Alt er som på en landsens pub i England, men utenfor er det noe som ikke stemmer

Jungelen rundt har verdens største tetthet av Land Rovere.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

MALAYSIA (Magasinet Reiselyst): - Min far samlet på antikviteter, sier Alex Lee, mens han leder vei gjennom salongen. Med et diskret nikk bort på veggen legger han til:

- Det der er hotellets stolthet. En Louis XIV-klokke fra tidlig 1700-tallet.

TRO KOPI: Da Smokehouse Hotel ble bygd i 1937, ble det utformet nøyaktig som et landsens engelsk vertshus, med tømmerdragere, knirkete tregulv og levende ild i peisen. Foto: MALAYSIA TOURISM
KLIMA FOR TE: I Cameron Highlands, 1500-1800 meter over havet, blir det sjelden varmere enn 25 grader - perfekt for teplantasjer. Foto: MALAYSIA TOURISM
KLIMA FOR TE: I Cameron Highlands, 1500-1800 meter over havet, blir det sjelden varmere enn 25 grader - perfekt for teplantasjer. Foto: MALAYSIA TOURISM
ENGELSK STIL: I likhet med faren Peter (i midten) er Alex Lee og søsteren Laura svorne anglofile. Så hva er mer naturlig enn å posere utenfor hotellet med en dalmatinerhund? Foto: PRIVAT
EKTE VARE: Alex Lee er mer britisk enn en brite og har satt sin ære i at Smokehouse skal holde samme stil. Foto: PRIVAT
BEEF WELLINGTON: Akkurat som på en god gastropub i England, slik skal maten serveres gjestene i Smokehouse Hotel. Beef Wellington med soppsaus, kokte grønnsaker og poteter er fjernt fra Malaysias gatemat. Foto: GJERMUND GLESNES
DESSERT SOM HJEMME: Cameron Highlands er det eneste området i Malaysia hvor de kan dyrke jordbær. Dermed kan du få dessert som denne: Friske jordbær i marengskurv med is på toppen. Foto: GJERMUND GLESNES
GJENNOMFØRT: Den velstelte, grønne hagen, bindingsverket, mosen på taket og de gotiske bokstavene - på Smokehouse Hotel er det lett å glemme at du faktisk er i Asia. Foto: GJERMUND GLESNES
UTEPILS: Du kan ikke bo på et hotell med en så vakker hage uten å bruke den. Heldigvis serverer Anantha Kumar og de andre ansatte gjerne både øl og afternoon tea utendørs. Foto: GJERMUND GLESNES
LILLE-ENGLAND: Byene i Cameron Highlands er relativt stygge. Hovedgata i Tanah Rata er et hederlig unntak, med lave hus som bringer tankene til engelske småbyer. Foto: GJERMUND GLESNES
KAFÉ MED UTSIKT: I kafeen til Sungei Palas Tea Estate går utsikten og smaken perfekt sammen. Teen de serverer er dyrket i de buktende liene tvers overfor terrassen. Foto: GJERMUND GLESNES
HUSETS STOLTHET: Ingen gammelmodig engelsk pub med respekt for seg selv er uten krimskrams langs og på veggene. Og i midten: Et veggur i Louis XIV-stil fra tidlig 1700-tall. Foto: GJERMUND GLESNES

Han sier det på et engelsk like soignert som kjole og hvitt, slik du snakker etter å ha blitt sendt på kostskole som 11-åring. Og interiøret fullfører illusjonen:

På hvite vegger med svart bindingsverk henger medaljonger og malerier i tunge, forgylte rammer. Bjelkene er pyntet med tekanner av kobber og tørkede blomster.

Ute på gulvet går det i tepper og dype sofaer.

HUSETS STOLTHET: Ingen gammelmodig engelsk pub med respekt for seg selv er uten krimskrams langs og på veggene. Og i midten: Et veggur i Louis XIV-stil fra tidlig 1700-tall. Foto: GJERMUND GLESNES
HUSETS STOLTHET: Ingen gammelmodig engelsk pub med respekt for seg selv er uten krimskrams langs og på veggene. Og i midten: Et veggur i Louis XIV-stil fra tidlig 1700-tall. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Alt er som på en litt gammelmodig, landsens pub i England. Bortsett fra én ting:

Smokehouse Hotel ligger i Malaysia, en times kjøring opp i høylandsjungelen Cameron Highlands.

Nesten-England Cameron Highlands var knapt nok bebygd før 1920-tallet, da britiske kolonitjenestemenn utviklet det til en hill station - en kjærkommen lomme av hjemlig klima som imperiets utsendte kunne flykte til når Malaysias tropehete ble for mye.
 
Her i høylandet, 1500-1800 meter over havet, blir det sjelden varmere enn 25 grader. Hvis det da i tillegg er overskyet, føles det nesten som å være hjemme for en engelskmann med hjemlengsel.

Her dyrket de jordbær, salater og andre kjære grønnsaker, og åssidene var og er ideelle for teplantasjer.

TRO KOPI: Da Smokehouse Hotel ble bygd i 1937, ble det utformet nøyaktig som et landsens engelsk vertshus, med tømmerdragere, knirkete tregulv og levende ild i peisen. Foto: MALAYSIA TOURISM
TRO KOPI: Da Smokehouse Hotel ble bygd i 1937, ble det utformet nøyaktig som et landsens engelsk vertshus, med tømmerdragere, knirkete tregulv og levende ild i peisen. Foto: MALAYSIA TOURISM Vis mer

57 år etter at Malaysia ble selvstendig, er området fortsatt noe helt for seg selv. De jungelkledde åsene har for eksempel verdens største tetthet av Land Rovere. Her og der passerer du skilt om selvplukk av jordbær.

- Og en slags uskreven regel sier at alle nye hoteller her må bygges i liksom-tudorstil, selv om de er i 10 etasjer, forteller jungelguide K. Selvarajoo, som ikke er synlig begeistret for akkurat det.

Pub med rom Smokehouse Hotel derimot, er som selve rosinen i plumpuddingen. Da det ble bygd i 1937, ble det utformet nøyaktig som et landsens engelsk vertshus:

Inngangsdøra førte rett inn til baren som også var resepsjon, og overalt var gjestene omgitt av synlige tømmerdragere, knirkete tregulv og levende ild i peisen.

Siden da har resepsjonen blitt lagt om. Men fortsatt er det så gjennomført «Old Blighty» at du kan ta deg i å lete fram pundsedlene i stedet for Malaysias ringgit.
 
Akkurat det setter Alex Lee, opprinnelig fra Singapore, stor ære i. Han forteller at alt interiør er kjøpt i Europa. Og på menyen står regnbueørret, lammeskank og Beef Wellington.

Britisk kjøkken - Kjøkkenet vårt er rent britisk. Ikke noe fransk, italiensk, kontinentalt, sier han så det ikke bare føles som en opplysning men som en garanti.

- Sconesene våre er berømte. Oppskriften er fra 1940-tallet, og de var kjent som «de beste øst for Suez». Vi serverer dem slik de skal være, sprø og smøraktige. Overalt ellers i Malaysia er de svampete, fortsetter han, før han serverer den kanskje mest kjærkomne opplysningen for tweedfolk:

Hotellet er eneste sted i det muslimske landet som serverer ekte bacon, av svin.  

- Og vi har en hel side i menyen med puddings, legger han til.

Hagepryd Også hotellets hage er britisk country style på sitt beste, med velstelte blomsterbed og duftende urter overalt.

- Her er rosmarinen. Kjenn med hånda slik. Og lukt, oppfordrer Alex Lee.

Her kan kokken bare ta med saksa ut og klippe, noe han også gjør. Så langt unna Englands torvtak og steingjerder krever det nemlig innsats å være britisk helt ut til slipsspissen.

DESSERT SOM HJEMME: Cameron Highlands er det eneste området i Malaysia hvor de kan dyrke jordbær. Dermed kan du få dessert som denne: Friske jordbær i marengskurv med is på toppen. Foto: GJERMUND GLESNES
DESSERT SOM HJEMME: Cameron Highlands er det eneste området i Malaysia hvor de kan dyrke jordbær. Dermed kan du få dessert som denne: Friske jordbær i marengskurv med is på toppen. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

- Vi lager alt fra bunnen. Ikke bare fordi det smaker bedre, men også fordi vi er i Cameron Highlands. Det er vanskelig å få tak i ting, sier Alex Lee.

Som også har det perfekte botemiddel på den uunngåelige ventingen når maten lages på gamlemåten: Gjestene setter seg bare i baren med en pint. Akkurat som i England.