Alt om helsa i ny nettportal

Enklere oversikt over fastlege, egenandeler og vaksiner? Det får du i den nye helseportalen.

SAMLER HELSEHVERDAGEN: Helse og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen viser frem hvordan den nye helseportalen på nett vil se ut. —Det er viktig at man får samlet opplysninger om alle rettigheter man har som pasient, men også at man får oversikt over det dagligdagse som hvor mye man har lagt ut i egenandel, sier hun. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
SAMLER HELSEHVERDAGEN: Helse og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen viser frem hvordan den nye helseportalen på nett vil se ut. —Det er viktig at man får samlet opplysninger om alle rettigheter man har som pasient, men også at man får oversikt over det dagligdagse som hvor mye man har lagt ut i egenandel, sier hun. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Enkelt bytte av fastlege og sykehus. Etter hvert oversikt over barnas vaksiner og hva du har betalt i egenandel.

Dette er noen av funksjonene du vil få tilgang til i løpet av året, når den offentlige helseportalen Helsenorge.no åpnes i juni.

- Vi mener det vil gjøre brukerne av helsetjenestene mer i stand til å ta ansvar for egen helse. Folk er interesserte i dette, og vi ønsker å stimulere til at de får et enda mer bevisst forhold til mulighetene som finnes, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

De neste åra vil du få tilgang til stadig flere opplysninger om deg selv, etter hvert også din egen pasientjournal.

Ny stortingsmelding
Bedre digitale løsninger er en av nøklene for å gjennomføre Samhandlingsreformen i helsesektoren, og Helsedepartementet jobber nå med en ny stortingsmelding om eHelse. Den skal legges fram våren 2012.

- Vi skal lage en oversikt over hva som trengs av IKT-løsninger, og hvor det mangler gode systemer. Det vil både handle om hvordan man samarbeider internt i helsevesenet og utad mot innbyggerne, sier Strøm-Erichsen.

Et av prosjektene er den såkalte nasjonale kjernejournalen. Den skal inneholde nøkkelopplysninger om din helse for deg selv og for helsepersonell, og Strøm-Erichsen mener den vil bli det aller viktigste å utvikle framover.

- Her skal det finnes de opplysningene som helsetjenesten og du selv trenger om din helseAlle detaljer behøver ikke å stå her, men diagnoser og opplysninger om allergier eller medisiner er blant de viktigste, sier Strøm-Erichsen.

- Trygge løsninger
Kjernejournalen fører til mange spørsmål om personvern og datasikkerhet, og vil kreve en lovendring. Det er viktig at folk er trygge på sikkerheten, mener statsråden.

- Du vil få anledning til å reservere seg mot å bli registrert i kjernejournalen. Men det er også sikkerhetsfordeler med å ha datasystemer. Når kjernejournalen er på plass, vil man kunne se hvem som har vært inne og sett på den, noe som ikke har vært mulig å få oversikt over tidligere, sier Strøm-Erichsen.

Totalt er det satt av om lag 150 millioner kroner fra sentralt hold til prosjekter knyttet til eHelse i 2011, og regjeringen vil satse mer penger på området.

Fakta om helseportalen

• I juni lanseres den nasjonale helseportalen helsenorge.no, som skal være en samlet inngangsport til helsetjenesten på nett.

• Portalen skal i første omgang rette seg mot befolkningen, men skal over tid også rette seg mot helsepersonell, med ulike tjenester og innhold.

• Du logger på portalen med MinID. Ulike funksjoner vil ha ulikt sikkerhetsnivå og ulike løsninger for pålogging.
Kilde: Helsedepartementet, Helsedirektoratet

Selve portalen har det kostet 30 millioner kroner å utvikle. I juni kommer første versjon av helseportalen, og så vil det komme nye tilbud etter hvert som de blir klare.

—Dette er den eneste fornuftige måten å gjøre dette på. Hvis vi venter til alle løsninger er klare, kommer vi aldri i mål. Dette er en tjeneste som er sterkt etterspurt av folk, og vi får allerede i første versjon på plass informasjon som er spesiell for hver enkelt bruker, sier Strøm-Erichsen.

En kommende funksjon på helseportalen er timebestilling hos fastlegen. Strøm-Erichsen mener det er en mulighet å få til konsultasjoner med fastlegen over nettet på sikt.

—At mer kan skje elektronisk, vil også frigjøre tid for fastlegene. Dette endrer vår måte å forholde oss til helsepersonell på, mener hun.

Må være oppdatert
President Torunn Janbu i Den norske legeforening mener det er viktig å utvikle kjernejournalen trinnvis over tid, og begynne med den mest nødvendige informasjonen.  

- Det er viktig at de som har behov for informasjonen kan stole på at opplysningene er korrekte og oppdatert. Det er bedre å utelate informasjon som det er vanskelig å vite om man kan stole på. Opprettelsen av  kjernejournal forutsetter i tillegg at personvern og datasikkerhet er ivaretatt, sier Janbu.  

Hun mener det er bra at pasientene er blitt flinkere til å skaffe seg kunnskap om sykdommer og behandling selv.  

- Men det er viktig å huske at  ikke   alle har like muligheter til å skaffe seg informasjon fra nettet. Vi må være oppmerksomme på at ikke helseforskjellene øker på grunn av dette, sier hun.

Sensitive opplysninger
- Helseopplysninger er sannsynligvis de mest sensitive vi har, og det er ingen områder som har like strenge sikkerhetskrav som her. Når det lages nye løsninger, som helseportalen eller kjernejournalen, er dette helt sentralt, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet. 

Han ser at det er behov for en kjernejournal med viktige opplysninger, og er positiv til prosjektet.  

- Det finnes måter å gjøre dette på som ivaretar personvernet, men vi må sikre at informasjonen som er tilgjengelig er korrekt og oppdatert. Det er viktig å ha systemer som styrer tilgangen, og som loggfører hvem som har sett opplysningene. Pasienten må også ha en medbestemmelsesrett, og må kunne velge å være med eller ikke, sier Thon.

Her er funksjonene

Fra juni 2011
1. Selvbetjeningstjenester
Integrering av eksisterende selvbetjeningsløsninger, som bytte av fastlege, bestille europeisk helsetrygdekort og Fritt sykehusvalg

Mine eResepter vil bli tilgjengelig for dem som bor i områder der eResept innføres. Innføringen er planlagt å starte i noen fylker allerede fra våren 2011.

2. Helsetjenester
Veiviser til organisering, behandlingstilbud, -institusjoner, adresser o.l. slik at du kan henvende deg til rett sted.

3. Helse og sunnhet
Råd og veiledning for god helse og forebygging av sykdom.

4. Helserettigheter
Oversikt over dine rettigheter som pasient.

5. Sykdom og behandling
Kvalitetssikret informasjon om sykdommer og legemidler.

Trolig i løpet av 2011
Mine egenandeler: Oversikt over innbetalte egenandeler og frikortgrense.

Mine vaksiner: Oversikt over barnas og etter hvert egne vaksiner.

Prosjekter på gang
Utvikling av kjernejournal med den viktigste informasjonen om deg som pasient. Skal være tilgjengelig for pasienter og helsepersonell (2012-2013).

Innsyn i din pasientjournal.

Pasientnettverk, egne samtalerom på nettsida.

Timebestilling på nett hos fastlegen din.

Oversikt over flere kvalitetsindikatorer for behandlingsstedene: hvor fort får man behandling, hvor mange korridorpasienter sykehusene har, etc.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer