<strong>BLIR SYKE:</strong> Fra lanseringen av American Airlines nye uniformer sist høst. Nå har over 3000 ansatte klaget på at de blir syke av uniformene. Foto: American Airlines
BLIR SYKE: Fra lanseringen av American Airlines nye uniformer sist høst. Nå har over 3000 ansatte klaget på at de blir syke av uniformene. Foto: American Airlines Vis mer

Flytrafikk:

Ansatte til krig mot American Airlines: Hevder uniformene gjør dem syke

American Airlines.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): At et flyselskap får klager, er ikke noe nytt. Men at selskapet får over 3000 klager på noen få måneder - av sine egne ansatte - er relativt oppsiktsvekkene.

Men slik er det fatt for USA-baserte American Airlines. Etter at selskapet utstyrte sine kabinansatte med nye uniformer i september i fjor, har klagene strømmet inn, skriver Racked.com og flere andre amerikanske medier.

Og - det er verken fargen, snittet eller formen på plaggene de ansatte klager på.

De hevder rett og slett at de blir syke av klærne, får allergiske reaksjoner, kløe og også pusteproblemer.

- Syk av uniformen

Heather Poole har vært ansatt i American Airlines som flyvertinne i 21 år. De siste ni månedene har hun prøvd å fly så lite som mulig, og heller jobbe på bakken.

- Fordi jeg er redd, sier hun i et intervju med Racked.

Og hun er ikke alene. En rekke ansatte har rapportert om pustebesvær, hodepine, kløe, besvimelser og uteblivelse av menstruasjon etter at uniformene ble introdusert sist år.

Etter at Poole begynte å bruke de nye klærne, fikk hun brått helseproblemer, og følte seg ikke bra, sier hun til Racked.

Men hun tenkte aldri på at det var klærne som forårsaket svimmelheten eller neseblodet som plutselig meldte seg.

Den mistanken kom først etter en legesjekk der det ble konstatert uregelmessige verdier i skjoldbruskkjertelen. Da begynte hun å tenke på klærne.

Poole fikk lov til å fly i sin gamle uniform, og trodde problemene var løst. Det var de ikke. Hun måtte nemlig bruke et spesielt American-skjerf.

Fikk skyhøy puls

<strong>MÅ BYTTE:</strong> Mye tyder på at American Airlines må bestille nye arbeisunformer til sine 70 000 ansatte med det aller første. Selskapet leter nå etter en ny produsent. Foto: NTB Scanpix
MÅ BYTTE: Mye tyder på at American Airlines må bestille nye arbeisunformer til sine 70 000 ansatte med det aller første. Selskapet leter nå etter en ny produsent. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hostet hele tiden mens jeg var inne i flyet. På bakken, mellom flyvningene, hostet jeg ikke. Dessuten oppdaget jeg at pulsen min var mye høyere når jeg fløy enn når jeg var på bakken. Hjemme hadde jeg en hvilepuls på 80 slag i minuttet, ombord i flyet var den på 140 og høyere.

- Pulsen min steg på grunn av kjemikaler i skjerfet. Da jeg ikke brukte det, var pulsen helt normal, hevder Poole, som også har skrevet et åpent brev til American Airlines om sine plager på sin blogg.

Også Pooles kollega, Robin Adams-Dejardin, American Airlines-flyvertinne med 31 års erfaring, har stått offentlig fram og klaget på utmattelse og helseproblemer etter at hun tok i bruk uniformen.

- Den siste kvelden jeg brukte den klarte jeg knapt å holde meg våken på jobb, sier hun.

Grundig testet

Etter 3000 klager har American Airlines nå måttet ta saken på alvor, og hevder at de sammen med produsenten Twin Hill har brukt én million dollar for å teste klærne for kjemikaler og eventuelle allergiframkallende stoffer.

Etter tre runder med omfattende tester, hevder American Airlines fortsatt at uniformene er trygge.

Like fullt krever nå fagforeningen The Association of Professional Flight Attendants (APFA) at hele kolleksjonen, som 70 000 ansatte benytter på jobb, må trekkes tilbake, skriver Chicago Business Journal.

Pilotene klager også

Kravet står ikke noe svakere da også stadig flere piloter har tatt del i klagestormen. Lengst har kapteinen Joe Catan gått.

- Jeg har ikke et trygt arbeidsmiljø. Hva skal vi gjøre med det, spør den erfarne kapteinen som rapporterer om pustebesvær, hopepine og kløe når han bruker uniformen.

Catan hevder også at det er flere piloter han vet om som har plager, men ikke vil klage, sier han til Chicago Business Journal.

Catans egen oppfordring til selskapet er krystallklar:

- Få alle ansatte ut av disse uniformene øyeblikkelig!

Gir etter?

Nå tyder mye på at de ansattes klager når fram, og at American Airlines setter fortgang i arbeidet med å bytte ut uniformene til sine 70 000 ansatte.

- Det er på tide å velge en ny produsent til å lage våre uniformer. Disse vil være basert på vår nåværende design, men det vil bli brukt andre materialer, heter det i et brev ledelsen av selskapet har sendt ut og som er gjengitt av Dallas Observer.

- Men, å finne en leverandør som kan produsere uniformer for 70 000 ansatte er en omfattende prosess som vil ta to eller tre år, sier selskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer