FULLT KAOS: - Særlig i begynnelsen av skoleåret kan SFO virke kaotisk, sier Aktivitetsskole-leder Mara Acantalicio. Foto: Geir Dokken Photography
FULLT KAOS: - Særlig i begynnelsen av skoleåret kan SFO virke kaotisk, sier Aktivitetsskole-leder Mara Acantalicio. Foto: Geir Dokken PhotographyVis mer

Alt klart for villere lek, mindre oversikt og mer kaos

Eller? Sjekk hva du bør vite om SFO-starten.

Mange starter på SFO før skolestart. Det kan bli en brå overgang fra barnehagen.

SFO er blitt kritisert for å være en oppbevaringsanstalt for barn, for å mangle pedagogisk tilbud og kvalifiserte ansatte.

- Leken kan nok bli litt vill på SFO. Det skyldes vel at barna ser på det som et frislepp etter at skolen er slutt, sier trebarnspappa Frode Reime.

- Og selv om kvalitet og innhold kan variere fra SFO til SFO, er nok mangelen på voksenressurser et generelt problem.

Mindre oversikt Reime tror den største forskjellen fra å være barnehageforelder til å bli SFO-forelder, er å kunne takle at alt er litt mindre oversiktlig.

- Ungene flyr ut og inn hele tiden, og de ansatte kan ikke alltid vite nøyaktig hvor barnet ditt befinner seg. Dette er en prosess der man gradvis må venne seg til at voksne ikke overvåker barna hele tiden, sier Reime.

Merk alle klær Trebarnsfarens beste tips er å merke alle klær.

- Når barna beveger seg fra garderoben på skolen og til SFO, er min erfaring at de ofte mister ting på veien. Ved henting kan det bli mange turer mellom de ulike garderobene.

Forstår reaksjonene - Jeg tror SFO har fått bedre struktur og orden enn før, mange steder. Likevel forstår jeg at foreldre reagerer. Det kan virke kaotisk, sier Mara Acantalicio, leder ved Aktivitetsskolen på Møllergata skole i Oslo.

- Dette gjelder særlig i starten av skoleåret, når nye barn begynner og skal inn i nye rutiner - som å få mat og være med på ulike aktiviteter. Vi skal være en serviceinstitusjon, og gjøre at det blir så enkelt som mulig å være forelder.

Færre voksne Mara Acantalicio mener mengden barn på ett sted er den største overgangen fra barnehagen til SFO.

- Dessuten er det færre voksne per barn, og barna oppholder seg på et større friområde, forklarer Acantalicio.

- Foreldre som kommer for å hente, kan oppleve å ikke finne barnet sitt med en gang. Selv om SFO-ansatte til enhver tid skal ha kontroll på hvor barna er, kan situasjonen virke skremmende og uoversiktlig.

Ingen barnehage Acantalicio opplever at enkelte foreldre har urealistiske forventninger til hva SFO skal være. - Mange tror dette er en forlengelse av barnehagen. Vi må derfor være flinke til å informere foreldre om hva vi skal være og hvilke rutiner vi har, sier hun.

- Foreldrene, på sin side, må bruke tid på å snakke med barna om hva som skiller SFO fra skolen og barnehagen. Barna må forklares at de møter andre voksne og andre regler, sier Acantalicio.

- I tillegg bør foreldre gi de ansatte på SFO god informasjon om barnet deres, slik det er naturlig å gjøre både til skolen og barnehagen.

Informer de ansatte Hvis barnet ditt ikke klarer å gå på do alene, synes det er spesielt skummelt å begynne på skolen, er allergisk eller sliter med noe, er dette informasjon som SFO- ansatte trenger.

- Vi er sammen med barna mange timer om dagen, og trenger kunnskap for å kunne ta spesielle hensyn, sier Acantalicio.

- For øvrig vil jeg oppfordre foreldre til å si ifra hvis det er noe de er misfornøyd med.

Begynn før skolestart Har man mulighet, kan det være lurt å la barn begynne på SFO en uke eller to før selve skolen starter.

MER SELVGÅENDE: - Man må venne seg til at voksne ikke overvåker barna hele tiden, sier Frode Reime, pappa til Johannes (7) og to andre barn. Foto: Geir Dokken Photography
MER SELVGÅENDE: - Man må venne seg til at voksne ikke overvåker barna hele tiden, sier Frode Reime, pappa til Johannes (7) og to andre barn. Foto: Geir Dokken Photography Vis mer

- Skolestarten blir gjerne litt mykere på denne måten. Barna får anledning til å bli litt kjent med lokalene, de SFO-ansatte og kanskje noen andre barn, forklarer Acantalicio.

- Vårt inntrykk er at barn blir veldig slitne den første tiden etter at de begynner på skolen. Dagene er lange, og de må forholde seg til veldig mange nye mennesker og regler.

Les også:
Tips til vellykket skolestart
Dette bør barnet ditt kunne til skolestart
Her er metoden som virker mot tidsklemma
5 grep som får slutt på sutringen
Vi møtte John Arne Riise i hans nye luksusvilla

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.