Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Charterferie:

Angrer du på sydenturen? Ny lov kan gi deg pengene tilbake

Men reiseselskapene synes det er urettferdig.

Endrer pakkereiseloven: Barne- og likestillingsdepartementet jobber med forandringer i pakkereiseloven. Det liker Forbrukerrådet godt og reiseselskapene dårlig. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Endrer pakkereiseloven: Barne- og likestillingsdepartementet jobber med forandringer i pakkereiseloven. Det liker Forbrukerrådet godt og reiseselskapene dårlig. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist sommer fikk Norge ny pakkereiselov for å sikre rettighetene til reisende. Men Stortinget var ikke helt fornøyd og ba regjeringen fremme et nytt forslag om å innføre en angrerett på pakkereiser.

Og samtidig å sørge for reisegaranti for transportdelen av en pakkereise.

Nå får de full støtte fra Forbrukerrådet. Mens reisearrangørene protesterer.
Dersom angreretten innføres vil det bety at behovet for avbestillingsforsikring kan bli borte.

Den nye pakkereiseloven ble innført 1. juli og gjorde at reisende kunne få tusenlapper tilbake etter ferien.

Les også: Slik kan du sjekke om du har tusenlapper til gode etter flyreisen.

Dette vil de ha ny lov

Støtter ny pakkereiselov: Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet.
Støtter ny pakkereiselov: Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet. Vis mer

- Forbrukerrådet støtter forslagene om at det skal stilles reisegaranti for transport som inngår i en pakkereise. Dette bør gjelde uansett om transportdelen av pakkereisen foregår med ordinær rutetransport sammen med passasjerer som ikke deltar på pakkereisen, eller med chartertransport hvor det bare sitter pakkereiseturister, sier Pia C. Høst, leder av forbrukerdialog i avdeling for kommunikasjon og digitale tjenester

Dette betyr at alle passasjerer i et charterfly – uavhengig av om du har kjøpt reisen som en pakkereise eller bare flyreise - har de samme rettighetene.

- Vi er sterkt kritisk til en slik ordning, da den bare vil ramme «arrangører». Dersom det innføres et krav til å stille reisegaranti bør det omfatte alle som selger en flyreise fra Norge, skriver Astrid Bergmål, leder for bransjearbeidet til leder for Virke Reiseliv i sitt høringssvar til Barne- og likestillingsdepartementet.

- Vi stiller oss bak Virkes høringssvar, sier Siri Røhr-Staff Informasjonssjef i Ving Norge. Det samme gjør Beatriz Rivera i Apollo.

Drømmeturen: Nordmenn elsker charterturer til syden. Nå skal pakkereiseloven endres for å sikre de reisende enda bedre. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Drømmeturen: Nordmenn elsker charterturer til syden. Nå skal pakkereiseloven endres for å sikre de reisende enda bedre. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Særregler og ulemper

«Vi viser og slutter oss her til det departementet helt riktig beskriver i sitt høringsnotat: «nasjonale særregler være en konkurranseulempe for norske arrangører som skal konkurrere både nasjonalt og over landegrensene.
Flyselskap og utenlandske reisearrangører vil forutsetningsvis kunne selge rimeligere flybilletter til reisende enn norske reisearrangører dersom bare de sistnevnte må stille reisegaranti ved salg av en flybillett.», skriver bransjeorganisasjonen Virke, som foreslår å etablere et reisegarantifond for flyreiser etter inspirasjon fra den danske modellen.

Danmark er foreløpig det eneste landet i Europa som har noe form for reisegaranti for flytransport, eller såkalt «seat-only», som ikke er en del av en pakkereise.

Angrerett

- Vi støtter også forslaget om å innføre en 14 dagers angrerett på pakkereiser, som er kjøpt utenom faste forretningslokaler. Angreretten er ment å fungere som sikkerhetsventil mot avtaler som inngås i situasjoner der man lett kan påvirkes til å handle på impuls, og der man har liten mulighet til å søke informasjon eller sammenlikne priser. Noe som ofte kan skje med salg over telefonen eller på stands, sier Pia C. Høst videre.

Det er foreløpig uklart om angreretten skal gjelder bestillinger via internett, eller om det bare gjelder salg på messer, salgsarrangement etc.

Land som Hellas, Tyskland, Kroatia og Østerrike har allerede slik angrerett

«I dag er det ikke angrerett på avtaler om pakkereiser, verken i angrerettloven eller i pakkereiseloven. Med angrerett forsvar vi en rett til å si seg løs fra en avtale som er inngått ved fjernsalg eller salg utenom faste forretningslokaler, uten å måtte oppgi noen grunn. Fjernsalg er typisk avtaler inngått via Internett eller telefon, mens eksempler på avtaler inngått utenom faste forretningslokaler typisk er avtaler inngått på messer, dørsalg eller i salgsmøter.», skriver Barne- og likestillingsdepartementet i høringsuttalelsen.

Gratisreise-bløffen

Forbrukertilsynet forteller at de gjennom sine tilsyn opplever at pakkereiser som selges utenfor fast utsalgssted, typisk skjer på salgsmøter eller liknende samlinger.

Eldre er ofte en viktig målgruppe og reisene kan framstilles som gratis, som en premie, eller med en lav inngangssum.

Slike tilbud kan framstå svært forlokkende, mens mindre fordelaktige sider blir underkommunisert.

Populært: Gran Canaria er fortsatt mange nordmenns feriefavoritt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Populært: Gran Canaria er fortsatt mange nordmenns feriefavoritt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

I forslaget ønsker Forbrukerrådet og Barne- og likestillingsdepartementet 14 dagers angrefrist som skal gjelde helt fram til reisen har startet. Og du skal uten å måtte oppgi grunn få alle pengene, inklusive gebyr, tilbakebetalt snarest mulig.

Angrefristen skal gjelde 14 dager fra den dag avtalen om tjenesten ble inngått. Dersom reiseselskapet ikke gir forbrukeren opplysninger om angreretten, utløper angrefristen 12 måneder etter utløpet av den opprinnelige angrefristen, men likevel 14 dager etter den dagen forbrukeren mottok opplysningene.

Kortere angrefrist

- Vi tilbyr allerede 1 ukes angrerett når reisen selges i lang tid før avreise. Hos oss kan du kostnadsfritt endre eller avbestille reisen din innen 7 dager fra bestilling og få hele depositumet tilbake. Åpent kjøp forutsetter at det er mer enn 42 dager til avreise. Åpent kjøp gjelder ikke reiser med rutefly, cruise eller når det er bestilt ekstra kapasitet på hotellet, sier Siri Røhr-Staff.

- Særregler som skaper hindringer som svekker konkurranseevnen til norske reiselivsaktører og som til sjuende og sist vil kunne ramme både tilbudet og valgfriheten til de reisende i det norske markedet bør unngås, mener bransjeorganisasjonen Virke.

Virke mener, på sin side, av avbestillingsreglene i pakkereiseloven er tilstrekkelig for at de reisende kommer seg ut av en avtale.

Protest

«Stortinget har anmodet om at det innføres en angrerett på pakkereiser. Stortinget har ikke anmodet Regjeringen om å fremme forslag om å innføre en angrerett på flyreiser, heller ikke såkalt «seat-only». Det vil også̊ være urimelig om det skal gis en angrerett for flyreiser solgt av en arrangør, når det ikke finnes en tilsvarende angrerett for flyreiser generelt», mener Astrid Bergmål og Virke Reiseliv

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!