Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Antall søsken avgjør om du blir overvektig

Noen får mat som belønning, og tv og PC på soverommet.

OVERVEKTIGE ENEBARN: Enebarn får oftere mat som belønning, og tv og data på soverommet, mener forskere. Foto: Thinkstock.com
OVERVEKTIGE ENEBARN: Enebarn får oftere mat som belønning, og tv og data på soverommet, mener forskere. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Vi har tidligere skrevet om at plassering i søskenflokken former barnas personlighet. En ny europeisk studie har sett på om plassering i søskenflokken også kan ha betydning for om barn blir overvektige. Undersøkelsen omfatter datamateriale fra åtte europeiske land og nærmere 13 000 barn mellom to og ni år.

Resultatet viser at det er 50 prosent større sjanse for overvekt hos enebarn, skriver forskning.no.

- Denne studien har funnet ut at enebarn har større risiko for å bli overvektige. Neste trinn er å finne ut hvorfor det er slik. Da må man også undersøke om sammenhengen mellom overvekt og familiestruktur skyldes helt andre faktorer, sier Silje Steinsbekk, førsteamanuensis ved NTNU, med barn og overvekt som spesialfelt, til Foreldre & Barn.

De eldste enebarna i undersøkelsen (seks til ni år) har enda større sjanse for overvekt, hele 70 prosent. Det betyr at jo lenger et barn er eneste barn i familien, jo større er risikoen for at barnet blir overvektig.

Fordommer mot enebarn Det verserer mange fordommer mot enebarn, som at de er selvopptatte og bortskjemte. Kirsten Hofgaard Lycke, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo og forfatter av boken "Søsken for livet", forteller imidlertid at enebarn ikke er så spesielle som vi skal ha det til.

- Resultatene av studien overrasker meg, for det man ser ellers er at enebarn ikke skiller seg så mye fra andre barn som det noen tror. Det er en myte at enebarn skal være så mye mer spesielle enn barn med søsken, mener Lycke.

Mat som belønning Forskerne i den europeiske studien vurderte barnas kosthold, hvor ofte de lekte ute og hvor mye tid de brukte på data og tv. Flere av ettbarnsforeldrene bruker mat som belønning og tillater tv og data på soverommet, noe forskerne mener kan ha sammenheng med barnas overvekt.

- Når man bruker mat som belønning, øker interessen for den matvaren. På den måten bidrar vi til at barnet får mer lyst på noe vi egentlig vil at de skal spise mindre av. Og når vi sier "hvis du spiser opp grønnsakene dine, så skal du få dessert", signaliserer vi at grønnsaker er så ekkelt at man må få belønning for å spise det, forklarer Steinsbekk.

Risikofaktorer for overvekt Det har blitt forsket mye på barn og overvekt tidligere, og Steinsbekk forteller at det finnes flere kjente risikofaktorer for overvekt. Blant annet høy fødselsvekt, lav sosioøkonomisk status, foreldrenes egen vekt og oppdragerstil.

- Autoritær oppdragerstil med mye tvang og press femdobler risikoen for barns overvekt, forteller Steinsbekk.

Er trenden på vei til å snu? Ifølge Folkehelseinstituttet har det vært en jevn økning av overvektige barn og unge de siste 30 årene. Etter treårsalderen er fedme hos barn forbundet med økt risiko for fedme i voksen alder. Risikoen øker med stigende alder, og er enda større hvis en eller begge foreldre har fedme. Nå kan det imidlertid se ut som om veksten i antall overvektige unge flater ut.

- De nyeste tallene fra Danmark og Sverige tyder på det. Folkehelseinstituttet er så vidt jeg vet rett rundt hjørnet med nye tall for Norge, informerer Steinsbekk.

Les også:
Sjekk hvor i landet det er flest overvektige barn
Gravide Hilde måtte slanke seg
Barnet i midten gjør størst suksess
Eldstemann får høyest IQ

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media