Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Anna ble gravid som fjortenåring etter sex med en klassekamerat

Ble rådet til å ta abort, deltar nå i tv-serien «Unge mødre».

UNGDOM OG MAMMA: I høst kan du se Anna og Michelle i tv-programmet «Unge mødre» på FEM.   FOTO: Simon Overas
UNGDOM OG MAMMA: I høst kan du se Anna og Michelle i tv-programmet «Unge mødre» på FEM. FOTO: Simon Overas Vis mer

Anna Rasmussen er 14 år gammel. Hun går i niende klasse, og fyller dagene med filmkvelder med venninner, skole og lekser, klær og sminke. Hun er en typisk tenåringsjente, hvis største bekymring er tentamen. Men så skjer det som ikke skulle skje - hun blir gravid. Hun er ikke alene om å bli ung mor. Line Emilie Sundqvist Gjørtz (21) ble gravid som 17-åring.

Sjokk av graviditetstest «November 2010 viste testen positiv. Da var jeg 14 år. 14 år og 5 måneder. Jeg var gravid! Smerten jeg følte inni meg kan ikke beskrives. Jeg følte at jeg hadde skuffet familie, venner og ikke minst meg selv! Jeg var livredd for hva som skulle skje. Hva ville folk si?»

Slik beskriver hun den dagen hun fant ut at hun var gravid, på bloggen mammatilmichelle.blogg.no.
 
Sex med klassekamerat Sammen med en venninne hadde hun kjøpt en graviditetstest etter skolen. Mamma Wenche Rasmussen (43) hadde kommet med kommentaren «Du er vel ikke gravid?» på en hyttetur datteren løp på toalettet i ett sett. Wenche tenkte ikke noe mer over det. Selvsagt var ikke Anna gravid.

Hun var jo bare 14 år, og hadde ikke kjæreste engang.

Men kommentaren fikk Anna til å tenke. Hun hadde jo hatt sex med en kamerat i klassen - kunne hun vente barn?

- Jeg tok en test bare for å sjekke. For sikkerhets skyld. Jeg fikk sjokk - og kunne ikke skjønne hvorfor den viste «positiv», sier Anna til Foreldre & Barn.

- Det var jo ikke positivt i det hele tatt.

Fullførte skolen tross graviditeten Mot slutten av graviditeten begynte Anna endelig å glede seg til å bli mamma. Hun fikk god støtte fra venninnegjengen og familien, kjøpte inn søte, små babyklær og begynte å gå med trange topper som fremhevet magen. Hun fikk også innvilget keisersnitt etter en kamp som var lang og hard.

19. juli, midt i sommerferien mellom 9. og 10. klasse, kommer lille Michelle:

«Jeg hadde aldri sett noe mer nydelig! Hun var så liten, men likevel et så stort mirakel! Jeg hadde båret frem dette lille barnet. Det var først da jeg virkelig så hvem jeg hadde gått igjennom alt dette for.»

Barnehage etter fem måneder Det ble ikke et friår med babykos, trilleturer og kafé på Anna. Allerede i august var hun tilbake på skolebenken. Hun startet med skole én dag i uka og hjemmeundervisning. I januar begynte Michelle i barnehagen, og Anna startet på skolen for fullt igjen.

- Det var tøft å sende Michelle i barnehagen da hun bare var 5 måneder gammel, sier Anna.

TILBAKE PÅ SKOLEBENKEN: Anna fullfører 10. klasse og bor hjemme hos mamma Wenche. FOTO: Simon Overas
TILBAKE PÅ SKOLEBENKEN: Anna fullfører 10. klasse og bor hjemme hos mamma Wenche. FOTO: Simon Overas Vis mer

- Men jeg er veldig glad for at jeg får fullført skolen sammen med klassekameratene mine.

Fortalte moren at hun var gravid Anna sitter i sofaen hjemme i eneboligen i Stavanger, sammen med mamma Wenche. Hun er blitt 15 år og 10.-klassing, og Michelle er en aktiv liten jente på 9 måneder.

Michelles pappa går i klasse med Anna. Han har kontakt med jenta innimellom.

Wenche er evig takknemlig for den lille hjerteknuseren. Men da fjortisdatteren fortalte hun var gravid, var ikke lykken over å bli mormor det første som slo henne.

Ble anbefalt å ta abort - Dette var en av de få gangene jeg virkelig har følt meg målløs. Min første tanke var abort, innrømmer Wenche.

Hun var ikke den eneste som tenkte den tanken.

Anna fikk høre fra alle hold at hun burde ta abort, både fra helsepersonell, jevnaldrende og fremmede.

Hun fant ut at hun var gravid i god tid før 12. svangerskapsuke, men var fast bestemt på at abort skulle hun ikke ta. Forsøkene på å få henne til å endre mening var overveldende:

«Da jeg var 18 uker på vei, møtte jeg veggen. Jeg hadde lagt meg om kvelden, og lå og gråt, men denne kvelden klarte jeg ikke å grine meg i søvn, tankene mine ble bare verre og verre. Jeg var bestemt på at nå orker jeg ikke mer, jeg kommer ikke til å klare meg når den lille kommer. Alle ville jo at jeg skulle ta abort, hva var vel bedre enn at vi begge døde da? tenkte jeg. Jeg gikk ned trappa, begynte å kle på meg skoene og jakken min, jeg skulle akkurat til å gå ut av døra, jeg prøvde å være så stille som mulig, men jeg bare gråt, og jeg klarte ikke stoppe. Det var midt på natta, og plutselig kom mamma ut på gangen, hun hadde hørt meg. Hun klemte meg som hun aldri ville slippe taket. Hun viste hva jeg var på vei til å gjøre. Etter en lang stund fulgte hun meg opp i sengen, hun la seg ved siden av meg. Og jeg følte meg så trygg. Hun lå ved siden av meg i sengen i mange uker», betror hun til bloggen sin.

Deltar i tv-serien "Unge mødre" I høst kan du se Anna og Michelle i 10. sesong av tv-serien «Unge mødre» på FEM. Mamma Wenche innrømmer at hun er litt bekymret for hvordan datteren kommer til å bli fremstilt på skjermen.

- Vi så på «Unge mødre» sammen under graviditeten, og ikke alle jentene framstod på en like heldig måte. Men jeg støtter Anna, og håper hun får vist hvilken bra jente og god mor hun er, sier Wenche.

Voksen i rekordfart etter graviditeten Anna har måttet bli voksen i rekordfart, og Wenche merker at datteren har forandret seg.

MORMOR PÅ 43 ÅR: Wenche er verge for Michelle, men det er mest på papiret. FOTO: Simon Overas
MORMOR PÅ 43 ÅR: Wenche er verge for Michelle, men det er mest på papiret. FOTO: Simon Overas Vis mer

- Hun er blitt mye mer voksen og ansvarlig. Jeg tilbyr meg ofte å sitte barnevakt, men Anna sier at hun ikke vil bruke meg opp. Jeg synes det er viktig at hun går ut med venner og får lov til å bare være ungdom innimellom også, mener Wenche.

- Når jeg er med vennegjengen, føler jeg at jeg er samme, gamle meg, men venninnene mine pleier å si at jeg snakker så «voksent», skyter Anna inn.

Får ikke lov til å flytte hjemmefra 15-åringen er takknemlig for all hjelpen hun får hjemme, men drømmer også om å flytte ut og stå på egne bein.

- Jeg har lyst til å flytte for meg selv, men får ikke lov av mamma.

- Selv om Anna har blitt mor, er hun fortsatt barnet mitt - og mitt ansvar, sier Wenche og smiler.

Les også:
Fødte uten å vite at hun var gravid
Se sju populære gravidebloggere
Gravide mobber hverandre på nett
Velg riktig graviditetstest
Seks gode grunner til å velge keisersnitt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.