Altfor mange gjør den dumme tabben. Her er «universets beste grilltips»

Høy temperatur gjør ikke alltid susen.

GRILLMESTER: Norsk-amerikaneren Craig Whitson løser flammeproblemet ved hjelp av en kald sone på grillen. - Alle råvarer fortjener å bli behandlet individuelt, sier han. - Du griller ikke en biff på samme måte som du griller en hel laks. Foto: ALF OVE HANSEN
GRILLMESTER: Norsk-amerikaneren Craig Whitson løser flammeproblemet ved hjelp av en kald sone på grillen. - Alle råvarer fortjener å bli behandlet individuelt, sier han. - Du griller ikke en biff på samme måte som du griller en hel laks. Foto: ALF OVE HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Fyrer du opp hele grillen? Det bør ingen gjøre, sier Craig Whitson, også kjent som grillkongen.

Mange av oss fyller på med kull eller skrur på det vi har av gassbluss og og griller når grillen er varm.

Det er altså feil. - Å aldri fyre opp hele grillen er så viktig at jeg kaller det «universets beste grilltips», sier Whitson som har holdt utallige grillkurs og utgitt flere grillbøker.

Han understreker at aldri betyr aldri, ikke «en gang iblant», «annenhver gang» eller «når det måtte passe».

Kald sone Aldri tenne alle blussene, aldri fylle opp med kull. Hvorfor? Fordi du trenger en kald, eller bedre sagt en mindre varm sone.

Whitson er ikke snauere enn at han mener maten bør ligger mer i den kalde sonen enn i den varme.

Jan Ivar Nykvist, grillkokk og aktuell med grillboka «Glød», følger opp.

- Det er i den kalde sonen vidunderet skjer, sier han.

På norske terrasser blir grillene større og større, men vi utnytter dem ikke til fulle.

Ingen har lært oss samspillet mellom direkte og indirekte grilling.

Ditt instrument Du kan sammenlikne grillen med et piano. Uten de mørke tonene blir det ikke noe greie på de lyse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer