

Pust inn - nyt - pust ut og gjenta. Slik lyder slagordet til Canvas Hotel, et hotell bestående av ni yurter i Nissedal dypt inne i Telemark - to kilometer fra nærmeste bilvei og 460 meter over havet.

Hotellet er et aktivitetshotell hvor det er stisykling på et nettverk av mer enn ti mil med stier, og avslapping i naturskjønne omgivelser som gjelder.

Hjemmeside: www.canvashotel.no

Foto: JUVET LANDSKAPSHOTELL

Juvet landskapshotell

Kan du sjekke inn på et hotell bare på grunn av arkitekturen? Når det er som ni rom store Juvet landskapshotell i Valldal, er svaret kanskje ja.

Her har arkitektene Jensen og Skodvin gjort alt for å bringe gjestene helt inn på naturen. Minst én av veggene på hvert rom er en ren glassvegg. Med den utsikten savner du garantert ikke kunst på veggene.

Hjemmeside: www.juvet.com

Foto: UNION ØYE

Hotel Union Øye

Dette hotellet i Norangsfjorden beskriver selv sine tre etasjer som «levende museer», og har 27 rom som alle er individuelt møblerte med antikviteter. Det er fritt fram for gjester å kikke inn på ledige rom.

Siden åpnet i 1891 har både norske og utenlandske kongelige bodd her, og det samme har forfattere som Karen Blixen, Knut Hamsun og Sir Arthur Conan Doyle.

Hjemmeside: www.unionoye.no

Foto: UNSTAD ARCTIC SURF

Unstad Arctic Surf

Nordvest på Vestvågøy i Lofoten har Thor Frantzen, trolig en av Norges første surfere, åpnet sin drømmecamp sammen med kona Randi.

På Unstad kommer storhavet rullende inn, og vertskapet disker opp med hjemmelagd mat, badestamp og sauna, og - selvfølgelig - alt du måtte trenge av surfetips.

Hjemmeside: www.unstadarcticsurf.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer