LITEN: Sony Ericsson Xperia Mini er den minste fra Sony Ericsson i år.  FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no
LITEN: Sony Ericsson Xperia Mini er den minste fra Sony Ericsson i år. FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.noVis mer

Android i miniformat

Lav vekt og masse muskler.

Sony Ericsson høstet mye applaus for sin minimobil Xperia X10 Mini i fjor. Og nå er oppfølgeren her. De har kuttet i modellnavnet, og enkelt og greit gitt den navnet Xperia Mini.

Det som gjør denne telefonen spesiell er at det er den minste av alle Android-telefonene som er blitt lansert i år.

Vi forelsket oss i forgjengeren på grunn av den beskjedne størrelsen, men irriterte oss også over at skjermen var veldig liten og at telefonen ble treg over tid.

Xperia Mini har heldigvis fått noen naturlige oppgraderinger vi setter stor pris på.

For det første har den fått en større skjerm. Den har vokst fra 2,4 til 3 tommer, og oppløsningen har økt. Dette gjør telefonen mer praktisk til surfing, og du får nå et skikkelig skjermtastatur.

Sprek maskinvare Maskinvaren i telefonen er den samme som du får i toppmodellen Xperia Arc. Det merkes godt. Xperia Mini er rask i responsen, og har kraft nok til alt fra Flash-video til spill.

Dette merker du spesielt når du bruker kameraet. Bildene lagres nesten umiddelbart, og telefonen er klar for å ta nytt bilde på ultrakort tid. Bildene blir rimelig gode, men ikke så gode som på toppmodellen Arc.

Sony Ericsson har også oppdatert menysystemet. Forgjengeren hadde en veldig begrenset startskjerm, men nå kan du legge til snarveier og flere widgeter på startskjermene. I hjørnene av startskjermen finner du snarveisikoner til funksjoner du bruker ofte, og du kan legge til flere i samme hjørne. Dette fungerer veldig bra.

BEGRENSET: Skjermoppløsningen blir i laveste laget når du surfer på "vanlige" nettsider.  FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no
BEGRENSET: Skjermoppløsningen blir i laveste laget når du surfer på "vanlige" nettsider. FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no Vis mer

Vi liker også lyden i musikkspilleren, og at telefonen har alt vi forventer på teknologifronten. Dette inkluderer rask internettilgang.

Ulempene merkes Samtidig er det saker og ting vi ikke liker så godt med Xperia Mini.

Det viktigste er at skjermstørrelsen gjør spesielt surfing upraktisk. Du må som regel zoome et stykke inn i siden for å kunne lese tekst, og opplevelsen når vi navigerer i sider er at vi titter gjennom et lite hull. Skal du surfe mye er det bare å se seg om etter en annen telefon.

Skjermstørrelsen legger også begrensninger på hvor bra enkelte apps og spill fungerer, og hvor lenge du orker å se på video.

Batteriet er vi heller ikke videre begeistret for. Tross liten og relativt lavoppløst skjerm må denne telefonen lades hver kveld.

Likevel: At skjermen er liten er et kompromiss du rett og slett må leve med på en så liten telefon som dette.

Og per i dag finnes det ingen små telefoner som er så bra utstyrt som Xperia Mini når det kommer til maskinvare. Denne telefonen sparker godt fra seg tross sin beskjedne størrelse.

Det eneste reelle alternativet er HTC Wildfire S, som har svakere maskinvare, mindre minne og høyere pris.

MER KRUTT: Xperia Mini (høyre) er betydelig oppgradert siden i fjor.  FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no
MER KRUTT: Xperia Mini (høyre) er betydelig oppgradert siden i fjor. FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no Vis mer

Om du syns tre tommer blir i minste laget anbefaler vi deg å ta en titt på Sony Ericsson Xperia Neo.

Vil du ha fullt tastatur er Xperia Mini Pro, som er samme telefon bare med utskyvbart tastatur, også verdt å vurdere.

Om du skulle være ute etter en telefon med større skjerm kan du ta en titt på en av de svært mange telefonene som er lansert til nå, eller de som er på vei.

Xperia Mini er uansett den aller beste av de minste telefonene på markedet. Så lenge du har ulempene med liten skjerm i bakhodet har vi ingen problemer med å anbefale denne telefonen.

Les den fullstendige testen av Xperia Mini hos Mobili.no

LES OGSÅ:

Test av Sony Ericsson Xperia Arc

Slik velger du riktig smartmobil

Fem lommevennlige telefoner

Mobilene som tåler juling

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.