Anbefaler kjepp til å slå barna med

Norsk bokhandel selger bøker som instruerer foreldre i hvordan de skal straffe barna. - Vi har ingen manuell kvalitetssjekk på bøkene, sier bokhandleren.

GAMMELDAGS DISIPLIN: I Norge er det ulovlig å slå barn. Men du kan få kjøpt bøker som oppfordrer til det i norske nettbokhandeler.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
GAMMELDAGS DISIPLIN: I Norge er det ulovlig å slå barn. Men du kan få kjøpt bøker som oppfordrer til det i norske nettbokhandeler. Illustrasjonsfoto: Colourbox.noVis mer

«Kjeppen driver ut galskapen og erstatter den med visdom». Bøkene som i Guds navn oppfordrer foreldre til å bruke fysisk vold som et ledd i barneoppdragelsen, kjøpes enkelt i norske nettbokhandeler. I løpet av få dager kommer boka med en regning på 113 kroner i posten.

Til tross for at mishandling av barn har vært forbudt ved lov i Norge siden 1987, altså i 25 år , er det ingen sak å få tak i bøker der oppskriften på hvordan man som foreldre kan tukte barna med slag og dask, finnes.

Må få straff «Når et barn med vilje trosser sin foreldres beskjed, må han få anledning til å angre på det. Han må få erfare en straff som går dypere enn ord og logiske argument». Sånn rettferdiggjør forfatterne Tedd og Margy Tripp barnemishandling i sine to foreldrebøker «Instructing A Child's Heart» og forgjengeren «Shepherding A Child's Heart».

Førstnevnte er den nyeste boka som selges i blant annet nettbokhandelen Adlibris.no, som er Nordens største nettbokhandel. Også den internasjonale bokhandelen Amazon.com selger den omstridte boka.

Anbefaler kjepp I boka finnes en instruksjon for når og hvorfor det er riktig å slå barna sine - alt sammen med flittige henvisninger til Bibelen. Forfatterne anbefaler blant annet foreldrene å slå barna med kjepp.

- Kjeppen, eller et annet objekt, fremmer en atmosfære av nærhet og åpenhet mellom foreldrene og barnet, skriver forfatterne. I en punktliste som beskriver hvordan det skal gjøres - og avslutte det hele med en bønn. Forfatterne sier i boka at det er ok å true med straff dersom barna ikke responderer med beklagelse når de har gjort noe galt. Boka sier at ikke bare er rising av barna ok, men også nødvendig og anbefalt av Bibelen.

- Vårt mål med denne disiplinen er å nå inn til barnets hjerte. Konsekvensene skal ikke bare endre oppførsel, men nå inn i hjertene. Fysisk disiplin skal brukes når barnas oppførsel trenger en korreks. Det kommer i tillegg til daglig oppdragelse og irettesettelse. Forfatterne skriver at dagens foreldre ofte ser etter raske løsninger i barneoppdragelsen. De vil ha "Quick-fix-løsninger" som ordner opp raskt. De mener at foreldrene i tillegg til konkrete tips til hva de skal si og gjøre, trenger et solid grunnlag basert på Bibelen for å ta de riktige beslutningene på lang sikt.

Til salgs i Norge Bøkene gis ut av det amerikanske, kristne forlaget Shepherd Press. Norske, og svenske nettbokhandlere, som for eksempel Adlibris og Bokus, selger bøkene. Boka er oppfølgeren til «Shepherding a Child's Heart», som kom ut 13 år før oppfølgeren i 2008.

Uetisk Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo mener at det er forkastelig at en bok som oppfordrer til å slå barn, selges i Norge.

- Første gang jeg hørte om boka, trodde jeg ikke mine egne ører. Det er uetisk å utgi en bok som oppfordrer til lovbrudd, sier han. Ulvund har skrevet mange bøker om barneoppdragelse.

Rising av barn Ingen vet med sikkerhet hvor stort problemet med slag og rising av barn som et ledd av oppdragelsen er i Norge.

- For en tid tilbake var jeg på et nettmøte om temaet rising av barn. Da ble jeg forskrekket over hvor mange som forsvarte at det å slå barn var en grei oppdragelsesmetode. Antagelig er problemet størst blant innvandrerfamilier, men det finnes i alle typer familier, sier Ulvund.

Forkastelig Psykolog Egil Launes, sier at oppfordringene i denne amerikanske boka bryter med norsk lov. Han er blant annet forfatter av boka «Foreldrehjelpen».

- Det bryter også med den alminnelige oppfatningen av hvordan barn skal ha det, uansett om man har et religiøst eller humanistisk grunnsyn. Det er helt forkastelig å utgi en bok som oppfordrer til å slå barn i oppdragelsesøyemed, sier Launes. Han sier at det finnes eksempler på at barn i Norge blir utsatt for fysisk og psykisk vold, men dette generelt er knyttet til at foreldre går over streken og bryter loven.

Anbefaler kjepp til å slå barna med

Vold i hjemmet er vanskelig å oppdage, men tallet på barn som opplever vold hjemme er ganske høyt.

Barn kan være vitne til vold mellom foreldrene, og selv bli utsatt for vold. Flest fedre slår. Halvparten av fedre som slår mødre, slår også barn, viser statistikk.

Barna slår selv - Vold genererer frykt og hevntanker og er ydmykende. Barn som selv opplever å bli slått, tyr lettere selv til vold. De kopierer foreldrenes metode. I mange tilfeller brukes vold i oppdragelsen fordi mamma eller pappa ikke mestrer rollen på annen måte. Barn som både opplever at foreldrene er glade i dem, og samtidig utsettes for vold, får et ambivalent forhold til foreldrene. Det er også mye uforutsigbart i å bli slått, det skjer gjerne uten forvarsel, sier Egil Launes.

Oppdragelse av barn er et kulturavhengig fenomen.

- Mitt inntrykk er at barn har bedre rettigheter i Norden enn for eksempel sør i Europa. På ferieturer rundt Middelhavet er det ikke uvanlig å se barn få en ørefik på offentlige steder, sier han.

Driver bokhandel - ikke sensur Boka er ingen bestselger i de nordiske landene.

- Det er få av våre nordiske kunder som har kjøpt boka «Instructing a Child's Heart», sier Beathe Melsnes, leder av Adlibris Norge.

- Vi kjøper inn bøker fra store og velrenommerte distributører, grossister og forlag i mange land, blant annet USA, England, Tyskland, Sverige, Danmark, Norge og Finland. Vi har valgt å tilby alle titlene som våre utvalgte leverandører til enhver tid har på lager. Vi har ingen manuell «kvalitetssjekk» på bøkene vi tilbyr. Dette med bakgrunn i at det i Norge og ellers i Norden er ytringsfrihet og trykkefrihet. Det blir umulig for oss å skulle gå inn og bedrive sensur. Hvor skulle grensene settes? Tenk på alle de ulike politiske ståstedene som finnes for eksempel, sier Melsnes. Hun understreker at bokhandelen ikke på noen måte stiller seg bak innholdet i den omtalte boka.

- Vi har ingenting med utgivelsen å gjøre, og vi markedsfører selvsagt ikke boka overhodet. Men vi er ingen sensurinstans, vi er en bokhandel på internett.

Les også:
I denne luka leveres nyfødte
Graviditet er gevinst i lotteri
Dette kan du gjøre hvis barnet ditt blir mobbet

ANBEFALER Å BRUKE KJEPP: Disse bøkene instruerer foreldre i hvordan de bør straffe barna. Bøkene får du kjøpt på nettbokhandelen Adlibris.no. Foto: Forlaget
ANBEFALER Å BRUKE KJEPP: Disse bøkene instruerer foreldre i hvordan de bør straffe barna. Bøkene får du kjøpt på nettbokhandelen Adlibris.no. Foto: Forlaget Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.