Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Alt er som en slags selskapslek der du plutselig er 100 år tilbake i tid

Men ikke rør nattpotta som står under senga.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Skal det være litt vann?

- Ja takk.

BARE SE, IKKE RØRE: Det vil si, du kan godt røre nattpotta under senga på rommet. Men det er ikke meningen at du skal gjøre ditt fornødne i den. Uansett hvor mye du må. Foto: GJERMUND GLESNES
ALLE BEKVEMMELIGHETER: Det er ingen TV på rom 2, men ellers har du alt du trenger: Nattpotte under senga og et lite bad inn til høyre. Og rommet er da rett så koselig? Foto: GJERMUND GLESNES
GAMMEL STIL: Ingen dørkort eller annet tull i den gulmalte resepsjonen til Paulsens Hotell. Her deler Arne Karlsen (27) ut gode, gammeldagse nøkler. Foto: GJERMUND GLESNES
ORIGINALT: Tapetet, møblene, bildene - i restauranten er alt gjennomført gammeldags. Mange av gjenstandene er arvegods tilhørende familien som eier huset, og har eid det siden hotellets forrige glansdager. Foto: GJERMUND GLESNES
UTEKOS: Sommerstid er hagen foran hotellet et fint sted å nyte ettermiddagssola. Her arrangerer hotellet også quizkvelder med Nelle Utheim som vert. Foto: GJERMUND GLESNES
SØRLANDSSTIL: Hvite trehus hører Sørlandet til, og Paulsens Hotell er intet unntak. Også skiltene passer inn i den gamle stilen. Foto: GJERMUND GLESNES
KOKEKAFFE: - Skal det være en kopp? Kamilla Larsen hadde aldri lagd kokekaffe før hun begynte å jobbe i hjembyens svært spesielle hotell. Nå har hun fått sansen for det svarte brygget. Foto: GJERMUND GLESNES
SØTT TIL KAFFEN: Bluferdighet er en dyd. Men et lite pikekyss kan man vel alltids unne seg. Foto: GJERMUND GLESNES
DETALJER: Detaljer skaper helhet, mener hotelldriver Bent Sandvand. Og hotellet er fullt av dem. Som denne gamle vekta. Foto: GJERMUND GLESNES
HEI SVEIV: Selv om musikken over anlegget høres slik ut, kommer den ikke fra 78-plater på sveivegrammofonen i salongen. Men tuten blir faktisk brukt som høyttaler. Foto: GJERMUND GLESNES
HERSKAPELIG BESTEMORSTIL: Rosetter i taket, lysekroner, veggklokker og elegante tepper. Når musikken i tillegg er fra grammofonens gullalder, er det lett å drømme seg bort. Foto: GJERMUND GLESNES
VANN VÆR SÅ GOD: Anette Barth-Nilsen skjenker gjerne vann til Stine Larsen-Frivoll. At det må gjøres på gamlemåten, med øse fra en bøtte, er en ren bonus for de to venninnene. Foto: GJERMUND GLESNES
VÆR SÅ GOD: Arne Karlsen (27) serverer dagens middag i salongen. Det eneste som bryter illusjonen om gamledager, er skiltingen til nødutgang. Men brannforskriftene må følges. Foto: GJERMUND GLESNES
TIDLØS MENY: Ingenting passer bedre på et gammelt lakselordhotell enn dampet laks til middag. Alt på menyen er norsk og dansk mat som godt kunne ha vært servert for 100 år siden. Foto: GJERMUND GLESNES
KRIMS OG KRAMS: Hvis du er lei av skandinavisk minimalisme, kan du reise hit. Her er de historiske klenodiene altfor mange til å ha bare vegger eller tomme kroker. Og hva skal man egentlig med det? Foto: GJERMUND GLESNES
HYSJ, JEG LESER AVISEN: I riktig gamle dager hadde man noe som het papiraviser, som ble levert på døra med bud. Denne er riktignok altfor ny. Cubakrisen var i 1962. Foto: GJERMUND GLESNES
PÅ NATTBORDET: Hvis Dagens Næringsliv skulle ringe mens du bor her, er det enkelt å svare: Bibelen, en vekkerklokke og en ombygd parafinlampe. Foto: GJERMUND GLESNES
SJEFER FOR DE GODE TIDER: Ekteparet Bent Sandvand (t.v.) og Jimmi Neiiendam har med Paulsens Hotell åpnet sitt andre tidsreise-etablissement sammen. Det forrige var restauranten Simonhuset på Feda i Kvinesdal. Foto: PRIVAT

Anette Barth-Nilsen dypper vannøsa godt ned i jernbøtta og skjenker opp glasset til Stine Larsen-Frivoll. Så henger hun den etter hanken over kanten av bøtta.

- Skål!

De to venninnene smiler. Ikke fordi det er så spesielt å ta vann fra ei bøtte - det har de fleste gjort på en hyttetur - men fordi vannbøtta står på bardisken på et hotell, attpåtil i Norge.

VANN VÆR SÅ GOD: Anette Barth-Nilsen skjenker gjerne vann til Stine Larsen-Frivoll. At det må gjøres på gamlemåten, med øse fra en bøtte, er en ren bonus for de to venninnene. Foto: GJERMUND GLESNES
VANN VÆR SÅ GOD: Anette Barth-Nilsen skjenker gjerne vann til Stine Larsen-Frivoll. At det må gjøres på gamlemåten, med øse fra en bøtte, er en ren bonus for de to venninnene. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Så er da heller ikke Paulsens Hotell i Lyngdal noe helt vanlig hotell.

Tidsreise Da det lille hotellet gjenåpnet for tre år siden, var det enda mer gammeldags enn da det opprinnelig stengte 40 år tidligere - med vilje.

Allerede i telefonen merker du at det er noe helt for seg selv.

I stedet for ringetone kommer du rett til ventemusikk fra sveivegrammofonens tid, og en filmavisstemme leser: «Hjertelig velkommen til Paulsens hotell, en reise i tid».

GAMMEL STIL: Ingen dørkort eller annet tull i den gulmalte resepsjonen til Paulsens Hotell. Her deler Arne Karlsen (27) ut gode, gammeldagse nøkler. Foto: GJERMUND GLESNES
GAMMEL STIL: Ingen dørkort eller annet tull i den gulmalte resepsjonen til Paulsens Hotell. Her deler Arne Karlsen (27) ut gode, gammeldagse nøkler. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Det er nemlig konseptet. Her er ikke historien bare i veggene. Den er overalt. Hele hotellet er en tidsreise, en slags selskapslek der gjestene plutselig er tilbake i begynnelsen av 1900-tallet.

Derfor er det ei bøtte og ikke en vannmugge på kafédisken, kokekaffen står i en kaffelars, og betjeningen går rundt i side, svarte uniformer med gammelt snitt og blondeforklær.  

Ikke bruk potta Og under sengene på hotellets ti rom står det nattpotter. De skal du imidlertid ikke bruke.

- Haha, det er vittig at du skulle spørre om det. I dag morges spurte en av våre ansatte om det er vanlig at gjestene bruker potta. Jeg svarte at jeg aldri har opplevd det. Men det hadde hun, i går, forteller Bent Sandvand, som driver Paulsens Hotell sammen med ektemannen Jimmi Neiiendam.

- Jeg pleier å si at det koster 250 kroner å bruke potta, legger han til.

Hotellsjefen - selv titulerer de to seg for gjæstegivere - forteller at det ikke er første gang gjester lever seg ekstra dypt inn i tidslomma.
 
Ta for eksempel de lange underbuksene som henger i trappa. «Der henger de lange underbuksene hvis du blir kald i natt,» sier Sandvand for spøk når folk sjekker inn.

- En morgen fant vi dem på rommet til en gjest, brukt, humrer han.

Bestemorsfølelse Det er ikke bare for gjestene at tidslomma i det hvite trehuset er spesiell. Også de ansatte merker det med en gang de tar på seg de gammeldagse klærne.

SJEFER FOR DE GODE TIDER: Ekteparet Bent Sandvand (t.v.) og Jimmi Neiiendam har med Paulsens Hotell åpnet sitt andre tidsreise-etablissement sammen. Det forrige var restauranten Simonhuset på Feda i Kvinesdal. Foto: PRIVAT
SJEFER FOR DE GODE TIDER: Ekteparet Bent Sandvand (t.v.) og Jimmi Neiiendam har med Paulsens Hotell åpnet sitt andre tidsreise-etablissement sammen. Det forrige var restauranten Simonhuset på Feda i Kvinesdal. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg neier mye mer enn de fleste. Det blir naturlig. Du skal jo være litt ekstra høflig i den gamle stilen, sier Nelle Utheim (33).

- Det er fantastisk, mener hun.

- Det var som å komme hjem til bestemor, sier Kamilla Larsen (21) om sin første arbeidsdag på hotellet. Hun er egentlig ferdig for kvelden, men har satt seg ned i kafeen for en kaffetår sammen med gjestene.

BARE SE, IKKE RØRE: Det vil si, du kan godt røre nattpotta under senga på rommet. Men det er ikke meningen at du skal gjøre ditt fornødne i den. Uansett hvor mye du må. Foto: GJERMUND GLESNES
BARE SE, IKKE RØRE: Det vil si, du kan godt røre nattpotta under senga på rommet. Men det er ikke meningen at du skal gjøre ditt fornødne i den. Uansett hvor mye du må. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Rundt oss virker både fylkesvei 43 og Lyngdals betongsentrum å ha forduftet. I stedet sitter vi i en lomme av 20-tallsmusikk, ro og kokekaffe.

Stine Larsen-Frivoll forteller at hun er svært fornøyd med valget av overnattingssted.

- Jeg hadde forventninger om at det ville være noe eget. Men ikke at det skulle være så gjennomført.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling